Melódia, ktorá udrží vaše srdce zdravé: Vedci tvrdia, že túto skladbu by si mal vypočuť každý

Väčšina ľudí pozná a minimálne raz počula Beethovenovu 9. symfóniu, predovšetkým jej záverečnú časť známu ako Ódu na radosť. Táto viac ako 190-ročná skladba je však zaujímavá aj niečím iným ako len jej obľúbenosťou. Jej tretia časť, ktorá však nie je až taká známa, podľa vedcov z Oxfordskej univerzity dokáže u poslucháča znížiť krvný tlak a posilniť srdce v boji proti rôznym chorobám. Ako je to možné?

 



Beethovenovu 9. symfóniu preslávila práve štvrtá časť známa ako Óda na radosť.

 

Avšak práve tretia časť Beethovenovej 9. symfónie, ktorá verejnosti nie je až taká známa, v sebe údajne skrýva mnoho prospešného pre naše zdravie.

Vypočujte si skladbu, ktorá má podľa vedcov priaznivé účinky na zdravie nášho srdca.


Je známe, že zvuk a vibrácie hudby môžu spĺňať významnú funkciu, pokiaľ ide o naše zdravie a spokojnosť. Avšak nie každý druh hudby na nás pôsobí blahodarne.

Výsledky výskumu, ktoré boli prezentované Britskej kardiovaskulárnej spoločnosti v Manchestri, ukázali, že počúvanie hudby, v ktorej sa opakuje 10-sekundový rytmus, priaznivo vplýva na znižovanie krvného tlaku a poklesu tepu. Medzi skladby s takýmto rytmom patrí napríklad Va Pensiero talianskeho skladateľa Giuseppe Verdiho, či Nessun Dorma od Giacoma Pucciniho a tiež Deviata symfónia od Ludwiga van Beethovena.

Tvrdenie vedcov je však zaujímavejšie tým, že tieto skladby boli údajne zložené za týmto účelom – aby navodili v ľuďoch pokoj a pomohli im zbaviť sa stresu.

Možno sa vám zdá, že keďže vám je takáto hudba vzdialená a nie ste jej fanúšikom, nemôže mať na vás uvedené účinky. Štúdia však ukázala, že tieto efekty sa neprejavujú len u jednotlivcov, ale skutočne na každom človeku. Rovnaké typy skladieb s podobným rytmom (ako spomínaná Beethovenova Deviata symfónia) naozaj dokážu znížiť krvý tlak - u každého.

Ak vás teda trápi vysoký krvý tlak, takáto medicína, ktorá je navyše úplne zadarmo, by pre vás mohla byť riešením. Avšak bez ohľadu na váš zdravotný stav, myslite na prevenciu a vypočujte si aj ďalšie diela týchto fenomenálnych skladateľov - urobte niečo pre zdravie svojho srdca.

Verdi - Va Pensiero

Pavarotti - Nessun Dorma

 

Viac o téme: Hudba Klasika Zdravie Verdi Klasická. beethoven Puccini
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: upworthy.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy