27-ročný muž býva v dodávke, aby ušetril a splatil dlhy: Pozrite sa, koľko peňazí si dokáže odložiť

Keď išiel John Sweat prvýkrát liezť do národného parku Yosemite, stali sa dve veci. Zamiloval sa do športu a uvedomil si, aké praktické by bolo, ak by býval v aute. Spoznajte príbeh mladíka, ktorý sa rozhodol šetriť peniaze a presťahoval sa do dodávky.

Národný park Yosemite každoročne navštívi 150 000 horolezcov. Všetci tí, ktorí sem prídu liezť, bývajú vo svojich autách. „Ľudia si so sebou jednoducho prinesú svoj domov,“ opisuje mladík. „Ich fungovanie a bývanie je prispôsobené jedinej veci – dobrodružstvu.“ Život v dodávke alebo karavane – „vanlife“ (z anglického caravan, v skratke van – dodávka, life – život, pozn. red.) sa stal trendom posledných rokov. Čoraz viac Američanov sa snaží ušetriť peniaze a taktiež chcú byť mobilní, preto sa sťahujú do dodávok. Presne tieto dôvody rozhodli aj u Johna Sweta. Minulý rok mal totiž na karte dlh 2 300 dolárov a na študentskej pôžičke dlžil 8 500 dolárov. Spočítal si, že ak eliminuje náklady na bývanie, mohol by si odložiť viac peňazí na splatenie všetkých dlžôb.

Pár mesiacov po výlete do národného parku sa mladík rozhodol predať svoje auto. Odišiel z bytu, v ktorom býval v prenájme, požičal si 12 000 dolárov, aby si mohol kúpiť ojazdený karavan a presťahoval sa doň. Zdá sa vám to ako hlúpy nápad? Ukázalo sa, že išlo o dobrý ťah. Pozrite sa, prečo.
 

Vie si odložiť peniaze aj splatiť dlhy

Práca, ktorú mladík vykonáva, sa hodí do života v dodávke. John organizuje turistické výlety, na ktorých majú ľudia prostredníctvom pobytu v prírode načerpať pokoj a energiu. Jeho pracovné zmeny trvajú niekedy aj týždeň, takže v čase, kedy si platil nájomný byt, v ňom veľa času netrávil. To teda boli zbytočne vyhodené peniaze. „V niektorý mesiac som v byte spal len dve noci,“ opisuje.

V byte, kde býval naposledy, platil nájom 245 dolárov mesačne za zdieľanú izbu. Keďže mu však odpadli tieto výdavky, mohol začať sporiť a tiež začať splácať dlh.

Odkedy sa presťahoval do dodávky, podarilo sa mu splatiť dlh na kreditnej karte, vrátiť peniaze mame, ktorá mu kedysi požičala a zo študentskej pôžičky splatiť 2 000 dolárov. Takisto si vytvoril aj rezervný fond, v banke má úspory okolo 3000 dolárov. Najprv sa však chystá splatiť samotný karavan, keďže úroky na študentskej pôžičke sú nízke, má preto nižšiu prioritu. Predpokladá, že všetkých dlhov sa zbaví budúcu zimu. „Väčšinu svojho dospelého života som strávil tak, že som mal buď obrovské množstvo peňazí, alebo úplne prázdnu peňaženku,“ priznáva mladík. „Teraz sa však cítim finančne istejší a najlepšie nastavený, než som kedy bol.“
 

Tajomstvo života v dodávke

To, že sa John Sweat presťahoval do dodávky, neznamená, že v nej uviazol. „To je tajomstvo života v karavane: nežijete tu úplne,“ prezrádza. Ak mladý muž nepracuje, ide na turistiku, sleduje filmy v knižnici alebo hrá na hudobnom nástroji. Aspoň jeden deň v týždni venuje „dospeláckym“ veciam – odpovedá na maily, kontroluje si financie alebo si plánuje ďalšie horolezecké výlety.

27-ročný muž býva v Galéria fotiek (3)

Keď má už dosť sedenia v knižnici či kaviarni, má množstvo kamarátov, ktorí s ním zdieľajú WIFI. Takisto mu umožnia osprchovať sa, keď je miestne rekreačné stredisko zatvorené. „Žijem v silnej komunite a ľudia sú naozaj štedrí, keď sa majú podeliť so svojím domovom,“ vyznáva sa.

Čo sa týka stravovania, vyhýba sa fast-foodom. Radšej si uvarí na svojej trojplatničke vlastné jedlo. Mladý muž má aj rôzne plány, ako dodávku prerobiť: najbližšie sa chystá zmeniť kuchyňu.

Jeho dodávka je slušne vybavená – má v nej nainštalované svetlá, vodnú pumpu a 4-litrový kanister s vodou. Všetko poháňajú solárne panely, ktoré má umiestnené na streche auta. S elektrickým systémom sa poradil s kamarátom elektrikárom. V jeho domove tiež nájdete záclony na oknách, odpadkové koše a veľkú posteľ, na ktorej sa vyspí v prípade potreby aj ďalší človek. Vďaka tomu, čo do dodávky investoval, jej hodnota teraz vzrástla na zhruba 17 000 dolárov.
 

Zabudnite na romantiku

Zatiaľ asi všetko znelo veľmi romanticky, pravdou však je, že to nie je vždy ružové. „Ľudia na sociálnych sieťach zdieľajú krásne fotky zo života z karavane, plné východov slnka na pláži. Áno, aj to sa občas stane, ale realitou tiež je, že sa zobudíte na to, že vás z postele ťahajú policajti,“ opisuje. Nie všade sa totiž môže s karavanom parkovať, a tak vám raz môžu zaklopať na okno policajti s požiadavkou, aby ste preparkovali. Aj preto sa mladí snaží parkovať na príjazdovej ceste svojich priateľov.

27-ročný muž býva v Galéria fotiek (3)

Ďalšou nepríjemnosťou života v karavane je teplota vnútri vozidla. „Ak je vonku -6 stupňov, aj u mňa v dodávke je -6,“ hovorí. Situáciu skúsil riešiť ohrievačom na propán-bután, spôsobil však vlhkosť v karavane. Zimné mesiace preto mladík trávi u svojej priateľky v byte.
 

Aj napriek všetkému to stojí za to

Mladík je so svojím životom a aktuálnou situáciou spokojný. Plánuje žiť v dodávke a pracovať na tom, aby zvyšoval jej hodnotu. Vozidlo má totiž najazdených málo kilometrov, je v dobrom stave a tak by ho vedel predať aj so ziskom.

Momentálne má pred sebou veľa výletov a fungovanie v dodávkou si veľmi pochvaľuje: „Ľahko si uvarím po dlhom dni lezenia, dočiahnem na všetko, čo potrebujem a dobre sa vyspím. Je to ako keby som svoj dom preniesol na fantastické horolezecké miesto.“

Viac o téme: Dlh Dlhy Ako ušetriť peniaze
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: cnbc; Text: ext, Foto: cnbc

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy