Chodíte do práce ako mŕtvola? Týchto 7 zásad správneho spánku si musíte osvojiť

Ilustračné fotoIlustračné foto

Ak chcete v práci normálne fungovať, potrebujete k tomu dostatočný oddych a odpočinok. Najlepšie si ľudské telo oddýchne v spánku. Kvalitný spánok je však hotová veda a neprichádza na zavolanie. Máte problém so zaspávaním? Už dlhšie sa neviete dobre vyspať? Pravdepodobne niekde robíte chybu. Pozrite sa na týchto sedem zásad správneho spánku a zaraďte ich do svojho života.

 

 

 

  1. Zabudnite na telefón, smartón TV alebo tablet pred spaním
    Vedeli ste, že žiarenie displejov smartfónov, tabletov, notebookov či televízorov bráni nášmu mozgu uvoľňovať hormón zvaný melatonín? Ten je pre spánok veľmi dôležitý - dáva totiž nášmu telu vedieť, kedy je pravý čas ísť spať. Ak pred spaním surfujeme na internete, čítame knihy na tablete alebo pozeráme televízor, spôsobí to, že sa nám bude ťažšie zaspávať. Nemôžeme sa potom čudovať, ak vstávame unavení.
  2. Nesiahajte po liekoch na spánok
    K dispozícii je množstvo liekov, ktoré prispievajú k lepšiemu spánku. Ak však vyslovene netrpíte nespavosťou a lieky vám nepredpísal lekár, nesnažte si pomôcť medikamentmi. Môžu síce fungovať na istý čas, po dlhšom období sa však váš problém so zaspávaním môže ešte zhoršiť.
  3. Nepite alkohol
    Ste z tejto rady prekvapený, pretože vám pár pohárov vína práve pomáha rýchlejšie zaspať? Nuž, nemusí to byť celkom pravda. Výskumy naznačujú, že požitie alkoholu pred spaním vám môže prekaziť pokojný spánok. Spôsobuje to fáza, kedy vaše telo začne premieňať alkohol – tá sa odohráva v druhej polovici noci, a tak vám môže privodiť nepokojný spánok.  
  4. Nepracujte v posteli – ani kdekoľvek v spálni
    Spálňa by mala byť miestom oddychu, preto tak k nej aj pristupujte. Nemali by v nej byť žiadne rušivé elementy, odborníci neodporúčajú, aby ste dokonca v posteli pracovali.  S pracovnými povinnosťami totiž súvisia pocity ako zodpovednosť, stres z termínov a podobne. Práve preto by ste si z vašej spálne mali vytvoriť miesto, v ktorom si môžete dokonale oddýchnuť, zrelaxovať a nabrať nové sily. Tak sa vám aj bude ľahšie zaspávať.
  5. Nepite kávu po piatej hodine poobede
    Istá štúdia prišla so zistením, že požitie 400 miligramov kofeínu 6 hodín pred tým, ako idete spať, môže vážne narušiť váš spánok. Výskumníci preto odporúčajú, aby ste si kávu dali maximálne do piatej hodiny poobede.
  6. Nejedzte tučné jedlá
    Ak si zvyknete dopriať jedlo tesne pred spaním, nerobíte dobre. Môžete si tým totiž narušiť kvalitu spánku. Ešte horšie, ak sa kŕmite tučnými a nezdravými jedlami.  Ak ste naozaj veľmi hladný, zvoľte radšej celozrnné potraviny.
  7. Necvičte
    Odborníci odporúčajú vyhnúť sa namáhavému cvičeniu vo večerných hodinách. Namiesto toho radšej skúste jogu, prípadne jednoduchý strečing, ktorý vám pomôže uvoľniť sa.

Robíte niektorý z uvedených zlozvykov aj vy?

Viac o téme: Únava Kvalitný spánok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy