Neprezraďte sa: 6 vecí, o ktorých by ste v práci mali mlčať ako hrob

Zdieľanie niektorých súkromných informácií v práci nemusí byť vždy ten najlepší nápad. Áno, ak sa niekomu zdôveríte, väčšinou sa vytvára s daným človekom bližšie puto. Je to však dvojsečná zbraň. Stať sa môže aj to, že vás človek, ktorému ste sa otvorili, môže znenazdania nemilo prekvapiť. Naučte sa, ktoré informácie by ste si mali radšej nechať iba pre seba a ako dosiahnuť to, aby vás v zamestnaní nevnímalo ako uzavretého človeka, chladného ako kameň.


 

  1. Politické názory
    Názory na politiku má každé iný a práve politika býva častým  zdrojom nezhôd a hádok. Preto patrí medzi tabu témy nielen v práci, ale často aj v rodinách. Kým v rodine sa o svojom politickom presvedčení môžete donekonečna naťahovať,  v práci je to iné. Na základe vašich názoroch vás môžu kolegovia veľmi ľahko rýchlo zaškatuľkovať, prípadne na vás rapídne zmenia názor. Diskutovať s nimi o tom nebudete mať veľmi priestor a je to vlastne aj zbytočné. Preto si radšej svoje politické preferencie nechajte iba pre seba.
  2. Ktorý kolega je podľa vás neschopný
    Možno je kolega, ktorý vás vytáča svojou neschopnosťou a lenivosťou, nechať by ste si to mali len pre seba. O to viac by ste mali držať jazyk za zubami, pokiaľ ide o vášho nadriadeného.
  3. Koľko zarábate
    Kameň úrazu v mnohých zamestnaniach. Keďže každý zamestnanec si svoj plat vyjednáva osobitne, je možné, že jeden zarába viac a druhý menej – aj keď pracujú na rovnakej pozícii. Vy ste možno oceňovaný aj na základe iných aktivít, no ak by sa kolegovia dozvedeli, že zarábate výrazne viac, môžete očakávať nepríjemnú atmosféru na pracovisku a možno aj horšie. Aj preto je lepšie o plate mlčať – chytrí ľudia to vedia.
  4. Že neznášate svoju prácu
    Ak budete hovoriť o tom, ako svoju prácu neznášate, utrpí tým morálka celého kolektívu, no zároveň budete v očiach iných ako sústavný sťažovateľ a človek, ktorý má ďaleko od tímového hráča. Zároveň sa vaše ponosovanie môže ľahko dostať až do uší nadriadeného a vy môžete byť ľahko pri najbližšej príležitosti nahradený.
  5. Čo robíte v spálni s partnerom
    Či máte bohatý sexuálny život alebo naopak, chudobný, mali by ste si to nechať iba pre seba. Možno by ste v práci našli pár poslucháčov, pre väčšinu ľudí sú však takéto reči otravné, nepríjemné a dokonca ich urážajú. Ak s rečami o vašom sexuálnom živote neprestanete, nečudujte, akú povesť si vyslúžite.
  6. Že si hľadáte novú prácu
    Možno sa, nadšený reagovaním na pracovné ponuky, hrdo pochválite kolegom, že si hľadáte nové zamestnanie. To sa vám však môže ľahko vypomstiť.  Ak totiž prezradíte, že sa chystáte odísť, v práci vás môžu predbehnúť a vy si nájdete výpoveď na stole. Zostanete tak bez práce aj bez príjmu a stále nie je isté, či sa vám podarí nájsť si novú prácu. Až kým nie je isté, že máte novú prácu, nechajte si informácie o obzeraní sa po iných zamestnaniach iba pre seba.

Prečítajte si tiež: Mladú ženu vyhodili z práce: Zamestnávateľovi prekážalo, ako vyzerá


  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy