10+1 povinných vecí, ktoré by ste mali stihnúť ešte pred 30-kou: Po nej už bude neskoro

Zdroj: thinkstockphotos.com

S pribúdajúcim vekom sa život často komplikuje. Prichádzajú vážne vzťahy, záväzky či rodinné povinnosti. Do tridsiatky je však život relatívne voľný. Ako vy narábate s touto voľnosťou? Že zatiaľ nijako? Využite čas, ktorý máte, využite slobodu, to, že ešte nie ste k nikomu a ničomu pripútaný. Lepší čas na zažitie týchto 11 vecí, ktoré sú takpovediac povinnou jazdou, už nebudete mať. Čo by ste mali stihnúť zažiť? Inšpirujte sa nasledujúcim zoznamom.


 

  1. Vyskúšajte si život v cudzom meste - aspon na istý čas
    Prísť na miesto, v ktorom je pre vás všetko úplne nové, je cenná skúsenosť. Okrem novej adresy a bytu získate nových priateľov a kolegov, nové záľuby a aktivity, nájdete si obľúbené reštaurácie a miesta. Toto všetko vám rozšíri obzory a vďaka tomu budete ďalej rásť. Možno sa vám to nezdá, ale presťahovať sa do nového mesta nie je vôbec komplikované. Vždy totiž máte možnosť vrátiť sa späť.
  2. Urobte niečo, z čoho máte strach
    V tomto prípade nezáleží na tom, koľko máte rokov.Urobiť totiž niečo, z čoho máte strach, sa vždy oplatí. Prečo? Je dôležité dostať sa zo svojej komfortnej zóny, donútiť sa urobiť to, z čoho máte obrovský strach či hrôzu. Ak sa odhodláte, zistíte, čo všetko dokážete a zvládnete – a tak sa posuniete ďalej.
  3. Vyskúšajte si cestovanie ako jednotlivec
    Cestovať po svete sám sa vám môže na prvý pohľad zdať ako bláznivý a nerozvážny nápad, pravdou však je, že je to jeden z najoslobodzujúcejších zážitkov, aké môžete prežiť. Môžete robiť čo chcete, ísť, kam chcete a kedy chcete – nebude nikto, komu by sa nechcelo či by mal iný návrh. Okrem toho stretnete množstvo zaujímavých ľudí a tým, že všetko bude len na vás, sa veľa o sebe naučíte.
  4. Nájdite si čas na svojich priateľov
    Priateľstvá sú dôležitá súčasť ľudského života. Niektoré sa rozpadnú, iné trvajú celý život. Ak aj vy chcete, aby vaše vzťahy vydržali, musíte sa o ne starať. Ozvite sa ľuďom, ktorí pre vás veľa znamenajú, no nemali ste čas sa s nimi stretnúť. Uvidíte, ako vás stretnutie s nimi poteší.
  5. Myslite na dôchodok, začnite si odkladať peniaze
    Nespoliehajte sa na dôchodok, nehovorte si, že žijete iba pre tento moment. Čím skôr si začnete odkladať peniaze bokom, tým ľahšie zvládnete neočakávané situácie v budúcnosti.
  6. Je jedno, koľko máte rokov - začnite sa učiť hrať na hudobný nástroj
    Možno sa vám zdá, že to nezvládnete, že naučiť sa hrať na klavíri či gitare je príliš komplikované, na tamburíne to však určite zvládnete, čo poviete? Hra na hudobný nástroj má tak trochu zázračné účinky – preniká do málo využívaných častí mozgu a pozdvihuje ducha. Plus – na každej party či stretnutí s priateľmi „zahviezdite“ a budú chcieť, aby ste niečo zahrali.
  7. Nájdite si prácu vo vami vysnívanej spoločnosti
    Máte spoločnosť, pre ktorú túžite pracovať? Obdivujete ich firemnú kultúru, spôsob práce či značku? Pokúste sa dostať do ich tímu – ak nie na trvalý pracovný pomer, tak aspoň vo forme stáže. Ak sa vám to podarí, využite túto príležitosť naplno a naučte sa čo najviac.
  8. Určite si dni, kedy budete bez internetu, mobilu a televízie
    Vyberte sa občas na miesto, v ktorom budete „odrezaný od sveta“. Naučte sa dopriať si pár dní – napríklad víkendy, bez televíznej obrazovky, telefónov a tabletov a internetu. Venujte sa iba sami sebe, svojim záľubám, strávte čas s rodinou či dobrými knihami.
  9. Vyskúšajte si, aké je zažiť neúspech
    A nielen jeden – pokojne aj viacero. Veď zažiť neúspech je skvelou školou. Pády vás totiž naučia vstať, poučiť sa a posúvať sa ďalej. A je rozhodne lepšie, ak si svoje „neúspechy“ odbijete pred tridsiatkou, ako po nej.
  10. Zdokonaľujte sa v cudzích jazykoch, začnite sa učiť nový
    Nejde len o to, že čím viac rečí ovládate, tým viac ste človekom, zároveň sa vám tak otvoria nové kariérne možnosti. Dnes sa bez ovládania cudzích jazykov nepohnete, zlepšite teda jazyk, v ktorom máte medzery, prípadne sa začnite učiť nový.
  11. Trávte veľa času s deťmi
    Kto vás viac dobije energiou, originálnym uvažovaním a bláznivými nápadmi? Ak hľadáte inšpiráciu a chcete si uvedomiť, že život netreba brať až tak vážne, stačí stráviť nejaký čas s deťmi.
Viac o téme: Inšpirácia Rozvoj Motivácia Osobný rast
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: mydomaine; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy