Má 28 rokov a nasporil si viac než 200-tisíc eur: Stačilo, že začal sledovať svoje peniaze, v 30-ke môže ísť na dôchodok

Zdroj: Getty Images

Sean má 28 rokov, je bloger a finančný analytik a prevádzkuje blog The Money Wizzard (Čarodejník s peniazmi), v ktorom radí, ako si nasporiť peniaze a správne ich investovať tak, aby ste si mohli dopriať skorší dôchodok. Jeho financie narástli za dva roky o viac než 100 000 dolárov a všetko zaznamenal na svojom blogu. Chcete poznať jeho tajomstvo aj vy?

Hovorí sa, že ak sa chcete o sebe niečo naučiť, mali by ste si písať denník. Práve to sa rozhodol robiť aj Sean. Posledné dva roky si viedol veľmi detailný, avšak verejný, online denník. Je to však iný denník, ako si možno predstavujete, neboli v ňom žiadne klebety ani pikantnosti. Obsahoval niečo úplne iné: úprimný opis a podrobné detaily jeho osobných financií. Posledné dva roky zverejnil všetky podrobnosti o tom, ako naložil s každým centom, ktorý si odložil a každým dolárom, ktorý minul. Potom začal sledovať, mesiac po mesiaci, ako mali tieto rozhodnutia vplyv na jeho financie.

Ako to dopadlo? Mladík môže ísť v 30-ke na dôchodok, doposiaľ sa mu totiž podarilo nahromadiť viac než 240-tisíc dolárov.

Z experimentu vyplynulo niekoľko rád, s ktorými sa mladík rozhodol podeliť:

  1. Zabudnite na vytváranie rozpočtu, stačí, ak si začnete sledovať svoje výdavky
    Sean tvrdí, že obyčajným sledovaním svojich výdavkov zvýšil svoje úspory o 105-tisíc dolárov. Ak si budete sledovať, kam vaše peniaze putujú, budete sa vedieť „polepšiť“ – prestanete vyhadzovať peniaze na zbytočnosti. K dispozícii je veľa aplikácií, ktoré vám s tým pomôžu, no stačí aj obyčajný zápisník s perom.
  2. Vaše peniaze môžu pracovať viac, než si myslíte
    Sean tvrdí, že neviete, čo je život, ak ste sa vrátili z dovolenky, na ktorej ste si dopriali čo najviac a po príchode domov zistili, že vaše peniaze na účte zarobili ďalšie peniaze. Vaše peniaze totiž dokážu pracovať a vynášať vám viac, než si myslíte. Musíte investovať do aktív, ktoré sa budú starať o zväčšovanie vášho majetku. Mladík však nezostáva len pri teóriách, na svojom blogu hovorí aj o konkrétnych možnostiach.
  3. Investovanie nie je to jediné, čo hromadí peniaze
    Mladý muž si pri sledovaní svojich výdavkov všimol, že niektoré mesiace neminul takmer nič, kým pri iných míňal bláznivo veľa. Tieto výkyvy nemohol ignorovať a rozhodol sa odhaliť, čo sa za nimi skrýva. Prišiel na to, že je dobré vyhnúť sa prvému nákupu, ktorý by spustil vlnu ďalších objednávok. Tento efekt pravdepodobne poznáte aj vy, vyzerá nejako takto:
    - dám si iba jeden drink (skončíte však pri piatich)
    - je to o 50% lacnejšie, ak si kúpim aspoň dva kusy (stále na vás obchodník zarobí)
    - tie letenky sú neuveriteľne lacné (ale koľko stojí ubytovanie a celý pobyt na dovolenke?)
    Akýkoľvek nákup niečoho, čo v danom momente nepotrebujete, je spúšťačom v domine a bude pokračovať. Snažte sa teda odolať.

Prečítajte si tiež: Zamestnanci, ktorí fajčia, pracujú menej: Pozrite sa, o koľko peňazí tak oberajú firmu


Viac o téme: Sporenie Investovanie Predčasný dôchodok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: jm; Foto: moneywizzar.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy