Máte málo priateľov? Na vine môže byť váš vek

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Je skvelé mať zručnosti, ktoré z vás robia majstra v nadväzovaní vzťahov s ľuďmi. Ak viete, ako dosiahnuť, aby sa ľudia cítili vo vašej spoločnosti príjemne a čo ich „donúti“ skutočne sa o vás zaujímať, pravdepodobne ste nikdy nemali núdzu o priateľov. Možno ste si však všimli, že ako dospievate a ste starší, máte stále menej a menej priateľov. Ak sa preto trápite, nemusíte. Tento jav je totiž úplne prirodzený. Prečo?

 

 

Koreň problému spočíva v tom, že keď je človek mladý, veľmi ľahko nadväzuje priateľstvá. Je otvorený, nemá predsudky ani vysoké požiadavky. Spomeňte si na svojich najlepších priateľov zo základnej školy. Vďaka čomu ste sa spriatelili? Možno vás k sebe posadili alebo ste sa spriatelili pri futbale na telesnej výchove. Vtedy ste boli rovnako naladení, riešili ste rovnaké záležitosti, čo vytváralo blízkosť. Spoločné zážitky váš vzťah ešte viac posilnili. Avšak teraz, po rokoch, zisťujete, že sa vytratilo to, čo vás spájalo? Samozrejme. Každý ste niekde inde, riešite odlišné veci a možno ste sa už zamysleli, ako je možné, že ste tohto človeka považovali za najlepšieho priateľa. Toto všetko je však úplne normálne.

Je však možné, že niektoré priateľstvá pretrvajú roky. To platí v prípade, že obe strany zdieľajú rovnaké hodnoty – chcú si pomáhať, vypočuť sa, pomôcť v prípade potreby. Títo priatelia sa ani nemusia stretávať často, možno sú v kontakte len sporadicky, no tým, že zdieľajú spomínané hodnoty, vytvárajú medzi sebou pevné puto, ktoré dokáže vytrvať veľmi dlho, často aj celý život.


Prečítajte si tiež: Obrazy, ktoré dokonale popletú myseľ každého človeka: Necháte sa zmiasť aj vy?


A tu je ten rozdiel: s dlhoročnými priateľmi máte veľa spoločného, ste si podobní – napríklad v záľubách či v kariérnom živote, a preto aj váš vzťah dlho vydrží. Takýchto vzťahov však nebýva veľmi veľa. Preto sa vám môže zdať, že sa vám rozpadajú priateľstvá. Nie je to však celkom tak. Z vášho života sa len vytrácajú ľudia, ktorí vám už nie sú tak blízki.

Ak vás predsa len bude trápiť, že už nemáte toľko priateľov vo svojom blízkom okolí, zmeňte svoj pohľad na vec. Predovšetkým v priateľstve platí, že ide o kvalitu, nie o kvantitu.

Viac o téme: Priateľstvo Neviem Nájsť Priateľa Si Skutočné Priateľstvá Priateľov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: lifehack.org; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy