9 vecí, ktoré nemajú čo hľadať na vašom pracovnom stole: Už aj s nimi preč

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Sú veci, ktoré by sa na vašom pracovnom stole objaviť nemali. Niektoré môžu spôsobiť pre vašu produktivitu hotovú pohromu, iné zas môžu obťažovať kolegov. A či sa vám to páči alebo nie, to ako vyzerá váš pracovný stôl, veľa napovedá aj o vás samých. Ak teda na ňom vaši kolegovia vidia zvyšky jedál, neporiadok či nevhodné fotografie, nečakajte, že si o vás vytvoria dobrú mienku.

 

 

 

  1. Zvyšky jedál
    Zabudnuté či nedojedené jedlo na vašom stole nepôsobí vábne. Neurobte si v práci povesť lenivca a človeka, ktorý nevie, čo je poriadok. Ak ste roztržitý a na zvyšky jedál na svojom stole pravidelne zabúdate, nenechávajte ich odkladanie na neskôr, ale urobte si poriadok hneď ako dojete. Zvyšky vyhadzujte vždy do koša v kuchynke - aby nezapáchali v kancelárii a nestrpčovali život kolegom.
  2. Tony kancelárskych potrieb
    Zápisníky, papiere, bločky, lepiaca páska, ceruzky, perá, zvýrazňovače – naozaj toto všetko potrebujete na svojom stole? Psychológovia tvrdia, že čím viac vecí okolo seba máte, tým väčší problém budete mať sústrediť sa. Každá z veci si totiž chtiac-nechtiac nárokuje na vašu pozornosť a váš mozog bude mať problémy filtrovať vnemy a informácie. Zredukujte veci na vašom stole na tri perá, zvýrazňovač a ceruzku. Ostatné nechajte v zásuvke.
  3. Nevhodné fotografie
    Vy sa možno na fotke z bláznivej žúrky s kamarátmi bavíte, takéto snímky by však mali byť uložené iba vo vašom súkromnom archíve.
  4. Vonné sviečky a difuzéry
    Niektoré vône vedia spôsobiť hotové zázraky s ľudskou produktivitou a sústredenosťou. Nemusí byť vyslovene zlý nápad priniesť do práce difuzéry s úmyslom potešiť príjemnou vôňou aj ostatných. Dajte si však pozor, vaši kolegovia nemusia zdieľať váš názor na osviežovanie vzduchu a ani vkus na vôňu. Ak na vás konkrétna vôňa priaznivo pôsobí, prineste si len malú fľaštičku a sem-tam ju ovoniavajte – určite rozprašovaním na celú kanceláriu neobťažujte vašich spolupracovníkov.
  5. Politické materiály
    Odznaky, vlajky, letáčiky či reklamné predmety konkrétnej politickej strany vlastniť, samozrejme, môžete, zvážte však, či je vhodné sa nimi prezentovať v práci. Je totiž lepšie, ak si v zamestnaní svoje politické presvedčenie a preferencie necháte pre seba. Chcete predsa, aby vás kolegovia vnímali predovšetkým podľa vašich skúseností, znalostí a profesionality.
  6. Sieť nálepiek s úlohami
    Celý stôl a počítač je u vás pokrytý nálepkami? Samozrejme, práve na to tieto nálepky slúžia – aby ste si poznačili niečo, na čo nechcete zabudnúť. Ak však z vášho pracovného priestoru týchto nálepiek neubúda, ale naopak, neustále ich pribúda a pomaly už nemáte miesto, kam pridať novú, je načase zmeniť spôsob, akým pracujete.
  7. Drogéria
    To platí predovšetkým pre dámy. Laky na nechty, mejkap, očné tiene či parfum – toto všetko je lepšie ponechať si v zásuvke stola. Naozaj to nepôsobí profesionálne, ak máte na stole výklad ako z drogérie. A ľahko to môže zviesť kolegov k rečiam o tom, že sa chodíte do firmy predviesť a fintiť, no vaše pracovné povinnosti zaostávajú.
  8. Známe rozptyľovače pozornosti
    Máte v práci na stole položený mobilný telefón? Ten vás však zvádza sledovať ho každých 5 minút – veď ktovie, či vám niekto nevolal, nepísal, prípadne chcete mať prehľad o novinkách zo sveta sociálnych sietí. Alebo máte pred sebou hŕbu časopisov a láka vás prečítať si ich? Zbavte sa všetkých „rušivých elementov“ – čistý pracovný stôl je zárukou vysokej produktivity.
  9. Nezdravé potraviny
    Dopriať si počas dňa niečo na zahryznutie nie je vôbec zlé. Čipsy, čokolády, napolitánky či tyčinky ale radšej nahraďte zmesou orieškov. Ak potrebujete sladké, doprajte si kvalitnú horkú čokoládu, ktorú údajne skvelo pôsobí aj na zvýšenie aktivity. Aspoň to tvrdia výskumníci z univerzity v severnej Arizone. Celkovo si svoj stôl radšej zaplňte zdravými pochúťkami, ktoré vám pomôžu udržať si dostatok energie počas celého dňa.
Viac o téme: Pracovný stôl Práca Kariéra
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: rd.com; Text: es; Foto: gettyimages.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy