7 vecí, ktoré by ste mali vedieť o peniazoch, ak nechcete zostať na mizine

Myslíte si, že viete o hospodárení s peniazmi všetko? Je vám jasné, na čo si dať pri narábaní s nimi pozor? Predstavte si však, že aj napriek tomu, že veľa ľudí na predchádzajúce otázky odpovedalo kladne, stále je mnoho tých, ktorí to so svojimi financiami aj tak nevedia. Peniaze sa im strácajú z peňaženiek, ani ntušia ako. A to iba preto, lebo nepoznajú týchto 7 zásadných faktov.

 

 

  1. Ak si chcete niečo kúpiť, počkajte - dajte si deň na rozmyslenie
    Ak si vezmete „čas na rozmyslenie“, predídete tak neuváženým, impulzívnym nákupom. Ak budete doma uvažovať, či naozaj potrebujete ďalší pár topánok alebo šiestu kabelku, možno zistíte, že by ste týmto nákupom iba plytvali peniazmi. Vidíte, ako jednoducho sa dá ušetriť?
  2. Sporenie peňazí je oslobodzujúce, nie obmedzujúce
    Choďte na odkladanie peňazí strategicky. Nevnímajte sporenie ako zlo, namiesto „žiadna kozmetika“ sa na to pozerajte ako na "peniaze navyše na rýchlejšie splatenie hypotéky“ alebo čokoľvek, čo je vaším predsavzatím či snom. Sporenie je skvelý plán, ako sa rýchlejšie dostať k tomu, po čom túžite, začnite ho tak vnímať.
  3. Osvojte si pravidlo 50/20/30
    Toto pravidlo sa týka rozumného využitia peňazí a je naozaj jednoduché. Pozrite sa, v čom spočíva:
    - 50% vašich príjmov použite na platenie nevyhnutných vecí ako jedlo, nájomné, úvery či dopravu
    - 20% vašich príjmov využite na vytváranie rezervného fondu (cieľom je, aby ste si vytvorili rezervu v podobe 3 – 6 mesačných platov), odkladanie si peňazí na dôchodok a vytváranie úspor
    - 30% vašich príjmov použite na dovolenku, darčeky a voľný čas
  4. Odkladanie centov do pokladničky nevedie k bohatstvu
    Možno si hovoríte, že aj s málom sa dá začať. To je pravda, ak však budete celý život iba odkladať centy do pokladničky, boháčom sa nestanete. Zamyslite sa, ako možno znásobiť peniaze, ktoré si odkladáte, ako ich roztočiť tak, aby začali ďalej zarábať. V investovaní sú Slováci stále opatrní, no možno až prehnane. Informujte sa, vzdelávajte sa, aké sú možnosti v investovaní financií. Pristupujte k nemu s rozumom - nemusíte použiť všetky vaše peniaze, naučte sa investovať v malom a naučte sa, ako to funguje.
  5. Je v poriadku, ak uprednostníte seba pred svojimi deťmi
    Mnoho rodičov robí pre svoje deti všetko. Sú ochotní zadlžiť sa či vzdať svojich úspor na horšie časy, len aby pomohli svojim deťom. Myslite však aj na seba, čo vám ostane? Ak ste vo vyššom veku, len ťažko sa vám podarí nadobudnúť väčší majetok či rezervný fond. Pomáhajte svojim deťom, no zároveň myslite aj na svoju budúcnosť, aby ste ju prežili dôstojne.
  6. Finančný poradca nie je vždy bohatý
    Pamätajte si, že aj keď dvaja robia to isté, nemusí byť vo finále výsledok rovnaký. Aj vo vašom okolí je určite  veľa finančných poradcov. Avšak len časť z nich vie poradiť, ako správne investovať peniaze. Tá ďalšia časť sa snaží obohatiť len samého seba. Nenaleťte podvodníkom a „agentom s teplou vodou“, ktorí vás budú presviedčať o výhodnom poistení či investovaní.
  7. Nikdy nikomu nechoďte za ručiteľa
    Aj keby išlo o vášho najlepšieho priateľa, ktorého poznáte už roky, ak vás požiada, aby ste boli ručiteľom jeho pôžičky, dobre si to premyslite. Pripravte sa na to, že ak si on nebude plniť svoje povinnosti, zodpovednosť za splácanie prejde na vás.
Viac o téme: Plat Mzda Peniaze
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: rd.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy