Zbavte sa dlhov čím skôr: 9 spôsobov, ako sa rozlúčiť s pôžičkami

Dlhy sú nekonečný kruh. Ak do nich raz spadnete, ťažko sa z nich dostáva. Niekedy sa do dlhov dostanete, pretože musíte – vyskytne sa situácia, v ktorej nutne potrebujete peniaze, no ak si nemôžete požičať od blízkych, siahnete po pôžičke. Niekedy si však za dlhy môžete sami nesprávnym životným štýlom. Nech už je dôvod vašich dlhov akýkoľvek, poradíme vám, ako sa z nich čo najskôr dostať.

 

 

  1. Vytvorte si rozpočet
    Prvý krokom, ako vyriešiť váš problém s dlhmi, je nastaviť si rozpočet. Začnite si podrobne zapisovať, aké sú vaše príjmy a kam idú vaše výdavky. Takto budete mať prehľad o vašich financiách a môžete okresať zbytočné výdavky.
  2. Najväčší dlh splaťte ako prvý
    Pozrite sa na všetky vaše dlhy a zoraďte si ich podľa toho, aké majú úroky. Dlhy s najvyššími úrokmi sa snažte splatiť čo najrýchlejšie. Ušetríte tak kopu peňazí, ktoré môžete použiť na splatenie menších dlhov.
  3. Zrušte povolené prečerpanie na kreditnej karte
    Zbytočne vás to len láka k míňaniu peňazí a ďalšiemu zadlžovaniu sa.
  4. Prémie v práci na zníženie dlhu
    Či už sú to bonusy, prémie alebo akékoľvek peniaze, ktoré sa k vám dostanú mimo hlavného zdroja príjmu, všetky použite na splatenie vašich dlhov. Iba tak budete môcť začať odznova a správne – zarobené peniaze používať na vytvorenie rezervy do budúcnosti.
  5. Vymažte uložené kreditné karty v prehliadači počítača
    Určite máte viacero e-shopov, v ktorých rád/rada nakupujete. Stačí pár klikov a tovar je na ceste k vám, nemusíte si ani pamätať údaje karty, pretože ju máte uloženú. Chyba! Skomplikujte si proces objednávania ako sa len dá, naučte sa zabrániť všetkým pokušeniam minúť peniaze.
  6. Predajte veci, ktoré nepotrebujete
    Či už ide o oblečenie, alebo veci z domácnosti, urobte veľké upratovanie a začnite predávať to, čo už dlhšie nepoužívate. Neprestreľte to však so sumami, ak ide o starú vec, buďte ochotný zjednávať a radšej voľte nižšie sumy, no predajte ich všetky. Tak nazbierate kôpku peňazí, ktorá vám pomôže znížiť váš dlh.
  7. Radikálne zmeňte svoje návyky
    Za dlhy v mnohých prípadoch môže nesprávny, neprimeraný životný štýl. Áno, určite je veľa vecí, po ktorých tužíte, ak ale na ne nemáte, nekupujte si ich na pôžičku. Radšej si na ne odkladajte peniaze bokom. Bude to síce trvať dlhšie, ale aspoň sa naučíte gazdovať s peniazmi. Veď požičať si dnes zvládne každý, odkladať a sporiť už málokto.
  8. Odmeňte sa, keď sa vám podarí splniť jeden z cieľov
    Podarilo sa vám splatiť jednu z pôžičiek? Zaslúžite si odmenu. Ale pozor, takú, akú vám dovoľuje vaša finančná situácia. Nenaplánujte si týždňovú dovolenku, namiesto nej si doprajte víkendový pobyt. Je dôležité, aby ste proces splácania dlhov nevnímali ako trest alebo že si nemôžete nič dopriať. Nie je to tak. Platí však, že počas tohto obdobia budú prvoradé splátky a zbavenie sa dlhov. Ak sa vám ich podarí splatiť, môžete si dopriať malú odmenu.
  9. Zoberte akúkoľvek prácu navyše
    Brigády, nočné, pomocné práce - čokoľvek, čo vám pomôže získať peniaze navyše a rýchlejšie vás oslobodí od dlhov. Zatnite zuby a vydržte to, za život bez dlhov táto krátkodobá obeta stojí.
Viac o téme: Pôžičky Dlhy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: money.usnews.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy