14 signálov, že pracujete so psychopatom: Dobre si obzrite svojich kolegov, na koho by ste si mali dať pozor?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Slovo psychopat sa v spoločnosti používa celkom často. Za psychopata niekedy považujeme svojho suseda, šoféra, ktorý nás nebezpečne obíde na ceste ráno do práce, ale napríklad aj svojho kolegu. Byť psychopatom však znamená poruchu osobnosti - osoby, ktoré ňou trpia, vykazujú rysy narcistu, schizofrenika, sadistu, sú vypočítavé a chladné. Máte pocit, že na pracovisku sa stretávate s niekým podobným? Overte si to: toto je 14 znakov, že je človek psychopatom.

 

 

  1. Je obľúbený a vždy sa snaží ľudí očariť
    Jedným zo znakov je krutá povaha, psychopat však môže pôsobiť aj ako najobľúbenejší člen tímu. Mnoho psychopatov je majstrami v schopnosti získať si priazeň okolia, snažia sa „dostať“ ku každému, pretože vedia, že sa im to môže v budúcnosti zísť. Sú geniálni vo vedení konverzácií, vedia si človeka ľahko obmotať okolo prsta - predstavujú samých seba v tom najlepšom svetle, presviedčajú ostatných, že sú fantastickými osobnosťami.
  2. Je posadnutý samým sebou
    Psychopati vidia samého seba ako stred vesmíru. V ich mysli sú tým najdôležitejším a veria, že ostatní ľudia sú iba nástroje, ktoré môžu využívať.
  3. Má neskutočné sebavedomie – bez ohľadu na situáciu
    Veľa ľudí má problémy so svojím sebavedomím. Mať zdravé sebavedomie je normálne a dokonca vhodné, psychopati sú na tom ale inak – môžete u nich badať nadmerné sebavedomie, ktoré však  „dopĺňajú“ neustálym zdôrazňovaním a ukazovaním, akí úžasní sú.
  4. Má sadistickú povahu
    Jedným z najistejších znakov, ako spoznať v človeku psychopata, je jeho krutá povaha. Zo psychopata často vyžaruje až strašidelný rešpekt – taký človek v mnohých prípadoch desí ľudí tým, ako reaguje vo vyhrotených situáciách.
  5. Často sa nudí
    Ak sa váš kolega neprestajne – nielen z času na čas, sťažuje na to, že sa v práci nudí, môže to signalizovať práve to, že je psychopat. Psychopati sú totiž impulzívni a neustále hľadajú a potrebujú niečo nové.
  6. Je patologický klamár
    Keď začne psychopat klamať, nevie a ani nechce prestať. Na rozdiel od normálnych ľudí, psychopati neriešia, či budú a môžu byť ich klamstvá odhalené, ak sa tak stane, jednoducho použijú na prekrytie ďalšiu lož.
  7. Myslí si, že pravidlá pre neho neplatia
    Ďalším zo znakov psychopatov je, že pohŕdajú normami a pravidlami. Sú do seba tak zahľadení, zameraní na svoje ego a jednoducho veria, že pre nich žiadne nariadenia neplatia.
  8. Uplatňuje parazitický životný štýl
    Psychopat myslí iba na seba a na to, čo chce dosiahnuť – ako parazit. Vo svojom živote sa tak aj správa – nezáleží mu na ostatných, hlavné je, aby boli uspokojené jeho potreby. Psychopati sú ochotní urobiť čokoľvek, aby dosiahli svoje.
  9. Jeho psychopatické správanie sa prejavilo už v ranom veku 
    Mnoho psychopatov sa začalo „prejavovať“ už v ranom veku. Nie je výnimočné, ak boli v detstve tými, ktorými šikanovali spolužiakov. Veľmi často sa totiž stáva, že si takíto jedinci prenášajú svoje správanie aj do dospelosti  a potom ho uplatňujú v práci.
  10. Je prefíkaný a vie manipulovať
    Psychopati sú majstrami v manipulácii a klamaní. Práve to im ale pomáha pôsobiť pred ostatnými ako „jednotka“. Nemajú problém pripísať si zásluhy na úspechu, ak sa však niečo nevydarí, okamžite sa od toho dištancujú a tvrdia, že oni toho neboli súčasťou.
  11. Neoplýva emóciami ako bežný človek
    Psychopat neoplýva emóciami tak ako bežný, normálny človek. Väčšina psychopatov je tak dobrá v manipulácii, že ľudia okolo nich si často ani neuvedomia ich krutú povahu, až kým sa naozaj neprejavia.
  12. Má nerealistické ciele a plány
    Psychopati nie sú dobrí v plánovaní – ich ciele sú  mnohokrát nezrealizovateľné, oni si však túto skutočnosť neuvedomujú , v ich očiach je ich predsavzatie ľahko splniteľné.
  13. Uprednostňuje nezáväzné vzťahy
    Ďalším zo znakov psychopata je tiež promiskuita, prípadne viacero krátkych, nezáväzných vzťahov. Ak niečo také pozorujete u vášho kolegu, nemusí to automaticky znamenať, že je psychopat: jednoducho môže mať nešťastie v láske. Ak ste ho však našli v tomto a viacerých bodoch uvedeného zoznamu, pravdepodobne s ním nebude niečo v poriadku.
  14. Nevie preukázať ľútosť alebo vinu
    Psychopatov nezaujíma, aké budú dôsledky ich činov a ako ovplyvnia ľudí okolo nich. Majú obdivuhodnú schopnosť vysvetliť  a obhájiť svoje správanie, prečo tak museli urobiť. Ak niekomu ublížia alebo ho zrania, nájdu si výhovorku, poprú to, prípadne z celej situácie obvinia ublíženú stranu. 
Viac o téme: Psychopat na pracovisku
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy