Nenápadný zabijak stres: Takto vás pomaly a potichu ničí

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Nie je žiadnym prekvapením, že zo stresu môžete ochorieť. Pracujete v prostredí, v ktorom pociťujete obrovský tlak a obávate sa, že sa nepriaznivé následky stresu môžu prejaviť aj na vašom zdravotnom stave? Pozrite sa na najčastejšie negatívne prejavy pôsobenia tohto tichého zabijaka. Ak sa vás niektorý z nich týka, dajte si pozor a zareagujte. Takéto máte možnosti.

 

 

 

Vaša hmotnosť kolíše
Stres spúšťa uvoľňovanie hormónu zvaného kortizol, ktorý oslabuje schopnosť vášho tela spracovať cukor v krvi a mení to, ako spaľujete tuk. To môže viesť buď k úbytku, alebo k nárastu hmotnosti. Ak vás trápi podobný problém, odborníci radia zaviesť do jedálnička orechy. Proteíny vám pomôžu, ak jete málo, vláknina zas pomôže pri záchvatovom prejedaní sa.

Ilustračné foto Galéria fotiek (8) Zdroj: thinkstockphotos.com

 

Pravidelne vás bolí hlava
Ak ste bolesťami hlavy netrpeli, no zrazu sa začali objavovať príliš často, môže to byť spôsobené stresom. Práve napätie a stres sú totiž častým spúšťačom bolestí hlavy, prípadne migrény. Že je vám to dobre známe? Ak nechcete neustále užívať lieky proti bolesti, skúste si do spánkov jemne vtrieť levanduľový alebo mätový olej.

Ilustračné foto Galéria fotiek (8) Zdroj: thinkstockphotos.com

 

Váš žalúdok nie je v poriadku
Stres sa môže podpísať aj na nesprávnom fungovaní vášho trávenia. Trpieť môžete napríklad žalúdočnou kyselinou, ktorá môže viesť k páleniu záhy. Zároveň sa môže spomaliť vyprázdňovanie, môže sa objaviť plynatosť či hnačky. Trápia vás podobné problémy? Určite navštívte svojho lekára. Ako doplnok k liečbe vyskúšajte zázvorový čaj, výborný na rozbúrený žalúdok je tiež mrkvovo-mätový džús, fenikel či teplý obklad.

Nenápadný zabijak stres: Takto Galéria fotiek (8) Zdroj: pixabay

 

Často vás trápi nádcha
Áno, stres dokáže potrápiť aj imunitný systém. Ak ste teda pod veľkým tlakom a stresom, veľmi ľahko ochoriete. Objaviť sa môže napríklad aj spomínaná nádcha. Tá signalizuje, že imunitný systém ohrozujú vírusy. Ako si poradiť s takouto situáciou? Dôležitý je dostatok odpočinku, kvalitný spánok, pravidelné cvičenie a dostatok vitamínov.

Nenápadný zabijak stres: Takto Galéria fotiek (8)

 

Opakovane vás trápi akné
Hoci je akné typické pre obdobie puberty, ak sa aj v dospelom veku na vašej tvári objavujú nepekné výražky, za ich vznikom môže stáť stres. Dôvodom je, že pod neustálym napätím telo vyplavuje viac hormónov – už aj napríklad spomínaný kortizol. To spôsobuje, že žľazy produkujú viac mazu. A nadmerné množstvo mazu je problém: hromadí sa v mazových žľazách, čo je živná pôda pre rôzne baktérie a tak veľmi ľahko vzniká akné. Objavil sa aj u vás tento problém? Umývajte si tvár zeleným čajom alebo si ju natierajte s aloe vera.

Nenápadný zabijak stres: Takto Galéria fotiek (8) Zdroj: pixabay

 

Máte problémy sústrediť sa
Nadmerný stres tiež môže priniesť problémy týkajúce sa koncentrácie. Dokonca sa môže podpísať aj na zhoršovaní pamäte, priniesť tiež môže pocity úzkosti či depresiu. Cítite, že s vami počas náročného obdobia v práci niečo nie je v poriadku? Doprajte si relax, meditujte, vyskúšajte tiež napríklad jogu.

Ilustračné foto Galéria fotiek (8) Zdroj: thinkstockphotos.com

 

Vypadávajú vám vlasy
Zaregistrovali ste, že vám v poslednom období začali padať poriadne chuchvalce vlasov? To určite v poriadku nie je. Ak vás trápi náročné, stresujúce obdobie, za výrazným úbytkom vlasom môže byť stres. Ten môže mať vplyv na oslabenie vlasových korienkov. Ako tomu zabrániť? Trpezlivosť, úroveň stresu musí klesnúť a vy sa musíte dostať opäť do „normálu“. Vlasy potom začnú opäť rásť. Snažte sa však vyhýbať náročným a stresujúcim situáciám, prípadne ich vyvažujte dostatočným odpočinkom.

Nenápadný zabijak stres: Takto Galéria fotiek (8) Zdroj: thinkstockphotos.com

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 8
Viac o téme: Práca Kariéra Stres
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: rd.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com, pixabay.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy