Vedci zistili, prečo vám chýba šťastie: Prestaňte už konečne robiť toto, odkazujú

Zdroj: gettyimages

Vedeli ste, že približne 47% času, ktorý prebdiete, trávite rozmýšľaním nad tým, čo sa vo vašom živote nedeje? Poviete si, že to predsa nemôže byť problém, avšak práve takéto túlanie mysle ja častým kameňom úrazu. Prečo? Hovorí sa totiž, že nevyužitá myseľ je diablovým ihriskom. Ak sa teda cítite nešťastný, smutný a máte pocit, že váš život za veľa nestojí, môže to byť práve tým, že vašu myseľ nechávate blúdiť rôznymi nesprávnymi chodníčkami.

Psychológovia Matthew A. Killingsworth a Daniel T. Gilbert z Harvardovej univerzity popísali tento jav v časopise Veda. „Ľudská myseľ sa často túla, no zatúlaná myseľ je nešťastná myseľ,“ píšu. „Myslieť a rozmýšľať nad tým, čo sa nedeje, no mohlo by sa stať, má vysokú emocionálnu cenu,“ tvrdia.

Na rozdiel od zvierat, ľudia strávia veľmi veľa času premýšľaním nad tým, čo sa okolo nich NEDEJE. Spomínajú na minulosť, uvažujú, čo sa môže stať v budúcnosti alebo naopak – čo sa nikdy nestane. 

Ľudská myseľ sa rada túla

Aby si psychológovia overili a zmerali toto správanie, vyvinuli aplikáciu, ktorá prepojila 2 250 dobrovoľníkov. V náhodných intervaloch sa ich pýtala, akí sú šťastní, čo práve robia, či rozmýšľajú nad tým, čo práve robia a či je to príjemné, neutrálne alebo nepríjemné. Respondenti hodnotili 22 základných aktivít ako napríklad kráčanie, jedenie, nakupovanie či sledovanie televízie. Výsledok? Účastníci prieskumu uviedli, že 46,9% svojho času strávili tým, že rozmýšľali nad rôznymi vecami. Takmer 30% času sa ich myseľ túlala aj počas všetkých vykonávaných aktivít (výnimkou bola aktivita sex, počas neho sa myseľ nikam nezatúlala).

„Túlanie mysle je, zdá sa, typická súčasť všetkých aktivít,“ hovorí Killingsworth. „Táto štúdia ukazuje, že náš duševný život je veľmi výrazne preniknutý neprítomným,“ dodáva. Psychológovia zistili, že ľudia boli šťastnejší, keď mali sex, cvičili alebo sa s niekým rozprávali. Menší pocit šťastia udávali pri aktivitách odpočinok, práca alebo používanie počítača.

„Túlanie mysle je geniálny ukazovateľ ľudského šťastia“, tvrdí Killingsworth. „To, ako často naša myseľ uteká zo súčasnosti a presúva sa tam, kde predpokladá, že jej bude lepšie a spokojnejšie, ukazuje, aké aktivity nám prinesú šťastie.“

Prestaňte trápiť sám seba, s týmto začnite

Výskumníci odhadli, že len za 4,6% šťastia človeka v danom okamihu zodpovedá aktivita, ktorú človek vykonáva. Avšak pocit šťastia, navodený jeho mysľou (spomínaním či predstavovaním si niečoho), predstavoval asi 10,8% šťastia. To znamená, že ak sa vo svojej mysli často vraciate do minulosti (k bývalému partnerovi, analýze vášho vzťahu), prípadne sa trápite tým, čo nie je možné uskutočniť, privodíte si pocit nešťastia.

Veľa filozofických aj náboženských tradícií je založených na učení, že skutočné šťastie je postavené na užívaní si súčasnosti, daného momentu, okamihu. Tí, ktorí to praktizujú, sa učia odolávať výletom v rámci svojej mysle a snažia sa užiť si to, čo prežívajú tu a teraz. „Tieto tradície naznačujú, že myseľ, ktorá má čas blúdiť a robiť si výlety do minulosti či neznámej budúcnosti, je nešťastná myseľ,“ tvrdia psychológovia.

Ak teda chcete byť naozaj šťastný, musíte sa prestať vracať do minulosti a prestať snívať o niečom, čo neexistuje. Kľúčom k úspechu je naplno prežiť súčasnosť, to, čo sa deje v danom okamihu s ľuďmi, ktorí sú okolo vás práve teraz. Neustále návraty do minulosti, otváranie starých rán či fantazírovanie o neexistujúcom vám štastie neprivodí. 

Chceli by ste vedieť, ako je to s vami? Sledujte, kedy ste najšťastnejší a naopak, čo vás robí smutným – aplikácia, ktorú psychológovia používali v rámci výskumu, je k dispozícii na stiahnutie tu.

Viac o téme: Šťastie Návod na šťastie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: news.harvard.edu; Text: es; Foto: gettyimages.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy