Kontroluje vás zamestnávateľ na pracovisku? Čo je prípustné a čo už za hranicou?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Pracujem na zákazníckej linke, kde sme monitorovaní neustále. Pokiaľ idem na WC a som tam viac ako 3 minúty, tak sa posiela report do skupinového chatu s mojim menom a priezviskom, kde majú prístup všetci manažéri. Mám pocit, že je tým porušené moje súkromie: ak všetci manažéri vedia, že som bola na WC viac ako 3 minúty. Dá sa proti takýmto praktikám brániť? Čitateľka Lenka

 

 

Každý má právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti, osobnej cti, dobrej povesti a na ochranu mena, každý má právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života a každý má právo na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe a tieto práva sú garantované v čl. 19  Ústavy SR.

Bez zberu údajov by nebol možný výkon činností v mnohých oblastiach  a protizákonné je iba neoprávnené zhromažďovanie, zverejňovanie alebo iné zneužívanie údajov. Zamestnávateľ má teda právo kontrolovať zamestnancov a je  aj oprávnený zhromažďovať  o nich informácie.

V zmysle Zákonníka  práce zamestnávateľ nesmie bez vážnych dôvodov spočívajúcich v osobitnej povahe činností zamestnávateľa narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch zamestnávateľa tým, že ho monitoruje, bez toho, aby zamestnanca na to vopred upozornil. Ak zamestnávateľ zavádza kontrolný mechanizmus, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah kontroly, spôsob jej uskutočnenia, ako aj dobu jej trvania a informovať zamestnancov o rozsahu kontroly, spôsobe jej uskutočnenia, ako aj o dobe jej trvania. Zamestnávateľ má právo kontrolovať svojich zamestnancov ak má na to  vážne dôvody spočívajúce v charaktere práce, zaistení bezpečnosti a ochrany zdravia na pracovisku prípadne v kontrole interných pravidiel zamestnávateľa.


Prečítajte si tiež: Kamery na pracovisku: Na čo má zamestnávateľ právo a čo si nesmie dovoliť?


Ak sa zamestnanec domnieva, že jeho súkromie na pracovisku alebo v spoločných priestoroch bolo narušené nedodržaním vyššie uvedených podmienok stanovených v Zákonníku práce, môže sa obrátiť na súd, pričom dôkazné bremeno je na strane zamestnanca. Riešenie možného narušenia súkromia zamestnanca súdnou cestou je jednak dlhodobé a pre zamestnanca aj komplikované, preto odporúčame najprv sa pokúsiť o riešenie mimosúdnou cestou. Zamestnanec sa môže najprv pokúsiť situáciu riešiť v rámci spoločnosti na oddelení ľudských zdrojovvo väčších spoločnostiach sú niekde zavedené aj procesy na anonymné nahlásenie porušenia práv zamestnanca. Je potrebné zistiť, či je v spoločnosti prijatý napríklad etický kódex alebo predpis podobného významu alebo požiadať o pomoc odborovú organizáciu či zástupcov zamestnancov.

Viac o téme: Na Kontrola Monitorovanie Sledovanie Právo Čo Kontrola Pracovisku Zamestnávateľa Zamestnávateľom
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy