Hlúpi a povrchní klamári: Prečo dnes toľko ľudí predstiera bohatstvo?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Žijeme v dobe, ktorá je doslova nasiaknutá materiálnymi vecami. Viac než kedykoľvek pred tým sa kladie dôraz na značku auta, dizajnérske kúsky v šatníku, ľudia sú ochotní platiť za predražené spotrebné produkty, ktoré symbolizujú úspech a luxus. Je v poriadku, ak si bohatý človek dopraje drahý a exkluzívny tovar, keďže je preňho dostupný. Problémom je, ak obyčajný človek s priemerným platom zatúži dostať sa na tomto vymyslenom rebríčku vyššie. Pretože si myslí, že tým bude patriť k lepšej vrstve. A hoci na to nemá, je ochotný pre to urobiť všetko. Dokonca bohatstvo aj predstierať.

Ak človek zbohatne, prípadne sa dostane k väčšej čiastke peňazí, často sa stane, že si tieto peniaze neušetrí do budúcna, pretože ich chce minúť hneď. A tak si kúpi veci, po ktorých momentálne túži: domy, autá, spotrebný tovar, minie ich na cestovanie či elektroniku – teda na všetko to, čo predchádza dôchodku.


Prečítajte si tiež: Čo budete ľutovať na smrteľnej posteli? Zmeňte to, kým je čas


Len málo ľudí si však odkladá na horšie časy, na dôchodok. Avšak práve o tom je vyrovnaný finančný plán. Ten znamená žiť tak, ako vám to vaša finančná situácia dovoľuje a v rámci toho si ešte odkladáte na dôchodok. Podľa odborníkov by úspory na dôchodok mali predstavovať 10% z vašich príjmov. Inak hrozí, že sa v dôchodkovom veku dostanete do nepeknej situácie.

Staršie generácie ľudí mali istú výhodu v tom, že nemuseli myslieť na sporenie a odkladanie peňazí do budúcna, čakalo ich predsa vyplácanie dôchodkov. Situácia sa však dnes mení a mladým ľuďom hrozí, že sa dôchodku vôbec nemusia dočkať. Aj preto by si mali sami vytvoriť plán zabezpečenia na dôchodok.

Čo znamená vyrovnaný finančný plán?

Ak človek bude chcieť byť schopný žiť plnohodnotne aj vo vyššom veku (bez toho, že by musel pracovať až do svojej smrti), musí začať fungovať na vyrovnanom finančnom pláne. To znamená odkladať si istú čiastku na zabezpečenie v dôchodkovom veku. A musí tak robiť pravidelne.

Prečo to ale veľa ľudí nerobí? Je skupina ľudí, ktorá nemá možnosť odkladať si takúto čiastku, pretože im to výška ich príjmu nedovoľuje. Sú však aj takí, ktorých platy sú na priemernej úrovni, no majú iné priority. Zameriavajú sa totiž na veci, ktoré chcú dnes, nemyslia na to, čo príde o niekoľko rokov. Konzumná spoločnosť mnohým zastrela zdravý úsudok, a preto sú ochotní minúť svoje peniaze na obyčajnú kávu v predraženej kaviarni so zvučným menom, alebo si kúpia najnovšiu verziu drahého telefónu, ktorého značka symbolizuje vyššiu vrstvu. Toto všetko uprednostnia pred zabezpečením svojej budúcnosti.

Mnoho ľudí žije tak, ako keby mali obrovské príjmy (aj keď zarábajú málo) a peniaze, ktoré by si mohli odložiť do budúcna, radšej minú na svoje aktuálne potreby. Niektorí sa dokonca ani neváhajú zadlžiť, len aby si mohli dopriať vyšší životný štandard. Aby si kúpili luxusné auto, nosili značkové oblečenie či vlastnili drahú elektroniku. A tak predstierajú, že si žijú život na vysokej nohe, predstierajú, že sú bohatí a majetní.

Prečo ľudia predstierajú bohatstvo?

  1. Niektorí tak robia preto, aby zapôsobili na okolie. Je však otázne, nakoľko je tento dôvod zmysluplný. Pravdou totiž je, že iba pár ľudí si všimne a zaujíma, na akej značke auta jazdíte či oblečenie akej značky nosíte. Je pritom niekoľko spôsobov, ako možno zaujať a ohúriť, väčšina sa však vrhne na jediný spôsob: miniem čo najviac peňazí na to, aby som vyzeral čo najlepšie. Vytvárajú o sebe falošný obraz, no neuvedomujú si, že skutočná hodnota sa nachádza priamo v nich samých a nie v drahých hodinkách, autách či oblečení.
  2. Sú ľudia, pre ktorých je zas míňanie peňazí terapia. Ak si nakúpia veci, po ktorých túžia, cítia sa spokojne a lepšie, zabudnú tak na svoju nie celkom prívetivú finančnú situáciu. Ak si niečím podobným prechádzate aj vy, snažte sa svoj smútok zahnať inak ako nakupovaním – stretnite sa s priateľmi alebo venujte sa verejne prospešnej činnosti.
  3. Iní sú zas ovplyvnení médiami. Tie totiž masírujú svoje publikum tým, čo všetko je dôležité kúpiť si a vlastniť. Ak s tým máte problém aj vy, riešenie je celkom jednoduché – doprajte si oddych od televízie, rôznych magazínov, časopisov a do internetového prehliadača si nainštalujte nástroj na blokovanie reklám.
  4. Veľký vplyv však majú aj priatelia a blízke okolie. Niektorí ľudia majú pocit, že sa im musia vyrovnať, chcú si dokázať, že aj oni si môžu dovoliť exkluzívne a drahé kúsky. Je však hlúposť zadlžovať sa iba preto, aby ste niekomu niečo dokázali. Obmedzte kontakty s takýmito ľuďmi a svoj čas trávte s tými, ktorí poznajú pravé životné hodnoty.

Toto všetko sú však len výhovorky. Dospelý človek by totiž mal vedieť rozoznať, čo je v živote dôležité. Nehrajte sa na bohatých, nepredstierajte, že máte obrovský majetok. Možno sa cítite skvele v danom momente, ale tento moment nebude trvať dlho. Pravú spokojnosť vám neprinesie to, čo si kúpite, ale vedomie, že je o vašu budúcnosť postarané.


Prečítajte si tiež: Nenechajte svoju myseľ otupieť: Týchto 12 vecí potrebuje váš mozog ako soľ


Neverte tomu, čo sa snažia predať reklamy. Nie je dôležité mať drahé auto, nemusíte mať telefón s populárnym nahryznutým jablkom, nemusíte mať ani na tričku vyšitú značku. Ak nemáte na luxusné hodinky, neberte si na ne pôžičku. Začnite už naozaj myslieť na seba. Všetky materiálne veci sú len „pozlátko“ pre okolie, ktoré budú v starobe a chorobe zbytočnými.

Viac o téme: Bohatí Bohatstvo Byť Ako Bohatý
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy