Aké je vaše IQ? Iba nadpriemerne inteligentní ľudia dokážu vyriešiť túto úlohu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Uhádente, kedy má dievča menom Cheryl narodeniny? Logická úloha, ktorej zadanie nájdete nižšie, pochádza z matematickej olympiády v Singapure a Ázii. Bežne ju riešia 14-roční žiaci. Na svojom Facebooku ju zverejnil singapurský televízny moderátor a odvtedy sa šíri internetom. Ak ste na ňu ešte doposiaľ nenarazili, môžete sa ju pokúsiť teraz vyriešiť. Otestujte si, ako je na tom vaše IQ. Ale pozor, nezvládne ju každý. Trúfnete si?

Pozrite sa, ako znie úloha.

 

Kedy má Cheryl narodeniny?

Albert a Bernard sa spriatelili s Cheryl a chcú vedieť, kedy má narodeniny. Cheryl im dala zoznam 10 možných dátumov.

15. máj - 16. máj - 19. máj
17. jún - 18. jún                               
14. júl - 16. júl
14. august - 15. august - 17. august

Cheryl potom povedala každému z nich osobitne mesiac a deň jej narodenín.

Albert: „Neviem, kedy má Cheryl narodeniny, ale viem, že Bernard to nevie tiež."
Bernard: „Najprv som nevedel, kedy má Cheryl narodeniny, ale už to viem."
Albert: „Tak už aj ja viem, kedy má Cheryl narodeniny."

Kedy má Cheryl narodeniny?

Uhádnete, aká je správna odpoveď? Pokúste sa túto úlohu vyriešiť. Riešenie nájdete nižšie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Správna odpoveď:

Zo všetkých dátumov od 14 do 19 sa len dve čísla vyskytujú iba raz, a to čísla 18 a 19. Ak by mala Cheryl narodeniny v jeden z týchto dní, Bernard by poznal dátum jej narodenín, pretože jemu Cheryl prezradila deň, kedy sa narodila. Na základe prvého výroku ale vieme, že Albert si je istý tým, že Bernard nepozná dátum narodenín. To vylučuje mesiace máj aj jún. Prečo?

Ak by totiž Cheryl Albertovi prezradila, že sa narodila v máji alebo júni, je možné, že má narodeniny buď 19. mája alebo 18. júna. To by znamenalo, že by Bernard mohol poznať dátum jej narodenín. Albert ale vie, že Bernard správnu odpoveď ešte nepozná. To znamená, že Cheryl Albertovi prezradila, že sa narodila buď v júli alebo auguste.

V júli a auguste dni siahajú dni od 14 po 17. Číslo 14 sa objavuje aj v júli a aj v auguste. Ak by Cheryl Bernadovi povedala, že sa narodila v 14. dni, Bernard by nemohol vedieť, kedy má narodeniny, pretože by to mohol byť buď júl, alebo august. Bernard však vo svojom výroku tvrdí, že už pozná správnu odpoveď. Tým pádom to nemôže byť 14. deň. Zostávajú tak tri dátumy: 16. júl, 15. august, 17. august.

Po tom, čo Bernard prehovoril, už aj Albert pozná odpoveď. Ak by Albertovi Cheryl povedala, že má narodeniny v auguste, Albert by mohol stále váhať, pretože v auguste sú dva možné dátumy (15. alebo 17.) Ak si je však už Bernard istý správnou odpoveďou, už aj Albert vie, že to musí byť 16. júl.

Cheryl má teda narodeniny 16. júla.

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: IQ Logická úloha
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: iflscience.com; Text: es; Foto: thinkstocphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy