5 znakov, že máte toxických kolegov: Zistite, s akými ľuďmi pracujete

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Toxickí ľudia sú všade okolo nás. U niektorých to viete zistiť ľahko – niečo vám na nich nesedí, necítite sa v ich spoločnosti dobre. Sú však ľudia, ktorí to vedia dobre zamaskovať. Nenápadnými činmi či premyslenou manipuláciou spôsobia, že nie ste spokojný, pochybujete, cítite sa podráždene. Máte podozrenie, že takíto ľudia sú aj vo vašej práci, no nie ste si tým istý? Týchto 5 znakov vám napovie, či máte na pracovisku okolo seba dobrých ľudí.


 

  1. Prichytíte sa, že často myslíte na svojho problematického kolegu
    Ak začnete prehodnocovať každú interakciu s konkrétnym kolegom, o ktorého úmysloch pochybujete, buďte si istý, že niečo nie je v poriadku. Toxický kolega sa vám totiž dostal do hlavy. Ak aj vo svojom voľnom čase uvažujete nad tým, ako sa k vám zachoval, čo povedal, do akej situácie vás dostal, máte problém.
    Riešenie: Venujte pozornosť svojim myšlienkam a snažte sa ich usmerniť. Snažte sa nemyslieť na to, čo vám kolega povedal alebo urobil. Toxickí ľudia sa vám často snažia vložiť „chrobáka do hlavy“ – povedia vám klebetu alebo nejaký výmysel, ktorého účelom je, aby ste nad ním uvažovali. Horšie je, ak ide o niečo, čo sa vás bytostne dotýka. Najlepšie však bude odosobniť sa a sústrediť sa len sám na seba – na svoje vlastné myšlienky a na to, aby ste v práci podali čo najlepšie výsledky – nenechajte sa ničím a nikým rozhodiť.
  2. Ospravedlňujete sa aj za to, za čo nemôžete
    Toxickí ľudia vedia veľmi šikovne prinútiť ostatných, aby si mysleli, že chyba je na ich strane. Dokážu zmanipulovať ľudí okolo seba až tak, že sa cítia vinní a začnú sa ospravedlňovať, aj keď nič zlé neurobili.
    Riešenie: Sledujte svoje správanie. Ospravedlňte sa, ak sa pomýlite, ak ste však nič zlé neurobili, nenechajte sa donútiť k prevzatiu problémov niekoho iného. Vyjadrite empatiu, ale ak ste nič zlé neurobili, ospravedlnenie nie je nutné.
  3. Neustále si dávate pozor na svoje slová a činy
    Ak jednáte s toxickou osobou, často máte pocit, že musíte dobre vážiť slová, prípadne sa bojíte niečo urobiť, aby ste nespravili v jej očiach „prešľap“. Ak niečo podobné dobre poznáte aj vy, je to problém.
    Riešenie: Nerobte rozdiely – správajte sa k danému človeku ako k ostatným kolegom. Zostaňte milý a slušný, ale nekontrolujte sa prehnane. Nie ste zodpovedný za to, aká bude reakcia druhej strany na to, čo poviete. Ak cítite, že niečo potrebujete povedať, urobte to a netrápte sa nad tým, či to toxický kolega pochopí „správne“.
  4. Fungovanie s problematickým kolegom vás emocionálne vyčerpáva
    Ak sú vzťahy toxické, vyžiada si to veľkú daň v podobe emocionálneho vyčerpania. Už len ak sa spomenie meno toxického kolegu, dvíha sa vám krvný tlak alebo sa necítite príjemne? Takéto niečo je naozaj vážna komplikácia.
    Riešenie: Ak to chcete prežiť, musíte vymyslieť, ako fungovať v prostredí s toxickým kolegom. Nájdite spôsob, ako stretnutia s ním čo najviac minimalizovať, v prípade vážnych problémov sa pokojne obráťte aj na nadriadeného či HR oddelenie.
  5. Začínate si myslieť, že problém je vo vás
    Majstrovstvo toxických ľudí spočíva v zvládnutí umenia manipulácie. Možno ste sa stretli s tým, že zrazu sa správanie toxického kolegu zmenilo o 180 stupňov a začal vás obviňovať, že si problémy medzi vami len vymýšľate, že ste príliš precitlivený alebo nezvládate konfrontácie. Nenechajte sa však oklamať. Problém nemusíte byť vo vás, hoci práve to možno bude chcieť toxický kolega docieliť, aby ste si začali myslieť.
    Riešenie: Neskočte mu na háčik. Ak sa zrazu toxický kolega stiahol a začína vinu zvaľovať na vás, nenechajte si to nahovoriť. Najlepšie riešenie je nepočúvať tieto zdanlivé výčitky, ale potriasť hlavou a odísť.
Viac o téme: Pracovisko V Kolegovia Vzťahy Kolega Hádky Toxický Nepriateľ Zlé Nepríjemní Nepríjemný Práci Pracovisku Nepriateľské
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: LinkedIn; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy