Muž prestal plytvať peniazmi na tieto 3 veci: Za 5 rokov sa stal milionárom

Zdroj: thinkstockphotos.com

Američan Grant Sabatier je tridsiatnik, ktorému sa podarilo vlastnou šikovnosťou stať sa milionárom. Na svojom blogu sa podelil o svoje zistenia a nápady, vďaka ktorým ušetril tisícky dolárov a tak bol schopný za 5 rokov nadobudnúť slušný majetok. Sabatier si totiž všimol, že väčšina ľudí míňa až 70% svojich peňazí na tri veci. Keby k nim však pristupovali inak, mohli by si odložiť viac peňazí napríklad na dôchodok alebo si z nich vytvoriť rezervu. Zišlo by sa niečo podobné aj vám? Pozrite sa, čo mladý milionár radí a inšpirujte sa.

  1. Bývanie
    Ste vo veku, kedy by ste sa už mali osamostatniť? Mnoho mladých ľudí zvažuje hypotéku. Pravdou však je, že nie každý si ju môže so svojím príjmom dovoliť. Najmä ak ide o osobu, ktorá je single a nemá dostatočný plat, prípadne jej chýba vlastný vklad, pretože jej banka odmieta poskytnúť 100% hypotéku. Ak váhate nad hypotékou, či by ste ju zvládali platiť, jednoducho si to vyskúšajte „nanečisto“. Stanovte si, akú výšku splátky by ste chceli platiť. Ideálna splátka predstavuje 30% príjmu. Zároveň však myslite na to, že okrem splátky budete musieť platiť aj nájomné a energie. Ako modelovú sumu si nastavte napríklad 150 eur. Prirátajte ju k predpokladanej splátke a túto sumu si odkladajte povedzme pol roka. Ak to bez problémov zvládnete počas tohto obdobia, hypotéka by pre vás nemala byť problém.
    Samostatnou témou je však hypotéka ako taká. Aj pri ne by ste si mali odkladať ďalšie peniaze bokom a robiť mimoriadne splátky. Ale pozor: ak vám banka pri mimoriadnych splátkach navrhne úpravy, voľte skrátenie doby splatnosti hypotéky, nie zníženie mesačnej splátky.
    Čo však robiť v prípade, ak váš pokus s hypotékou nevyšiel dobre? Do úvahy prichádza prenájom. Aj pri ňom však platia isté pravidlá, aby ste neprišli o všetky svoje peniaze. Vyberajte si bývanie, ktoré zodpovedá vašim pomerom, Sabatier dokonca radí, aby ste sa uskromnili a latku dokonca o niečo znížili. Ak ste single, zvážte bývanie s viacerými ľuďmi. To, čo ušetríte na bývaní, si totiž môžete odložiť do budúcna.
  2. Doprava
    Mať auto je ako živiť ďalšieho člena rodiny. Určite je skvelé mať voľnosť a nezávisieť od mestskej hromadnej dopravy. Ak však náklady na auto výrazne zasahujú do vášho rozpočtu, mali by ste to zmeniť. Riešení je niekoľko. Pokiaľ bývate v podnájme, skúste si nájsť ubytovanie blízko zamestnania. Auto tak nebudete potrebovať. Pokiaľ presťahovanie nie je možné, vymeňte auto za hromadnú dopravu, v prípade kratších vzdialeností za bicykel, kolobežku, zdieľané jazdy alebo vlastné nohy.
  3. Jedlo
    Zvyknete sa stravovať v reštauráciách? Pokiaľ ide o obedové menu, to by váš rozpočet zaťažiť nemalo (hoci pri varení si doma by ste vedeli ušetriť ešte viac peňazí a zároveň si mohli variť zdravo). Ak si však doprajete raňajky a večere v stravovacích zariadeniach, nečudujte sa, že vám peniaze z účtu miznú rýchlejšie. Sabatier radí, aby ste tiež zbytočne nemíňali peniaze na sladkosti, nezdravé jedlá, polotovary alebo doplnky výživy a vitamíny (tie nahraďte ovocím a zeleninou).

Sabatier takýmto životným štýlom dokázal za 5 rokov nahromadiť sumu milión dolárov.  Ako tvrdí, nebolo jednoduché zvyknúť si na takýto skromný spôsob života, no spätne to hodnotí ako dobrú voľbu. Nakoniec bol totiž rád, že sa presťahoval do menšieho bytu s nižšími nákladmi, že býva bližšie k práci a menej sa stravuje vonku. Jeho peňaženka totiž tieto zmeny zaznamenala veľmi rýchlo a zároveň si dokázal nasporiť na - ako tvrdí, skorší dôchodok.

Je však dôležité spomenúť, že priemerné platy sa v USA pohybujú okolo 40 000 dolárov ročne. To je 3 333 dolárov mesačne. S takýmto platom sa Sabatierovi odkladali peniaze o niečo jenoduchšie. Pozrite si celý postup, ako si mladý muž dokázal za 5 rokov odložiť presne 1,25 milióna dolárov. 

Zdroj: millenialmoney.com Galéria fotiek (2) Zdroj: millenialmoney.com

Ako prezrádza, tým, že zredukoval svoje výdavky, mu zostali peniaze na to, aby mohol investovať. Sabatier si na investovanie vybral firmy, v ktoré verí - napríklad Amazon, Apple či Facebook. Priznáva však, že patril medzi šťastlivcov, pretože s investovaním sa vždy spája isté riziko. Veď to, ako sa bude vyvíjať situácia na trhu, nevie vopred odhadnúť nikto. Mladému mužovi sa ale počas piatich rokov jeho premyslenej činnosti zadarilo.

Viac o téme: Financie Sporenie Plat Mzda
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider, millenialmoney.com; Text: es; Foto: pixabay.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy