6 najšpinavších miest vo vašej práci: Neuveríte, kde sa skrýva najviac baktérií

Zdroj: Getty Images

To, že si z práce domov neodnesiete len nové skúsenosti, známosti, plat, ale aj vírusy, baktérie a infekcie, je fakt. Ak na vášho kolegu niečo lezie, nie je vôbec problém, aby sa začínajúca choroba preniesla aj na vás. Máte už toho dosť a nechcete prísť z práce zakaždým chorý? Je to predovšetkým o hygiene. Možno si vravíte, že ste na tom s hygienou dobre, asi však netušíte, aké špinavé môže byť prostredie okolo vás. Toto je 6 najšpinavších miest vo vašej práci. Zistite, čo robiť, aby vám neuškodili.


Pracovný stôl

Vedeli ste, že najviac baktérií sa na váš mobilný telefón dostane priamo z pracovného stola? Ukázalo sa totiž, že obyčajný stôl v kancelárii môže byť až sedemkrát znečistenejší ako záchodová doska. Tá má totiž väčšiu pozornosť pri čistení. Čo z toho vyplýva? Ak nemáte svoj vlastný stôl (alebo napríklad aj telefón), ale striedate si ho s kolegom, nečudujte sa, ak sa nakazíte baktériami. Nie, nehrozí vám, že odpadnete mŕtvy hneď ako zdvihnete vyzváňajúci telefón, zamyslite sa však, koľko baktérií je na slúchadle, na klávesnici, myši, ale aj na obyčajnom pere.

Pracovný stôl je jedno z najnehygienickejších miest v kancelárii a prenáša veľa baktérií a vírusov. Galéria fotiek (5) Pracovný stôl je jedno z najnehygienickejších miest v kancelárii a prenáša veľa baktérií a vírusov.

 

Chladnička

Že nemôžete „získať“ baktériu alebo vírus iba obyčajným otvorením chladničky, ktorý tam predtým „dodali“ vaši kolegovia? Môžete. Hrozbou sú tiež „zabudnuté“ potraviny, ktoré sa začínajú kaziť a plesnieť, prípadne aj dosluhujúca chladnička, ktorá jedlo neudržuje čerstvé. Ak si nosíte jedlo do práce, zistite si, či chladnička funguje správne. Ak áno, potraviny si vždy noste v dobre uzatvárateľnej dóze, aby ste sa vyhli kontaminácii.

6 najšpinavších miest vo Galéria fotiek (5)

 

Klávesnica a myš

Jedna štúdia zistila, že na klávesnici sa nachádza viac ako 3 000 mikroorganizmov na meter štvorcový a 1 600 baktérií na meter štvorcový zas na počítačovej myši. Ak ste doteraz nevenovali pozornosť svojej klávesnici, mali by ste to napraviť. Všetky baktérie sa totiž môžu ľahko dostať do vášho tela – obzvlášť ak pri stole aj obedujete a neumývate si pred jedlom ruky. Aby ste váš vlastný vírus nerozniesli, kýchajte a kašlite do záhybu lakťa. Ak by ste kašľali do rúk, stačí, aby ste použili klávesnicu alebo myš, ktorej sa môže náhodou dotknúť váš kolega a hotovo: nákazlivá pohroma je na svete.

6 najšpinavších miest vo Galéria fotiek (5)

 

Hrnček

Hrnčeky v kancelárii sa možno nezdajú podozrivé, veľké problémy však môže spôsobiť to, ak nemáte svoj vlastný hrnček alebo ak v kuchynke chýba umývačka riadu. Predstavte si totiž, že použijete náhodný hrnček. Ten však mohol použiť pred časom váš kolega, ktorý z neho pil kávu, zabudol ho však po sebe umyť. Dlhé týždne ho mal na stole, až začal plesnieť. Vtedy sa kolega spamätal a umyl ho v dreze. Obyčajné umytie hrnčeka v rukách však nemusí pomôcť. A nielen to, aj uško hrnčeka môže byť pokryté baktériami z rúk vašich kolegov a vy ich tak ľahko môžete „chytiť“. Najlepším riešením je preto nosiť si vlastný hrnček.

6 najšpinavších miest vo Galéria fotiek (5)

 

Kľučky na dverách

Prekvapenie? Snáď nie, veď toto miesto je jedno z najčastejšie chytaných miest v práci. Je tak ideálnym šíriteľom vírusov. Ak sa teda chcete vyhnúť vírusom a baktériám, pravidelne, niekoľkokrát za deň si dôkladne umývajte ruky.

6 najšpinavších miest vo Galéria fotiek (5)

 

Kopírka

Predstavte si, koľko ľudí pred vami sa dotklo kopírky a stlačilo jej gombíky? Všetko to, čo mali vaši kolegovia na rukách, ľahko a rýchlo dostanete na vaše ruky aj vy. A ak sú to vírusy chrípky alebo nádcha, nebuďte prekvapený, prečo ste ochoreli. Ako sa vyhnúť týmto nepríjemnostiam? Ak sa chystáte jesť, umyte si ruky, nedotýkajte sa neumytými rukami očí, prípadne majte na stole dezinfekčný gél na ruky.

6 najšpinavších miest vo Galéria fotiek (5)

 
Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Práca Hygiena
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: totaljobs.com; Text: jm; Foto: gettyimages
 
Staršie správy
Staršie správy