Chlipníci v práci: Zastavte sexuálne obťažovanie, toto si k vám nesmie nikto dovoliť

Ilustračné fotoIlustračné foto

Sexuálne obťažovanie sa môže týkať aj vás, môže sa odohrávať priamo pred vašimi očami, no vy si ho nevšimnete. Ako je to možné? Mnohí totiž len mávnu nad sexuálnymi narážkami či naoko nevinnými dotykmi, prípadne sa zachichocú na dvojzmyselnom vtipe. To, že ide o sexuálny harašment, nie je totiž vždy jasné a očividné.

 

 

 

 

Sexuálny harašment sa najčastejšie opisuje ako nevhodné sexuálne návrhy či požiadavky na sexuálne služby. Niečo také by ste si všimli ľahko, však? Pravdou však je, že sexuálne obťažovanie sa môže prejaviť aj inak, menej nápadne a bez - na prvý pohľad jasného, sexuálneho podtónu. 

Možno je aj u vás vo firme bežné, že sa vás kolegovia priateľsky dotýkajú, vedú s vami dvojzmyselné konverzácie, majú nenápadné narážky na váš výzor a vaše telo, ktoré často zaobalia do vtipu? Pokiaľ vám takáto komunikácia neprekáža, je všetko v poriadku. Avšak v prípade, že sa v takýchto situáciách necítite príjemne a považujete ich za nevhodné, nemali by ste to nechať len tak.

Mnohí ľudia si neuvedomujú, že ich správanie a reči už môžu byť považované za sexuálne obťažovanie. Chýba im zdravý úsudok a miera toho, aké správanie v práci je ešte prípustné a čo je už za hranicou. Sú však aj takí, ktorí obťažujú svojich kolegov zámerne. Žiadne z týchto správaní však nie je v poriadku a nemali by ste ho trpieť, ani v prípade, že ide o vášho nadriadeného.

Veľkým problémom v prípade sexuálneho harašmentu je aj to, že ho mnohí ľudia zľahčujú. Hoci sa môže sexuálne obťažovanie diať priamo v ich prítomnosti, pred ich očami, neuvedomia si to. Berú ho totiž často ako žart, Aj preto je mnohokrát veľkým problémom dokázanie samotného obťažovania. Tí, ktorí obťažujú svojich kolegov na pracovisku, tak často robia premyslene a tak, aby obeť nadobudla pocit, že ide len o nevinný žart a vtip. Ak sa aj obťažovaná osoba zdôverí s obavami či nepríjemnými pocitmi, kolegovia ju často uchlácholia, že je príliš precitlivená a nemala by brať všetko tak vážne.


Prečítajte si tiež: Vzorný zamestnanec španielskeho Lidla dostal padáka: Dôvod výpovede vás dostane


Ellen Bravo, ktorá sa venuje téme sexuálny harašment a pomáha ľuďom, ktorí sú jeho obeťami, vo svojej knihe radí, ako bojovať proti obťažovaniu. Vymenúva aj niekoľko príkladov, aký typ správania už možno považovať za sexuálny harašment. Ide pritom o nenápadné prejavy, ktoré možno na pracovisku celkom bežne zažívate aj vy.

 

Nenápadné prejavy sexuálneho obťažovania

  1. Kolega/kolegyňa stojí príliš blízko vás
  2. Vedie rozhovor s násilným narušením vašej osobnej zóny
  3. Neustále vás pozoruje a komentuje vaše telo alebo oblečenie spôsobom, ktorý je vám nepríjemný
  4. Pýta sa vás na osobný život, nevynecháva otázky ohľadom vašich sexuálnych skúseností
  5. Trvá na tom, aby ste viedli rozhovor o jeho/jej sexuálnych zážitkoch
  6. Snaží sa stretnúť sa s vami osamote
  7. Ukazuje vám pornografické materiály
  8. Rozpráva vám o filmoch či piesňach so sexuálnym podtónom

Nenechajte to len tak

Ak niečo podobné zažívate na pracovisku aj vy, nenechajte to len tak. Ide o prejavy sexuálneho harašmentu, ktorý na pracovisku (a ani ďalšie iné miesta) nepatrí. Nenahovárajte si, že si len domýšľate a že ten, kto vás obťažuje, to myslí len zo žartu. Zastavte ho hneď na začiatku.

Otvorene mu povedzte, že sa vám jeho reči a správanie nepáčia a nechcete byť ich súčasťou. Požiadajte aj o pomoc kolegov. Ak to dotyčný nepochopí, obráťte sa na HR oddelenie alebo vášho nadriadeného. Chlipníkov v práci trpieť nemusíte, postavte sa proti nim. Inak bude aj naďalej téma sexuálneho harašmentu len niečím, nad čím väčšina mávne rukou.

Viac o téme: V Sex Obťažovanie Kolega Sexuálny Harassment Harašment Sexovať Chce Obťažuje Šéf Ma Zamestnaní Práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy