7 viet, ktoré nikdy nevyslovte pred šéfom: Inak sa rozlúčte s kariérou

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Možno máte so šéfom dobrý a priateľský vzťah, sú však veci, ktoré by vedieť nemal. V rámci tohto vzťahu totiž stačí jedna nevhodná alebo nesprávna veta a môžete si v kariére pekne zavariť. Pozrite sa, akých sedem vecí by ste nikdy nemali povedať vášmu šéfovi a čo povedať namiesto nich.

 

 

 

 

  1. Potrebujem vyšší plat
    Nikdy nechoďte za šéfom s tým, že potrebujete zvýšiť plat. Mnohí ľudia prídu s tým, že majú hypotéku, malé deti, musia platiť účty... Toto ale nadriadeného nezaujíma. Neplatí vás za to, aby ste mohli splácať účty, byt či postarať sa o deti. To, ako naložíte s výplatou, je totiž len na vás. Preto takéto argumenty pri vyjednávaní o vyšší plat nikdy nezaberú.
    Čo povedať namiesto toho?
    „Mohli by sme sa porozprávať o mojom plate? Myslím, že za posledný kvartál vidieť, čo sa mi podarilo, dosiahol som dobré výsledky.“ Potom vymenujte všetko, čo sa vám podarilo, doslova týmito údajmi šéfa zahrňte. To sú tie správne argumenty, na základe ktorých šéf musí uznať, že si vyšší plat zaslúžite. Ak aj tvrdo pracujete, no firma si to necení, pouvažujte nad zmenou pôsobenia.
  2. Nevydržím pracovať s ...
    Váš nadriadený nemá čas na riešenie škôlkarských zápletiek. Ste dospelý človek, ktorý si musí poradiť vychádzať so svojim kolegom. Nemusíte byť najlepší priatelia, stačí, ak sa naučíte fungovať po profesijnej stránke. Ak však máte kolegu, ktorý robí všetko preto, aby vás kariérne i osobnostne zničil, nenechávajte si to len pre seba. Naučte sa však, ako to povedať tak, aby ste nevyzneli ako žalobaba.
    Čo povedať namiesto toho?
    „Maroš mi permanentne posiela neskoro vyplnené dokumenty, tým pádom ma to spomaľuje a nestíhame termíny. Nemohli by ste to radšej začať robiť takto?“ Nesťažujete sa, nefňukajte, namiesto toho prineste nápad, riešenie. Tak upozorníte šéfa na problém a zároveň sa vám podarí vyriešiť situáciu vo váš prospech.
  3. To nie je moja vina
    Ak pri akomkoľvek probléme „strčíte hlavu do piesku“ a zhadzujete vinu na iných, dobrú povesť si pred šéfom nevybudujete. Namiesto toho radšej priznajte, že niečo, na čom ste pracovali, jednoducho nevyšlo.
    Čo povedať namiesto toho?
    „Je mi jasné, že je to problém a mrzí ma to. Toto urobím preto, aby sa to už nezopakovalo.“
  4. Vždy sme to ale robili takto
    Posledné, čo šéf chce počuť je, že jeho zamestnávateľ je príliš pohodlný a robí veci čo najjednoduchšie. Že sa mu nechce do nových výziev a experimentovania. Ak sa však naozaj chcete ohradiť proti nezmyslenej požiadavky nadriadeného, voľte správne slová.
    Čo povedať namiesto toho?
    „Ten nápad znie super. Mohli by ste mi ale dať ďalšie odporúčania, pretože je to trošku iný spôsob, akým sme to robili doteraz.“
  5. To nie je moja robota
    Nič dobré nevzíde z toho, ak začnete šéfovi hovoriť, že niečo, čo do vás požaduje, neurobíte, pretože to nemáte v náplni práce. Ak vás však nadriadený požiada o splnenie úlohy, ktorá je úplne vzdialená od toho, čo robíte a bolo by efektívnejšie zadať ju niekomu odbornejšiemu, nebojte sa to povedať šéfovi.
    Čo povedať namiesto toho?
    „Vďaka za prejavenú dôveru. Tento typ úloh ale zvyčajne rieši Andrej. Môžem to naňho delegovať alebo trváte na tom, že to mám vypracovať ja?“
  6. Za toto mi neplatíte
    Ak vám príde hlúpe, že vás šéf žiada o niečo, čo reálne nemáte zaplatené, je v poriadku ozvať sa. Dôležité však je povedať to správne a s neutrálnym tónom.
    Čo povedať namiesto toho?
    „Nemyslím si, že som tým správnym človekom na túto úlohu. Nemyslíte si, že Milan by na na ňu hodil viac?“
  7. Mám toho strašne veľa
    Sťažovaním sa a ponosovaním budete vyznievať ako dieťa, ktoré si nevie zorganizovať svoje povinnosti a neovláda princípy time manažmentu. Ak však ale cítite, že máte už príliš veľa povinností a nestíhate, treba sa určite bez hanby ozvať.
    Čo povedať namiesto toho?
    „Momentálne na ďalšie úlohy nemám kapacity. Mohli by sme sa, prosím, porozprávať o tom, ako budem ďalej fungovať? V takomto režime nebudem môcť fungovať dlhodobo.“ Navrhnite tiež šéfovi možné riešenia vášho problému. Niektoré úlohy napríklad môžu byť delegované na iných vašich kolegov.
Viac o téme: Práca Kariéra Nadriadený Šéf
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy