Dnes bežné, zajtra zabudnuté: Týmto povolaniam hrozí zánik, o 20 rokov už nemusia existovať

Dnes sú to úplne bežné povolania, v budúcnosti však nad nimi vsí otáznik. Budeme potrebovať pokladníkov, keď je ekonomicky výhodnejšie nakúpiť samoobslužné pokladne? Pravdou je, že len málo odvetví si môže byť istých, že odolajú vplyvu technológií. Niektorým povolaniam hrozí viac než iným, že o pár rokov nemusia existovať. Viete, ktoré to sú?

 

 

 

  1. Pokladník
    Spočiatku pristupovali zákazníci k samoobslužným pokladniam opatrne, no postupne si na ne zvykli a využívajú ich čoraz viac. Podľa odhadov bude odvetvie zaoberajúce sa výrobou samoobslužných pokladní stále viac a viac rásť, čo môže ohroziť budúcnosť ľudí vykonávajúcich pozíciu pokladníka.
  2. Pracovník vo fast-foode
    Výsada podnikov rýchleho občerstvenia je obsiahnutá už v ich názve. Chcú ponúkať jedlo a občerstvenie čo najrýchlejšie, bez čakania. Už aj dnes môžete v niektorých prevádzkach vidieť automaty, cez ktoré si „vyklikáte“ svoju objednávku, zaplatíte ju a následne už len počkáte na jej prevzatie. Mnohí sa takto šikovne vyhýbajú čakaniu v dlhých radoch. Čo to ale znamená? V snahe poskytnúť čo najlepší servis môžu prevádzky investovať do viacerých objednávacích automatov a tým pádov už pracovníkov-pokladníkov nebude potrebných až toľko. A nielen ich, ale aj tých, ktoré jedlá pripravujú. V Kalifornii už dokonca robot menom Flippy nahradil ľudí zodpovedných za prípravu jedál – Flippy zvládne piecť burgre a položiť ich do žemle. Tohto pracovníka do prevádzky CaliBurger umiestnili už v roku 2017.
  3. Predajca šperkov
    Šperkárstvo zaznamenalo v posledných rokoch výrazný pokles. Generácia mladých ľudí má totiž iné priority, než materiálne veci, oveľa viac míňajú na zážitky. A takto to pravdepodobne bude aj ďalej pokračovať.
  4. Dispečer
    Preprava sa stáva už čoraz viac nezávislejšou. K dispozícii sú rôzne aplikácie pre šoférov, môžu si jednoducho naplánovať trasu vopred v telefóne a najmodernejšie technológie ich spoľahlivo zavedú tam, kam treba. Zároveň tiež majú podrobný prehľad, kde sa šofér nachádza.
  5. Poštár
    Klasické noviny nahradilo vydanie na webe, firmy tlačia na to, aby sa pošta zasielala prevažne e-mailom. Čo teda budú robiť poštári, ak nebudú mať čo doručovať?
  6. Rozhodca
    Čoraz pokročilejšia technológia je mnohokrát spoľahlivejšia, než oko rozhodcu. Predsa len, nemusí si všimnúť všetko. Kamery však nasnímajú čokoľvek, k záznamu sa stačí vrátiť a pozrieť si ho opakovane.
  7. Predajca dovoleniek
    Len málokto si v dnešných časoch naplánuje stretnutie v cestovnej kancelárii, aby spoločne našli dovolenku. Stačí si otvoriť internet, vybrať termín, zaplatiť a letíte.
  8. Drevorubač
    Spoločnosť sa postupne spamätáva a dbá väčší dôraz na to, aby sa lesy nevyrubovali, práve naopak, aby sa zeleň a lesy rozširovali. Čoraz viac sa tiež hovorí o spôsoboch, ktoré sú priateľské k životnému prostrediu a preto bude otázne, nakoľko bude povolanie drevorubača potrebné.
  9. Telemarketér
    Časy, kedy vám zazvonil telefón a ponúkli vám fantastickú ponuku na špeciálne výrobky, budú onedlho zrejme minulosťou. Reklama sa totiž dnes vymýšľa úplne inak. Budúcnosťou reklamy a marketingu sú dáta – firmy budú chcieť o vás vedieť takmer všetko, aby vám vedeli čo najlepšie prispôsobiť reklamu a vytiahnuť z vás peniaze.
Viac o téme: Povolania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: jm; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy