12 znakov, že ste nadpriemerne inteligentný, aj keď sa vám to možno nezdá

Možno ste aj vy príliš skromný, pokiaľ ide o vašu inteligenciu. Máte pocit, že ešte stále máte limity a mohlo by to byť oveľa lepšie. A bolo by vlastne zvláštne chodiť medzi ľudí a hovoriť o sebe, že ste génius, však? Teraz však môžete byť úprimný: máte podozrenie, že je vaše IQ oveľa vyššie než u priemerného človeka? Zaslúžite si to zistiť. Pomôže vám týchto 12 znakov. Overte si, či vás vystihujú.

 

 

 

  1. Nenecháte sa ľahko rozptýliť
    Ľudia, ktorí sa dokážu sústrediť dlhý čas a vedia ignorovať rozptýlenia, majú vysokú inteligenciu.
  2. Ste nočný vták
    Štúdia z roku 2009 sa zaoberala zisťovaním, ako je prepojené IQ človeka s jeho spánkovým režimom. Ukázalo sa, že inteligentní ľudia chodia spávať neskoro v noci a neskôr sa aj zobúdzajú.
  3. Ľahko sa adaptujete
    Nebojíte sa prekážok a chcete ľuďom okolo seba ukázať, že si dokážete poradiť so všetkým, čo sa vám postaví do cesty? Presne to je jedna z vlastností chytrých jedincov. 
  4. Uvedomujete si, koľko toho ešte neviete
    Kým hlúpi ľudia sú presvedčení, že vedia všetko a každému to deklarujú, naozaj inteligentný človek o sebe stále pochybuje. Uvedomuje si, v čom všetkom má ešte nedostatky a preto na sebe stále pracuje. Ľudia s vysokým IQ sa tiež neboja priznať, ak niečo nevedia.
  5. Ste neuveriteľne zvedavý
    Inteligentní ľudia majú v sebe obrovskú zvedavosť. Zaujíma ich, ako veci okolo  nich fungujú. Aj Albert Einstein o sebe povedal: „Nie som nijak zvláštne talentovaný, som iba bláznivo zvedavý.“ Aj istá štúdia z roku 2006 potvrdila, že existuje spojenie medzi zvedavosťou detí a vyššou inteligenciou – tie, ktoré boli otvorené a zaujímali sa o javy v ich okolí, prejavili v dospelosti vyššie IQ.
  6. Ste otvorený
    Mať otvorenú myseľ, byť ochotný prijímať nápady, názory a myšlienky iných –aj to je vlastnosť, ktorá charakterizuje ľudí s vysokým inteligenčným kvocientom. Ukázalo sa tiež, že ľudia, ktorí sú otvorení aj alternatívnym riešeniam, dosahujú v IQ testoch vyššie skóre.
  7. Ste rád sám
    Podľa odborníkov sú inteligentní ľudia veľmi individualistickí. Ľudia s vysokým intelektom si až tak neužívajú socializáciu, práve naopak: vyhovuje im samota.
  8. Viete sa veľmi dobre ovládať
    Vysoký intelekt spôsobuje, že ľudia ním obdarení sú schopní ľahko prekonať impulzívne konanie. Namiesto toho plánujú, vyjasňujú si ciele, stanovujú si alternatívne stratégie a zvažujú možné dôsledky. Tomu, aké je prepojenie medzisebaovládaním a inteligenciou, sa venovala štúdia z roku 2009, ktorá bola uverejnená v časopise Psychological Science. V štúdii respondentom ponúkli dve možnosti: mohli získať menšiu finančnú čiastku hneď, v danom momente, alebo veľkú výplatu, avšak v neskorom termíne. Výsledky ukázali, že tí, ktorí boli ochotní počkať – teda mali väčšiu schopnosť sebaovládania, dosiahli v IQ testoch lepšie skóre.
  9. Je s vami zábava
    Máte zmysel pre humor? Aj to je typické pre ľudí s vysokým intelektom.
  10. Ste empatický
    Človek s vysokým IQ je schopný pochopiť a precítiť, čo druhý človek myslí, alebo cíti. Práve empatia je totiž základom emocionálnej inteligencie – teda EQ.
  11. Prokrastinujete. Často
    Niektorí vedci tvrdia, že skutočne chytrí ľudia prokrastinujú aj počas práce, ktorá ich baví a napĺňa. Ako príklad sa často uvádza Steve Jobs, ktorý prokrastinoval strategicky. Videl v nej totiž spôsob, ako sa odložením práce uvoľní priestor pre nové myšlienky a nápady. Súhlasíte?
  12. Trápia vás otázky o živote a svete
    Ľudia s vysokým IQ sa často trápia tým, prečo sú veci také, aké sú, zaujíma ich vesmír, zmysel života, vždy sa pýtajú, aký je zmysel všetkého v ľudskom živote. Existenčný zmätok je typický pre nadpriemerne inteligentných, čo však často vedie k tomu, že trpia úzkosťami.
Viac o téme: Test Test Testy Úlohy Inteligencia Kvocient Odhalia Mám IQ EQ Inteligenčný Aké Logické
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy