Finančný žralok radí: 5 otázok o vašich peniazoch, na ktoré musíte poznať odpovede

Zdroj: thinkstockphotos.com

Peniaze sú témou, ktorá sa dotýka všetkých. A mnohí z nich majú v súvislosti s financiami množstvo otázok, na ktoré hľadajú odpovede. Ako je to s investovaním, ako si poradiť s dlhmi, s bývaním, platom a čo ak by sa prihodilo nejaké nešťastie? Trápia aj vás podobné otázky? Teraz na ne dostanete odpovede od fundovaného odborníka, špecialistu na financie.

 

 

 

  1. Kedy začať investovať peniaze?

    Toto je jedna z najčastejších otázok, ktoré ľudia riešia. Finančný žralok však pozná odpoveď a radí krátko a stručne: Hneď teraz. Pýtate sa ale, kde je najlepšie investovať vaše peniaze? Aj tu je podľa odborníka odpoveď jednoznačná: do vášho dôchodkového zabezpečenia. Vypočítajte si, kedy zhruba pôjdete do dôchodku a koľko času vám zostáva na vytvorenie rezervy. Aktuálny dôchodkový vek je 62 rokov, neustále sa však zvyšuje. Ak by sme však rátali s týmto vekom, zostáva vám 32 rokov na vytvorenie zabezpečenia do budúcna. V prípade, že by ste si chceli odložiť napríklad 30 000 eur na dôchodok, ročne by ste si mali odložiť 937,5 eur. To je mesačne necelých 80 eur.
     
  2. Aký dlh je už príliš vysoký?

    Ak ste sa zadlžili, pozorne čítajte. Používanie pôžičiek na splatenie niečoho, čo má hodnotu, napríklad bývanie, vám môže v živote veľmi pomôcť. Ak totiž nie ste schopný odkladať si dostatočne veľa peňazí a sporiť si, aby ste si bývanie mohli kúpiť v hotovosti a za vlastné, bola by chyba nevyužiť pôžičku. Ak však pôžičky používate na kúpu tovaru, ktorý k životu nevyhnutne nepotrebujete, koledujete si o problém. Pôžičky totiž so sebou nesú vysoké riziko – napríklad vo forme vysokých úrokov, ale aj nepríjemných následkov, ak ich nebudete schopný splácať. Ak už aj dlh máte, vašou top prioritou by malo byť ich najrýchlejšie splatenie.
     
  3. Aké bývanie si môžem dovoliť?

    V Amerike tvoria výdavky na bývanie zhruba 37% z príjmu. Pravdou však je, že mnoho ľudí míňa oveľa viac. Platí ale, že vaše výdavky na bývanie by mali byť maximálne 30% z vášho príjmu. Pravidlo 30% je dobrá pomôcka, vďaka ktorej si budete môcť nielen sporiť na dôchodok, ale dopriať si napríklad aj dovolenku. Ak napríklad žijete v podnájme, snažte sa nájsť najvýhodnejšie podmienky, prípadne sa uskromnite a bývajte s viacerými ľuďmi. Len tak dokážete znížiť svoje výdavky a sporiť si do budúcna.
     
  4. Zarábam toľko, koľko môžem?

    Jedným z riešení, ako vyriešiť svoju nepriaznivú finančnú situáciu, je zminimalizovať výdavky. Ak ste však v situácii, kedy nepomôže ani to a potrebujete viac peňazí, aby ste mohli dosiahnuť svoje finančné ciele, zostávajú vám len dve možnosti. Tou prvou je vypýtať si viac peňazí. Kedy naposledy ste boli požiadať o zvýšenie platu? Ideálnym obdobím je rok po tom, ako vám bol plat zvyšovaný. Dohodnite si stretnutie s nadriadeným a požiadajte o vyššiu mzdu. Najhoršie, čo sa môže stať je, že vám odmietnu pridať. Ak sa to stane, buďte pripravený vypýtať si konkrétne ciele, po ktorých splnení získate vyšší plat. Ak sa to však takouto formou vo vašej spoločnosti vyriešiť nedá, nevešajte hlavu. Prichádza možnosť druhá, a to nájdenie lepšie zaplatenej práce.
     
  5. Čo by stalo, ak by sa mi niečo stalo?

    Uvažovať nad tým, čo zlé by sa vám mohlo stať, nie je príjemné. Je však naozaj dôležité myslieť radšej vopred a zabezpečiť sa pred nešťastím. A najlepšie je byť pripravený na najhoršie. Preto je dôležité mať vytvorený rezervný fond. Ak ste s tým ešte nezačali, teraz môžete. Pomôže vám pred neočakávanými udalosťami v budúcnosti. Je ideálne, ak máte vo vašom rezervnom fonde aspoň 6-násobok vašich mesačných výdavkov. Pokiaľ ide o auto alebo bývanie, mali by ste si ho poistiť. Pokiaľ ide o vás, existuje viacero typov poistenia – to sa vyplatí v prípade, že by ste sa ocitli vo väčších problémoch, ktoré by váš rezervný fond neutiahol. Ak ste naozaj závislí od vášho príjmu, pouvažujte o poistení počas práceneschopnosti alebo pre prípad vážnych zdravotných problémov.
Viac o téme: Peniaze Financie Plat Investovanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: pixabay.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy