5 pravidiel psychológie, ktoré stačí pochopiť a budete mať spokojnejší život

Trápi vás, ako nelogicky a hlúpo sa občas správajú ľudia okolo vás? Často máte zlý pocit z toho, čo si o vás myslí okolie? Ak je vo vašom živote viacero elementov, ktoré vám bránia užívať si spokojný život, je načase to zmeniť. Osvojte si nasledovných päť pravidiel, ktoré zmenia váš život radikálne k lepšiemu. Veď starostí sa objaví každý deň niekoľko, prečo by ste si to mali komplikovať ešte aj vy sám?

 

 

  1. Ľudia vás neriešia tak veľmi, ako si myslíte
    Ak sa vám v hlave často objavuje otázka „Čo si o mne pomyslia?“, môžeme vás upokojiť. Pravdou totiž je, že ľudia sa o vás nezaujímajú v takej miere, ako predpokladáte. Zároveň im naozaj nemôžete vidieť do hlavy, čiže ak predpokladáte, že o vás nebudú mať najlepšiu mienku, je to len vaša predstava. Koniec koncov, to, čo si o vás iní myslia a ako vás vnímajú, vám môže byť jedno. Nezaoberajte sa tým príliš, radšej si žite tak, ako sa vám páči a nechajte k sebe prísť šťastie a spokojnosť.
  2. Ľudia, ktorí chcú byť vo vašom živote, v ňom budú
    Toto pravidlo si zapamätajte predovšetkým v súvislosti s osobnými vzťahmi. Ak sa trápite pre nejakú osobu a nahovárate si, že s vami nie je z určitého dôvodu, no inak jej na vás záleží, prestaňte s tým. Pravidlo je jednoduché: človeku, ktorému na vás záleží, urobí všetko pre to, aby bol s vami. Všetko ostatné sú len výhovorky. A ak s vami v tomto momente nie je a ani sa nesnaží to zmeniť, odstrihnite ho. Čím skôr, tým lepšie. Otvoríte tak dvere do vášho života správnemu človeku.
  3. Nepredpokladajte, že vaše dobré rady budú vypočuté
    Nedokážete zmeniť správanie iných, ich presvedčenie a názory. Ak je niekto hlupák, egoista alebo jednoducho nevidí dôsledky, aké môže mať jeho správanie, môžete mu radiť koľko len chcete. Nakoniec si aj tak urobí po svojom. Ušetrite si zbytočne vynaloženú energiu a neskoršie sklamanie. Sú veci, ktoré zmeniť nedokážete. Raďte sa v živote zlatým príslovím: „Múdremu neraď a hlúpeho obíď“.
  4. Jediné, čo môžete ovplyvniť, je vaša reakcia
    Dôležitejšie ako samotný problém je to, ako naň zareagujete. Uvedomte si, ako sa nepríjemná situácia môže vyvinúť. Môžete sa nechať uniesť, začať kričať, urážať, byť nepríjemný a raniť druhú stranu. Alebo sa môžete nadýchnuť, zachovať si chladnú hlavu a snažiť sa problém vyriešiť s pochopením a trpezlivosťou. Porovnajte si, aké odlišné závery môže mať riešenie konfliktu. Voľte si radšej tú ťažšiu, no na konci príjemnejšiu cestu.
  5. Prestaňte sa porovnávať s inými
    Porovnávanie sa je zlodejom spokojnosti a šťastia. Preto s ním ani radšej nezačínajte. Uvedomte si, že vždy existuje niekto, kto vyzerá lepšie ako vy, má viac peňazí, krajší byt alebo dom, prípadne úspešnejšiu kariéru. Aj v jeho živote však existujú negatíva, ktoré by sa vám – ak by ste o nich vedeli, nemuseli páčiť a neakceptovali ich. Vážte si radšej, čo máte a buďte za to vďačný. Myslíte si, že byť zdravý, mať partnera, rodinu prácu, istý príjem a vlastné bývanie je niečo úplne bežné? Sú ľudia, ktorí by s vami menili hneď.
Viac o téme: Spokojnosť Šťastie Psychológia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: lifehack.org; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy