Vymierajúce povolania: Ktoré pozície o 20 rokov nebudú existovať?

Či sa nám to páči, alebo nie, nástup technológií spôsobuje v našich životoch veľkú zmenu. Svet, ako ho poznáme dnes, bude o niekoľko rokov vyzerať úplne inak – a prejaví sa to aj v pracovnej oblasti. Mnohé povolania s nástupom technológií zmiznú, vytvoria sa však aj také, ktoré si dnes ani len nevieme predstaviť. Ktoré pozície s veľkou pravdepodobnosťou o 20 rokov nebudú existovať? Zistite, či medzi nimi nie je aj to vaše!


 

  1. Knihovník
    Dnes sú ľudia pracujúci v knižniciach veľmi nápomocní, radia vám, kde nájdete publikácie, ktoré hľadáte, pomáhajú vám s vypožičaním si kníh. Aj v tejto práci však už čoraz viac zasahuje technológia. Ľudia si požičané knihy evidujú sami, vracajú ich do biblioboxov. V zahraničí sa tiež čoraz viac uplatňujú online knižnice – stačí mať internet a tisícky kníh sú hneď poruke.
  2. Pokladník
    Už aj v našich podmienkach sa čoraz viac stretávame so samoobslužnými pokladňami. Dá sa predpokladať, že postupom času bude ich počet rásť, čím sa vytratí pozícia pokladníka.
  3. Telemarketér
    Predaj tovarov či produktov sa dnes robí na výrazne sofistikovanejšej úrovni než po telefóne. S nástupom internetu a zaznamenávaním našej aktivity na ňom dnes dokážu marketéri veľmi presne a šikovne zacieliť svojich zákazníkov. Predaj po telefóne už aj v súčasnosti stráca na svojej účinnosti.
  4. Pracovník v cestovnej kancelárii
    Mladí ľudia dnes pri hľadaní dovolenkovej destinácie len výnimočne navštívia kamennú pobočku cestovnej kancelárie. Dnes si totiž dokážete zarezervovať ubytovanie v hoteli na druhom konci sveta a zabookovať letenku jednoducho a rýchlo cez internet. Nemusíte nikam chodiť. Aj preto tejto pozícii hrozí čoskoro zánik.
  5. Pracovník na pošte
    Kým práca na pošte znamenala v 19. storočí stálu prácu so slušným platom a výhodnými benefitmi, dnes je situácia iná. Kedy naposledy ste poslali pohľadnicu alebo list? S nástupom internetu sa naša komunikácia zúžila predovšetkým na e-mail, dokonca môžeme komunikovať naživo – napríklad cez Skype.
  6. Pilot
    Neviete si predstaviť, že by prestalo existovať povolanie pilota? V skutočnosti však piloti manuálne riadia lietadlo už len minimálne – za väčšinu úkonov zodpovedá automat. Nedávna štúdia priniesla zaujímavý výsledok – zistilo sa, že piloti Boeingu 777 pilotujú lietadlo počas letu iba približne 7 minút.
  7. Rozhodca
    Veľkí športoví fanúšikovia majú často ťažké srdce na rozhodcov zápasov. Obviňujú ich z nesprávnych rozhodnutí či z ignorovania niektorých pravidiel. Aj preto postupne narastá využívanie počítačových systémov na vyhodnotenie jednotlivých akcií. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) napríklad nedávno zaviedla špeciálnu technológiu, ktorá  pomáha rozhodcom pri rozhodovaní.
  8. Social media manažér
    Relatívne nové povolanie, dnes tak veľmi rozšírené – naozaj o 20 rokov zanikne? Nuž, zdá sa, že áno. Sociálne siete sú totiž bežnou súčasťou mladej generácie, ktorá na nich doslova vyrastá a dokonale ich ovláda. Dedikovaní experti na sociálne médiá tak už nebudú potrební, keďže ch zručnosti bude ovládať väčšina ľudí v spoločnosti. 
Viac o téme: Práca Povolanie Nebudú Zanikne Zaniknú Táto Existovať vymierajúce Vymiera
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: careeraddict; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy