5 fráz, ktoré v práci nikdy nepoužite: Takto vás kolegovia rešpektovať nebudú

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

To, ako v práci vystupujete, ako komunikujete so svojimi kolegami, určuje, ako vás vnímajú a ako sa k vám správajú. Máte pocit, že vám neprejavujú dostatočný rešpekt a úctu? Že nad vašimi žiadosťami len mávnu rukou a nepovažujú ich za dôležité? Prestaňte sám seba dehonestovať, nahraďte tieto nesprávne frázy tými vhodnými a zistite si náležitú úctu.

 

 

 

 

  1. „Len...“
    „Chcem sa ťa len spýtať....“
    „Bude to trvať len chvíľku...“
    Len si myslím, že...“
    Používaním slovíčka len sám seba staviate do polohy pokorného „služobníčka“, ktorý musí ostatných žiadať o pozornosť či čas. V práci ste však rovnocenný vašim kolegom a ak od nich niečo potrebujete, nebojte sa vypýtať si to. Prestaňte vystupovať ako slaboch a slovo len vypustite zo svojho slovníka.
  2. „Prepáč.“
    Je v poriadku ospravedlniť sa za chybu či vážny prešľap. Ak sa ale ospravedlňujete každému a za všetko, nečudujte sa, že vás okolie vníma ako niekoho, ku komu si možno dovoľovať. Povedia si, že veď vy sa ospravedlníte aj za to, že vám ublíži niekto iný. Začnite rešpektovať sám seba, potom s tým začnú aj ostatní.
  3. „Nie som si istý, či môžem, ale...“
    Bojazlivý, opatrný prístup – je vám to známe? Naozaj je osoba, ku ktorej pristupujete, taká dôležitá a tak veľmi zaneprázdnená, že musíte pred ňou pokľaknúť a žiadať o povolenie rozhovoru s ňou? Namiesto tejto vety použite radšej „Mohol by si, prosím...“ Neznižujte sa, nie ste horší ani menejcenný ako osoba, s ktorou chcete hovoriť.
  4. „Strašne nerád ťa obťažujem, ale...“
    Veľmi podobný prípad ako pri predchádzajúcej fráze. Použitím takejto vety naznačujete, že osoba, s ktorou chcete hovoriť, má všetku moc v rámci vášho vzťahu. Nezáleží ale na tom, aké je vaše postavenie vo firme, či ste stážista alebo služobne mladší, máte plné právo hrdo a sebavedome prísť za danou osobou a povedať: „Keď budeš mať čas, rád by som sa s tebou porozprával.“
  5. „Dúfam, že je to v poriadku.“
    Touto vetou sa vzdávate autority v konverzácii. V rámci dialógu ale máte rovnaké práva, nezbavujte sa ich dobrovoľne. Namiesto toho radšej danú vec druhej osobe iba oznámte a poďakujte za jej akceptovanie.
Viac o téme: Práca Kariéra Rešpekt
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy