12 fantastických, no náročných cvikov na rozhýbanie mysle: Pozor, nezvládne ich každý

Náročné, no skvelé na to, aby vaša myseľ neotupela. Cviky, ktoré vám v tomto článku predstavíme, pochádzajú až z roku 1936. Ich autorkou je Dorothea Brandeová, spisovateľka a editorka, ktorá si všimla, že ľudia, ktorí sa vyhýbajú rutine a často experimentujú, sú oveľa šťastnejší. Podľa nej stačí len byť vynachádzavý a uplatňovať kreatívne myslenie – a vďaka tomu budete bližšie ku šťastiu.

Vo svojej knihe Zobuď sa a ži odporúča dvanásť nie práve najjednoduchších cvikov pre mozog, vďaka ktorým sa ale vyhnete rutine v myslené a poriadne rozhýbete mozog. Nezvládne ich však každý, podarí sa to vám?

Možno sa vám bude zdať, že niektoré cviky sú pritiahnuté za vlasy, cieľom každého je však donútiť vás uvažovať inak, vymyslieť iné riešenie, aké by ste použili za bežných okolností. Viete si predstaviť, že by ste sa s niekým rozprávali bez toho, aby ste použili slová ja, mi, mne, môj? Dokážete stráviť hodinu bez toho, aby ste čokoľvek povedali, iba odpovedali na otázky ľudí okolo vás? Pozrite si aj ďalšie cviky a pokúste sa ich splniť. Sú ideálne na totálne „rozbitie“ zaužívaných pochodov a postupov v myslení.
 

12 cvikov na rozhýbanie mysle

  1.  V rámci skupiny ľudí, s ktorými trávite čo najviac času, strávte každý deň jednu hodinu tak, že nebudete nič hovoriť, iba odpoviete, ak sa vás niečo spýtajú. Správajte sa však tak, aby toto vaše správanie nebolo nápadné, správajte sa bežne ako zvyčajne.
  2. Myslite počas 30 minút každý deň výhradne na jednu vec. Začnite to trénovať tak, že vydržíte najprv 5 minút. Nenechajte sa ničím rozptyľovať, ani myšlienkami.
  3. Napíšte list, v ktorom nepoužijete slová ja, mi, mne, môj.
  4. Každý deň rozprávajte 15 minút bez toho, že použijete slová ja, mi, mne, môj.
  5. Napíšte list, v ktorom opíšete, čo sa vám doteraz podarilo. Nevymýšľajte si, ani neprikrášľujte realitu.
  6. Zastavte sa na prahu preplnenej izby a urobte všetko pre to, aby ste ju zväčšili.
  7. Rozprávajte sa s novým človekom spôsobom, aby rozprával primárne o sebe, ale tak, že si to ani neuvedomí. Akékoľvek otázky smerujúce na vás galantne obíďte a nasmerujte pozornosť zase na neho.
  8. Rozprávajte o sebe a o svojich záujmoch bez toho, aby ste sa sťažovali, vychvaľovali alebo aby ste nudili človeka, s ktorým sa rozprávate.
  9. Vyhoďte z vašich viet pri akejkoľvek konverzácii „Ja si myslím“ alebo „Podľa mňa“.
  10. Naplánujte si na každý deň program na dve hodiny a dodržte ho.
  11. Zadajte si na každý deň dve úlohy, napríklad ísť domov z práce pešo alebo ísť sa najesť do neznámej reštaurácie. Celý deň nepovedzte nič, okrem odpovedí na otázky, zostaňte hore celú noc a choďte do práce.
  12. Raz za čas si zvoľte deň, počas ktorého poviete áno na akúkoľvek zmysluplnú požiadavku a splňte ju.

Viac o téme: Kreativita Myslenie Produktivita
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: pixabay.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy