Zostať alebo dať výpoveď? Čo robiť, keď ste v práci na vážkach?

Často uvažujete, či ste si vybrali správne zamestnanie? Necítite sa spokojný, ste pod tlakom, podráždený a pociťujete dokonca aj zdravotné problémy? Jason Wachob, autor knihy Žite, radí všetkým, ktorí si nie sú istí svojím povolaním. Aby ste zistili, či zostať vo vašom súčasnom zamestnaní alebo dať výpoveď a pohnúť sa ďalej, stačí odpovedať na niekoľko krátkych otázok. Ktoré to sú?

Ľudia často zistia, že sa šplhajú po nesprávnom kariérnom rebríku. Zísť z neho však nie je jednoduché, tvrdí Wachob. Možno ste na danej pozícii už dlho, dokonca sa vám podarilo dosiahnuť niekoľko úspechov: aj toto všetko sú dôvody, pre ktoré ľudia váhajú, či sa im vlastne oplatí z tohto rebríka zísť dole - teda dať výpoveď. Autor Jason Wachob však tvrdí, že týmto by sme sa pri rozhodovaní riadiť nemali. Podstatnejšie je niečo úplne iné.

„Jeden zo spôsobov, ktorý vám napovie, že vás dobieha pracovný tlak, je fyzický stres,“ tvrdí Wachob. „Stres nás prenasleduje všade, ale keď príliš narastie, jeho charakter sa zmení. Prejavuje sa rôznymi spôsobmi a zvykne udrieť na najzraniteľnejšom mieste. Stres sa môže prejaviť navonok, obzvlášť v oslabenej časti tela,“ vysvetľuje. A práve vtedy, keď už bude stres vo vašom živote neúprosný a zakaždým bude súvisieť s prácou, je to moment, kedy zvážiť, či nevystúpiť z kolesa škrečka.

Jason Wachob uvádza aj niekoľko príznakov, pri ktorých by ste mali zbystriť pozornosť v prípade, že sa objavujú aj vo vašom živote.

 

Príznaky preťaženia prácou

  1. Problémy so zaspávaním
  2. Obavy z každodenného chodenia do práce
  3. Snívanie s otvorenými očami v práci
  4. Depresia
  5. Neznášanie šéfa či kolegov bez opodstatnenia
  6. Fantazírujete o jednoduchšom zamestnaní

Ak sú vám tieto príznaky dobre známe, vaše rozhodnutie by malo smerovať k jednému: nabrať odvahu k zmene a hľadať prácu, ktorá bude pre vás tá pravá. Možno budete musieť zmeniť svoju životnú dráhu, možno sa presuniete do úplne inej oblasti. Ak si myslíte, že pracujete niekde, kde by ste naozaj nemali byť, mali by ste sa sám seba opýtať nasledujúce otázky.
 

3 otázky, ako zistiť, či dať výpoveď

  1. Čo naozaj chcem od života?
  2. Čo ma robí šťastným? Z čoho som nešťastný?
  3. S akou kariérou by som bol spokojný?

Nečakajte však, že odpovede na tieto otázky vám zaručia, že si okamžite nájdete novú a tú pravú prácu. Môže to trvať roky, samotnému autorovi to trvalo až sedem rokov. „Ale zaručujem vám, že ak sa budete naozaj počúvať a urobíte to, čo je potrebné pre zistenie želanej profesijnej dráhy, tie správne dvere sa objavia,“ píše Wachob.

 

Znamenie, že ste našli tú pravú prácu

Wachob tvrdí, že by ste sa mali pokúsiť zistiť, akú činnosť robíte radi, pri ktorej si ani neuvedomíte, že vlastne pracujete, ktorá vás nenúti pozerať sa každú chvíľu na hodinky. Hovorí o nájdení stavu toku. Stav toku je jav, kedy nájdete svoj rytmus, kedy sa čas takmer zastaví a práca vás úplne pohltí. „Vývojári sa zvyknú ocitnúť v stave toku, keď kódujú, rovnako umelci, keď maľujú, hudobníci, keď komponujú a každý, ktorá má rád svoju prácu rád, vtedy, keď ju robí,“ objasňuje.

Pretože len vtedy, keď objavíte svoj tok, v skutočnosti nepracujete. Nenútite sa do práce, namiesto toho si užívate to, čo je pred vami. Môžete sa stratiť vo vymýšľaní, kreativite, koncentrácii, realizovaní. V opačnom prípade totiž len strácate čas. Ako sa teda dá nájsť najlepšie zamestnanie na svete? Podľa Wachoba je to ľahké: „Nájdite svoj tok a vytvoríte tú najdôležitejšiu a najuspokojivejšiu práce v celom svojom živote,“ uzatvára.

 

Zapojte sa do súťaže a vyhrajte knihu Žite

Zostať alebo dať výpoveď? Galéria fotiek (3)

Zaujala vás kniha Žite od autora Jasona Wachoba? Radi by ste si prečítali aj jeho ďalšie rady z kapitol o práci, láske, vzťahoch či jedle? Až piati z vás ju teraz môžu vyhrať. Stačí sa zapojiť do našej súťaže. Podmienky súťaže a všetky potrebné informácie nájdete na Facebooku Kariera.sk. 

Viac o téme: V Práca Zamestnanie Spokojnosť Nájsť Dobrá Dobré Ako Prácu Práci Dobrú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy