Naozaj im toto zarába peniaze? 13 netradičných, ale aj poriadne zvláštnych povolaní

Zdroj: Getty Images

Existuje veľa spôsobov, ako zarobiť peniaze. O niektorých ste možno ani nikdy nepočuli a pri zopár z nich by ste si možno túžobne vzdychli, že taká práca by sa vám naozaj pozdávala. Ste zvedavý, o akých povolaniach hovorím? Spoznajte 13 netradičných, ale aj veľmi zvláštnych zamestnaní, ktorými si ľudia naozaj zarábajú na živobytie.

 

 

 

 

  1. Liečiteľ ajurvédy
    Ajurvéda je typ tradičného indického liečebného systému, ktorý je starý tisíce rokov. Zameriava sa na dosiahnutie rovnováhy vlastného telesného systému, využíva na to tiež mnohé prírodné alebo rastlinné liečebné prostriedky. A keďže je ajurvéda čoraz populárnejšia a obľúbenejšia, vzniká mnoho centier, v ktorých si zarábajú na živobytie práve liečitelia - odborníci na medicínu zdravia a dlhovekosti, ako sa zvykne ajurvéda označovať.
  2. Cyklo-kuriér
    Cyklokuriér poskytujú cennú službu v mestách, kde doprava predstavuje veľké ťažkosti. Kuriérov na bicykloch netrápia dopravné zápchy alebo problémy s parkovaním, vďaka tomu sa dostanú cez mesto rýchlejšie. Tak stihnú rozniesť zásielky oveľa efektívnejšie. Cyklokuriéri už napríklad nie sú ničím výnimoční v Bratislave či Košiciach.
  3. Body Painter
    Maliari na telo zvyčajne pracujú na veľtrhoch, festivaloch alebo iných udalostiach, ktoré priťahujú veľké množstvo ľudí. Niektorí sa špecializujú na maľovanie tvárí, ktoré je obzvlášť populárne medzi rodinami s deťmi. Iní maliari zvyknú pracovať na koncertoch alebo hudobných festivaloch, kde svoje kreatívne služby ponúkajú dospelým.
  4. Color Expert
    Podľa Colorcom, organizácie, ktorá je "expertom na farby", farebný konzultant kombinuje psychológiu farieb, súčasné trendy a štýl. Jeho cieľom čo najlepšie zapracovať zvolenú farbu do do projektu, či už ide o dizajn miestností alebo o logo spoločnosti. Medzinárodná asociácia konzultantov farieb (IACC) ponúka školenia a členstvo pre color konzultantov.
  5. Feng Shui konzultant
    Feng Shui je staroveké čínske umenie a veda založené na taoistických princípoch. Feng Shui sa zameriava na tok energie, alebo "Chi", aby sa zabezpečilo zdravie, wellness a konečné šťastie obyvateľov daného priestoru.
    Feng Shui môže byť použitý v akomkoľvek priestore - doma, v kancelárii, záhrade, obchode a pod. Feng Shui konzulatnt sa postará o to, aby boli v priestore vhodne a správne zvolené farby, osvetlenie a aby mal nábytok v miestnosti to pravé miesto.
  6. Falošný Facebook používateľ
    Je to možno poriadne uletené, ale naozaj tu funguje. Šikovný počítačový mág dokáze vytvoriť falošné Facebookové učty, ktoré navonok vystupujú ako reálni ľudia. Veľmi často sú za takéto falošné profily firmy, ale aj rôzne jednotlivci túžiaci po sláve ochotní platiť: chcú totiž, aby mali na svojich príspevkoch viac lajkov, alebo aby získali (aspoň naoko) viac fanúšikov.
  7. Hipoterapeut
    Nejde o žiadnu novinku, skôr ako zaujímavé povolanie, ktoré by sa páčilo mnohým. V rámci hipoterapie sa vyžíva prirodzený pohyb koňa ako súčasť liečebného plánu pacienta.
    Panva koní má trojrozmerný pohyb, ktorý zrkadlí fyziológiu ľudskej chôdze, jazda na koni môže byť veľmi prospešná pre pacientov s fyzickým i neurologickým postihnutím. Hipoterapia sa môže používať vo fyzickej, pracovnej, psychologickej alebo dokonca logopatickej terapii a stáva sa populárnou voľbou pre deti s roztrúsenou sklerózou, autizmom či Downovým syndrómom.
  8. Záhradnícky terapeut
    Terapia v záhradníctve, nazývaná tiež ekopsychológia, využíva rastliny a samotnú výsadby v psychologickej terapii. Záhradnícky terapeut využíva bežné záhradnícke činnosti na liečbu duševných problémov pacienta, prípadne slúžia na ich fyzické posilnenie. Záhradnícka terapia sa môže použiť v rehabilitačných klinikách, väzniciach, školách, nemocniciach alebo na psychologických pracoviskách.
  9. Kreatívec, ktorý vymýšľa názvy lakov na nechty
    Každá žena, ktorá si lakuje nechty, sa pravdepodobne zamýšľala nad tým, ako vznikli ich názvy. Je to rozdielne podľa samotnej spoločnosti: niektoré si najmú osobu z "beauty sveta", iné zas názvy lakov prenechajú na kreatívcov marketingového oddelenia.
  10. Online recenzent
    Vďaka internetu dnes nie je ťažké zistiť si hodnotenia čokohoľvek aj na opačnom konci sveta. Či už ide o reštauráciu, hotel alebo produkt, ktorý ich ich zaujíma. Avšak tak, ako môžu vzniknúť úprimné recenzie, internet dovoľuje, aby sa zverejnili aj falošné, zaplatené recenzie, ktorých úlohou je vyvolať dobrý dojem, prípadne zmierniť veľký počet negatívnych hodnotení.
  11. Inštruktor "balenia" žien
    Príde vám to vtipné? Nuž, mužom, ktorí to "nevedia" so ženami, je možnosť zúčastniť sa kurzu či školenia na nezaplatenie. Veľmi často sa organizujú tábory, v ktorých nesmelých mužov naučia veriť si a nabrať odvahu osloviť ženu a zaujať ju. Nie je to však lacný špás, pobyt v takomto tábore sa môže vyšplhať na cenu 3-tisíc dolárov.
  12. Profesionálny etický heker
    Hekeri, ktorí škodia, získavajú cenné údaje a pýtajú si za ne "výkupné", majú aj svojich protivníkov - nimi sú práve "dobrí chlapci", známi tiež ako etickí hekeri. Ich úlohou je dostať sa siete a ponúkať riešenia, ako ju  zabezpečiť tak, aby skutočný heker nemal šancu získať do nej v budúcnosti prístup.
  13. Veterinárny akupunkturista
    Akupunktúra je súčasťou tradičnej čínskej medicíny, ktorá zahŕňa použitie ihiel na stimuláciu rôznych častí tela. Umiestnenie ihly závisí od toho, aký je cieľ akupunktúry - môže liečiť napríklad chronickú bolesť, problémy s plodnosťou, alergie a pod. Je zaujímavé, že akupunktúra môže byť tiež použitá na liečbu ochorení u zvierat. Veterinárna akupunktúra sa najčastejšie používa u psov, mačiek, kráv a koní, ale môže byť použitá aj na menších zvieratách, ako sú vtáky, fretky a králiky.
Viac o téme: Netradičné povolania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: thebalancecareers; Text: jm; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy