Prečo sa Slovákom nechce sťahovať za prácou? Ich dôvod je takto jednoduchý

Zdroj: thinkstockphotos.com

Napriek rekordne nízkej nezamestnanosti je na Slovensku stále dostatok vhodných pracovných síl. Slováci sa však nesťahujú za prácou pre nízke mzdy. V diskusnej relácií na TABLET.TV to povedal Branislav Jančuška zo spoločnosti Grafton.

„Na pracovnom trhu sú veľké rozdiely medzi západným a východným Slovenskom. Na západe je extrémne nízka nezamestnanosť a veľký dopyt po pracovnej sile. Naopak, v Prešovskom, Košickom i Banskobystrickom kraji je vyššia nezamestnanosť ako 10 % a nedostatok vhodnej pracovnej sily. Najväčší problém vidím v mzde, ktorá nie je dostatočne atraktívna pre Slovákov z východného a stredného Slovenska a nie je motivujúca, aby sa presťahovali za prácou. Priemerná mzda v trojzmennej prevádzke napríklad v okrese Trenčín alebo Nové Mesto nad Váhom je 600 eur. Mzdy by mali byť pre nich o 20-30 % vyššie, aby ich to motivovalo sa presťahovať,“ vysvetlil Jančuška.

Keď firmy nenájdu za týchto podmienok vhodných pracovníkov na Slovensku, snažia sa doviezť pracovnú silu zo zahraničia. V rámci EÚ, kde platí voľný pohyb pracovných síl, však Slovensko nie je zaujímavé. 


Prečítajte si tiež: Muž prestal plytvať peniazmi na tieto 3 veci: Za 5 rokov sa stal milionárom


„Pre Rumunov a Bulharov  sme tranzitná krajina na pár mesiacov a potom odchádzajú do Nemecka či Rakúska za vyššími zárobkami,“ upozornil Jančuska s tým, že na Slovensko prichádza polovica z pracujúcich cudzincov z tretích krajín.  

„Ide najmä o Srbsko, Ukrajinu a poslednom čase aj Vietnam. Pre nich je ponúkaná mzda atraktívna,“ dodal Jančuška s tým, že veľká časť týchto pracovníkov nepôsobí na Slovensku v súlade s platnou legislatívou, často sú u nás bez pracovnej zmluvy a úplne načierno. „Jednoznačne sa musia zintenzívniť kontroly z inšpektorátov práce u spoločností, ktoré využívajú externé formy zamestnávania,“ uzavrel Jančuška. 

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v januári tohto roka úroveň 5,88 %. V porovnaní s decembrom 2017, keď bola 5,94 %, klesla o 0,06 percentuálneho bodu (p. b.). Medziročne sa znížila o 2,76 p. b. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR uviedlo, že stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol ku koncu januára tohto roka 163.075 osôb. 

Viac o téme: Práca Plat Mzda
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy