6 činností, ktoré nerobte hneď po zobudení: Uškodíte si

Neexistuje ranný rituál, ktorý by fungoval u každého. Možno si ráno zvyknete čítať noviny, počúvať hudbu, alebo si doprajete dlhú sprchu. To všetko je v poriadku. Jestvuje však niekoľko nesprávnych ranných návykov, ktoré nám rozhodne neprospievajú a spôsobujú, že nám počas dňa chýba energia a nevieme nakopnúť svoju produktivitu. Ktoré návyky máme na mysli? Týmto 7 veciam sa určite vyhnite, keď sa ráno zobudíte.

 

 

  1. Posunutie zvonenia budíka na neskôr
    Opakujte sa tento scenár u vás pravidelne? Zazvoní budík a vy automaticky a na prvý raz trafíte možnosť „posunúť o 10 minút“? Asi vás nepotešíme, keď vám prezradíme, že väčšina odborníkov na zdravý spánok si nemyslí, že odkladanie budíka je dobrý nápad. Vysvetľujú to tým, že ak znova zaspíte a upadnete do hlbokého spánku, začnete nový spánkový cyklus, ktorý už nebudete mať možnosť dokončiť. Takže napriek tomu, aby ste sa zobudili „čerstvý“, budete sa cítiť unavený. Radšej si zistite, koľko hodín spánku potreujete, aby ste mohli normálne počas dňa fungovať a choďte radšej snažiť sa to dodržiavať. Potom nebudete musieť donekonečna posúvať budík kvôli tomu, že sa cítite nevyspatý.
  2. Vynechanie cvičenia
    Neodložili ste budík o 10 minút neskôr? Super! Takže teraz ležíte lenivý v posteli a presviedčate sa, že by ste mali vstať. Viete, čo vás preberie a naštartuje? Fyzická aktivita! Odborníci odporúčajú dopriať si každé ráno napríklad aj krátke cvičenie, napríklad strečing. Pre odvážnejších to ale môže byť napríklad ranný beh. Takáto aktivita vás nielenže rýchlejšie prebudí, nabije vás tiež množstvom energie.
  3. Čítanie e-mailov
    Ak spávate s mobilom položeným blízko postele, je jednoduché sa po zobudení dostať do e-mailovej schránky. Nemali by ste to však robiť. Najmä ak si pozeráte hneď zrána pracovné e-maily. Množstvo požiadaviek, informácií a často aj oboznámení vás s vzniknutými problémami nezabezpečia príjemné ráno. A to predsa nechcete. Túto činnosť preto radšej odložte a venujte sa jej, až keď prídete do práce.
  4. Neustlanie si postele
    Pýtate sa, prečo by ste si mali po sebe ustielať posteľ? Veď aj tak sa o pár hodín do nej vrátite a opäť budú prikrývka aj vankúš rozhádzané? Máte pravdu. Možno vás však bude zaujímať, že istí vedci poukázali na súvislosť medzi ustielaním postele a nárastom produktivity počas dňa. Vedci totiž hovoria o tom, že taká drobnosť ako ustlanie postele môže byť kľúčovým návykom, ktorý môže spôsobiť, že si ľahšie osvojíte ďalšie dobré a prospešné návyky. Za skúšku to stojí, čo poviete?
  5. Pitie kávy
    Aj vy často a radi tvrdíte, že nemôžete fungovať bez toho, aby ste ráno vypili šálku kávy? Naozaj? Naše telo prirodzene produkuje väčšie množstvo stresového hormónu zvaného kortizol. Ten reguluje našu energiu, väčšinou zhruba medzi ôsmou až deviatou hodinou ráno. Najlepší čas na pitie kávy je preto pre väčšinu ľudí až po 9:30 hod. Ak si totiž doprajete šálku kávy pred touto hodinou, prinútite vaše telo produkovať menej kortizolu, čo sa následne prejaví na vašej energii.
  6. Pripravovať sa po tme
    Chystáte sa každé ráno potme, pretože by ste nezniesli nečakané prudké svetlo? Možno si myslíte, že si takýmto spôsobom zabezpečujete ľahší prechod do úplného prebudenia, opak je však pravdou. Ak si nezažnete, naznačujete vášmu telu, že je stále nočný čas a bude vám tak dlhšie trvať, kým sa naštartujete. Ak je vonku tma, keď sa zobudíte (napríklad v zimnom období), vedci odporúčajú zapnúť silné svetlo. Počiatočný šok prejde rýchlo a vy sa „zobudíte“ rýchlejšie.
Viac o téme: Po Motivácia Produktivita Nemali Robiť Návyky Ranné Zobudení
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy