10 povolaní, v ktorých nájdete najviac psychopatov

Odhaliť psychopata je väčšinou veľmi náročné. Nie sú to karikatúry ako Jack Rozparovač či postavy z filmov a kníh. Psychopati sa často javia normálne, nenápadne. Aj preto je ťažké ich identifikovať. Ak by ste chceli diagnostikovať psychopata, je to človek, ktorý je výrazne zameraný sám na seba a vie skvelo manipulovať s ľuďmi.

Oplýva tiež vlastnosťami, ktoré mu pomáhajú dostať sa v kariére vyššie. Títo ľudia sú vytrvalí, charizmatickí, dôveryhodní. Vedia sa rýchlo rozhodovať, no na druhej strane – chýba im empatia. Kevin Dutton, britský psychológ a spisovateľ, sa špecializuje na štúdium psychopatov. Vo svojej knihe vytvoril rebríček povolaní, ktoré si najčastejšie vyberajú psychopati. Pozrite sa, ktoré to sú.

  1. Štátny zamestnanec
    Stať sa úradníkom je desiata najčastejšia kariérna voľba psychopatov. V roku 2014 sa dokonca vo Veľkej Británii pre prípad atómového útoku zvažovalo prijímať špeciálne psychopatov pre ich schopnosť udržať poriadok, rozvahu v krízových situáciách, chýbajúca empatia, ale aj pre ich vysoký stupeň inteligencie a logického uvažovania.
  2. Šéfkuchár
    Väčšina psychopatov sa nesnaží zraniť iných ľudí, preto aj keď má šéfkuchár  v práci prístup k nožom či plameňom, nie je sa čoho báť. Psychopati sú skvelí vo zvládaní chaosu a zmätku, asi aj preto sa im tak darí a sú úspešní na tak hektickom pracovisku, akým kuchyňa určite je.
  3. Duchovný
    Bývalý člen FBI Joe Navarro vo svojom blogu pre Psychology Today vysvetľoval, prečo je toľko psychopatov medzi duchovnými. Navarro tvrdí, že mnoho psychopatov sa vydá touto cestou, pretože môžu manipulovať, vytvárať si spojenectvá a ľahko získať citlivé informácie od ľudí.
  4. Policajt
    Ďalšou zo schopností psychopata je, že si vie udržať chladnú hlavu v stresujúcich situáciách. Policajti majú nebezpečnú prácu, často zažívajú napäté momenty, je preto pre nich výhodou vedieť zostať pokojným.
  5. Novinár
    Vedeli ste, že medzi typické črty psychopatia tiež patrí aj šarm, zmysel pre detail, neoblomnosť a akčnosť? Presne tie vlastnosti, ktoré sú nevyhnutné pre prácu novinára.
  6. Chirurg
    Istá štúdia sa snažila zistiť, či je pre väčšinu chirurgov naozaj typické, že sú psychopatmi. Výsledky tieto predpoklady potvrdili. Možným vysvetlením je fakt, že v povolaní chirurga je nevyhnutné odolávanie stresu a táto vlastnosť  je u psychopatov jednou z tých základných.  
  7. Obchodník
    Psychopat, ktorý pracuje na pozícii obchodníka/sales manažéra, sa pravdepodobne vyznačuje seba prezentovaním bez pocitov akejkoľvek hanblivosti, kradnutím klientov a kontaktov a neutíchajúcou túžbou zarobiť čo najviac peňazí. Obchodník psychopat nie je schopný pracovať v tíme, hrá iba sám za seba. Závisí od toho, akého obchodníka spoločnosť hľadá: pre niektorú môže byť takýto človek nočnou morou, pre inú zas vysnívaný kandidát.
  8. Človek pracujúci v médiách (TV, rádio)
    Niektorí psychopati sa vyznačujú silným narcizmom, ktorý je bez debaty veľmi užitočným pri práci s publikom. Psychopati si preto veľmi často vyberajú prácu, v ktorej môžu byť videní alebo počutí veľkým počtom ľudí.
  9. Právnik
    Sebavedomie, emocionálny odstup, či šarm - typické črty psychopatov, ktoré sa však určite zídu aj právnikovi. Istý M. E. Thomas, ktorý sám seba prehlásil za psychopata a napísal o tom aj knihu, priznal, že práve to mu pomohlo stať sa lepším advokátom.
  10. CEO
    Silnou stránkou psychopatov je- v tomto článku už viackrát spomínaná – odolnosť voči chaosu a zmätku. Neznamená to ale len to, že si vedia udržať chladnú hlavu. Niekedy dokonca psychopati sami robia ľuďom okolo seba peklo a spúšť. Dôvod je jednoduchý – vrhá to na nich lepšie svetlo, pretože oni stres bez problémov zvládajú a ostatní nie. Niektorí psychopati si takýmto spôsobom vybudovali kariéru a vyšplhali sa až na najvyšší stupienok - stali sa riaditeľmi.
Viac o téme: Psychopat
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: jm; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy