13 znakov, že ste inteligentnejší než priemerný človek

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Možno ste v škole dosahovali skvelé výsledky, ovládate viacero cudzích jazykov a poznáte naspamäť najvýznamnejšie diela literárnych velikánov. Možno vás sklameme, no ani toto všetko nezaručuje, že ste nadpriemerne inteligentný: inteligencia totiž nie je očividná. Podľa vedcov ale vysoké IQ údajne naznačuje týchto 13 znakov. Koľké z nich spĺňate?

 

 

 

  1. Výška
    Byť vysokým má isté výhody, napríklad aj v tom, že vysokí ľudia sú ľahko rozoznateľní v dave, dokážu na najvyššie poličky a sú pravdepodobne dobrí v basketbale. Okrem týchto klišé je však v súvislosti s výškou človeka dôležité  povedať, že v roku 2009 sa uskutočnila štúdia, v ktorej sa merala inteligencia detí na základe ich výšky. Ukázalo sa, že vyššie deti dosiahli lepšie výsledky. Ďalšia štúdia tvrdí, že vysokí ľudia – bez ohľadu na pohlavie, majú vyššie IQ.
  2. Prvorodené dieťa
    V roku 2007 sa uskutočnila štúdia na 250-tisíc respondentoch z nórskej armády. Ukázalo sa, že tí, ktorí boli prvorodenými deťmi, mali vo väčšine prípadov vyššie IQ. Tomu, aký vplyv na IQ má poradie narodenia, sme sa podrobnejšie venovali v tomto článku.
  3. Kojenie
    Boli ste ako dieťa kŕmený cez prsník alebo fľašou? Ak sa vás týka prvá možnosť, s veľkou pravdepodobnosťou máte vyššie IQ a zarábate viac ako ľudia, ktorých boli kŕmení cez fľašu. Tieto tvrdenia prináša výskum z roku 2015, ktorý tvrdí, že deti, ktoré boli kojené počas prvých 12 mesiacov svojho života, sú inteligentnejšie a majú dobrý plat. Neplatí to však pre deti, ktoré boli kojené menej ako mesiac.
  4. Alkohol
    Možno sa vám to nezdá, no ľudí s vyšším IQ priťahuje alkohol. Aspoň to ukázala táto štúdia. Ak si však myslíte, že ak začnete viac piť, zvýšite si svoj kvocient, sklameme vás – takto to nefunguje.
  5. Drogy
    Ako v prípade alkoholu, tak aj v prípade drog platí, že zakázané látky sú obľúbené u ľudí s vysokým IQ. Tá istá štúdia ako v prípade alkoholu skúmala jedincov vo veku 11 – 42 rokov. Ukázalo sa, že tí, u ktorých sa prejavilo v skorom veku vysoké IQ, experimentovali s drogami. Nadpriemerne inteligentné ženy z drog preferujú marihuanu, amfetamíny či lysohlávky. Muži s vysokým IQ zas častejšie berú LSD, extázu alebo temazepam.
  6. Nočná sova
    Ak ste najproduktívnejší a najefektívnejší v noci, s veľkou pravdepodobnosťou ste inteligentnejší než priemerný človek.
  7. Obavy
    Obavy, úzkosť a nepokoj – trpieť nimi síce nie je príjemné nie je, no ak ich dobre poznáte, možno vás uteší aspoň fakt, že medzi nimi a vyšším IQ je veľmi blízky vzťah. V roku 2014 experti zistili, že ak je človek často v obavách , je to znak nadpriemernej inteligencie.
  8. Snívanie
    Nemyslíme tým ale to nočné, v spánku, ale zasnívanie sa kedykoľvek počas dňa – snívanie s otvorenými očami. Tento jav sa ukazuje ako znak veľmi výkonného mozgu, ktorý umožňuje človeku objavovať jeho vlastné predstavy a fantázie. Toto objavovanie zákutí vlastnej mysle vedci v štúdii z roku 2017 prehlásili za príklad vysokej inteligencie a kreativity.
  9. Ľavák
    Ak píšete ľavou rukou, máte pred ostatnými náskok. Ľaváci sú údajne nielen inteligentnejší, ale zároveň aj kreatívnejší než praváci.
  10. Hudobník
    Ak ovládate hru na hocijaký hudobný nástroj, môžete si byť istý svojim vyšším IQ. Na prepojenie hry na hudobný nástroj a vyššie IQ sa pozreli aj v štúdii v roku 2011. V jednej triede deti rozdelili do 2 skupín. Jednu skupinu učili hrať na hudobný nástroj, druhá sa vzdelávala o vizuálnom umení. Výsledok? Len za 20 dní sa u 90% detí z prvej skupiny preukázalo zvýšenie verbálnej inteligencie. Neuveriteľné, však?
  11. Nefajčiar
    Ak neholdujete cigaretám, nielenže si chránite zdravie, zároveň potvrdzujete svoj vysoký inteligenčný kvocient. Výskum v roku 2009 sledoval mužov vo veku 18-21 rokov. Tí, ktorí fajčili, mali preukázateľne nižšie IQ než nefajčiari.
  12. Neskorý začiatok sexuálneho života
    Prekvapivé? Na vplyv IQ má totiž napríklad aj to, kedy ste začali so sexuálnym životom. A čím neskôr, tým je to pre vás – respektíve pre vaše IQ, lepšie. V roku 2000 sa totiž na túto tému realizoval zaujímavý výskum medzi adolescentmi. Jeho výsledky ukázali, že panny a panici majú vyššie IQ a to, kedy začnú so sexuálnym životom, ovplyvňuje vyslovene ich vlastné rozhodnutie a nenechávajú sa ovplyvniť rovesníkmi či nátlakom partnera. Tí, ktorí podľahli tomuto tlaku, vykazovali oveľa nižší inteligenčný kvocient.
  13. Čierny humor
    ​Vaše najobľúbenejšie vtipy a žarty sa radia do kategórie čierny humor? Nemusíte sa cítiť previnilo, môže za to aj vaše IQ. Drsný humor ukazuje, že vaša verbálna aj neverbálna inteligencia je na vysokej úrovni. Ak obľubujete tento typ vtipov, pravdepodobne máte aj vyššie a lepšie vzdelanie.
Viac o téme: Inteligencia Rozvoj IQ Osobný rast
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: indy100; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy