Ako udržať zamestnanca vo firme, keď chce odísť

Zdroj: thinkstockphotos.com

Hoci to nie je pre zamestnávateľa príjemné, je to bežná situácia. Dobrí zamestnanci môžu dostať lepšiu ponuku, iná firma sa ich môže pokúsiť získať na svoju stranu. Najčastejšie zamestnávatelia reagujú tak, že sa svojich ľudí snažia presvedčiť, aby zostali. A najčastejšie to robia tak, že im ponúknu vyšší plat, dúfajúc, že ich tak udržia vo firme. Ukazuje sa však, že táto motivácia nefunguje dlhodobo.

Až 58% manažérov je ochotných zvýšiť plat zamestnancovi, ktorý zvažuje odchod z firmy. Nechcú totiž tráviť čas hľadaním nových ľudí a kým by sa aj nový zamestnanec zaškolil, trvalo by to nejaký čas. Aj preto sa im zdá ponúknutie vyššieho platu ako najlepšie riešenie. Nedávna štúdia však ukázala, že ani viac peňazí na výplatnej páske zamestnanca neudrží v spoločnosti dlhodobo a aj tak odíde.

Peniaze nevyriešia všetko

Do štúdie bolo zapojených 5 500 personalistov. Ukázalo sa, že ich zamestnancov, ktorí prijali ponuku vyššieho platu a zostali vo firme, v nej vydržali 1,7 roka. Prečo tak krátko? Pretože peniaze nie sú jediným dôvodom, pre ktorý ľudia odchádzajú z práce. V istom prieskume sa skúmali najčastejšie dôvody odchodov zamestnancov a len 30% zamestnancov uviedlo, že odišli pre peniaze.

Pozrite sa, čo ešte vyplynulo zo štúdie:

94% oslovených by vzalo ich vysnívanú prácu hneď, ako by dostali ponuku
31% oslovených by bolo ochotných pracovať vo vysnívanej práci aj za nižší plat, než majú
67% by v momente zmenilo prácu, dokonca aj keby to nebola ich vysnívaná práca
23% by radšej vzalo radšej posunutie sa v rámci svojej pozície než zvýšenie platu

Namiesto peňazí otvorený rozhovor

Odborníci tvrdia, že zamestnávatelia by zamestnancom, ktorí chcú odísť, nemali ponúkať zvýšenie platu (a zamestnanci by ho nemali prijímať). Z pohľadu firmy je iba krátkodobé riešenie a u zamestnanca viac peňazí nedokáže zmeniť to, ak je vo firme nespokojný.

Namiesto toho by zamestnávatelia mali začať zisťovať, ktorý z ich zamestnancov nie je šťastný a prečo. Tieto rozhovory môžu posilniť dôveru medzi manažérmi a zamestnancami a pomôžu im identifikovať problematické oblasti a začať ich riešiť ešte predtým, ako vyvrcholia odchodom pracovníkov.

 

Viac o téme: Peniaze Odchod zamestnanca
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: hrmorning.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy