Mobing v práci: Nestaňte sa obeťou šikany, takto proti nej bojujte

Anglické slovo mobing znamená intrigovať proti nejakému človeku, šikanovať ho. Mobing na pracovisku nie je ničím novým, v zamestnaní sa s ním stretáva veľmi veľa ľudí. Buď zo strany kolegov, alebo zo strany jednotlivca, v mnohých prípadoch nadriadeného. Ako si potvrdiť, že ste naozaj obeťou mobingu a ako proti nemu bojovať? To vo svojej knihe Kríza ako šanca radí poradca podnikateľov a terapeut, Kurt Tepperwein.


 

Šikanovanie možno rozdeliť do 3 kategórií:

  1. Obmedzená komunikácia
    Ľudia sa so šikanovaným vôbec nerozprávajú, prípadne len minimálne (pokiaľ možno len písomne), alebo komunikáciu preháňajú: na obeť sa neustále kričí a ustavične sa kritizuje.
  2. Systematické ničenie povesti obete
    Ide o klebety, šírenie fám, ohováranie, sexuálne obťažovanie.
  3. Manipulácia s pracovnými úlohami
    Obeti šikany sa prideľujú úlohy zaťažujúce zdravie, bolestivé, nebezpečné, nemožné, nezmyselné, prípadne nedostáva úlohy vôbec.

Najčastejšie prejavy mobingu v práci:

  • Práca obete sa sabotuje: nie je vybavená, ignorujú ju,  je realizovaná s chybami, „zabúda“ sa na jeho prácu, inú sú o nej nesprávne informovaní.
  • Nadriadený kritizuje obeť, zosmiešňuje ho, zadáva nejasné, a teda nesplniteľné úlohy, nedostatočne ho informuje.
  • Z obete si robia väčšie či menšie žarty.
  • Šikanovaný je vytláčaný na okraj: kolegovia sa s ním nerozprávajú, neodpovedajú na jeho otázky, stíchnu, keď vstúpi do miestnosti, nepozývajú ho na udalosti.
  • Povesť mu ničia tak, že obeť je psychicky chorá, čím sa „potvrdia“ tieto reči a klebety, keďže obeť čoskoro naozaj psychicky ochorie.
  • Šikanovanému sa priamo vyhrážajú: hrozia mu fyzickým násilím alebo aj smrťou.
     

Máte pocit, že ste obeťou mobingu? Takto sa to prejavuje

  1. Celkový nepríjemný pocit:  máte strach ísť do práce, máte nepokojný spánok, ste často ospalý.
  2. Psychické problémy: ste smutný, bez sebavedomia, máte depresie a samovražedné myšlienky.
  3. Žalúdočné a črevné problémy: bolesti brucha, žalúdočné vredy.
  4. Problémy s krvným obehom: vysoký alebo nízky krvný tlak, arytmia, kardiálna arytmia, nervový kolaps alebo kolaps krvného obehu.
  5. Ochorenia srdca: búšenie srdca, vysoký krvný tlak, bolesť srdca.
  6. Rakovinové ochorenia: stres, pocit nedostatku lásky a podpory, agresivita.

Ako bojovať proti mobingu?

Dajte ostatným jasne pocítiť, že ste ich „hru“ prehliadli a že sa na nej nebudete zúčastňovať. Ak ste taký silný, že dokážete brať mobing s odzbrojujúcim humorom, potom šikanovanie absolútne stratí opodstatnenie. Hneď na začiatku sa správajte tak, akoby vám bol ten či onen úder na smiech. Nečakajte, že vás kolegovia začnú znova srdečne zdraviť, namiesto toho ich sami pozdravte. Ukážte silu a odhodlanie. Ak chcete dokázať naozaj zázrak, potom vo svojom vnútri povedzte svojim nepriateľom: Pokoj s tebou!

„Kto sa naučil stanoviť si hranice a brániť sa a neprekračuje cudzie hranice, nebude šikanovať ostatných, ani sám sa nestane obeťou šikanovania. Pracujte teda na tom, aby ste jasne definovali vaše teritórium, vaše kráľovstvo, dokázali určiť a obhájiť isté hranice,“ odporúča Tepperwein.
 

Zapojte sa do súťaže a vyhrajte knihu Kríza ako šanca

Mobing v práci: Nestaňte Galéria fotiek (2)

Zaujali vás rady Kurta Tepperweina v jeho knihe Kríza ako šanca? Autor sa v publikácii nevenuje len pracovnému životu, podrobne rozoberá a radí aj v oblasti vzťahov, emocionálnym krízam a a spôsobom, ako sa z nich poučiť a vyriešiť ich. Súťaž bude vyhlásená na Facebooku Kariera.sk, kde nájdete všetky podrobné informácie, ako sa do nej zapojiť. Držíme palce!

Viac o téme: Na V Šikanovanie Šikana Mobing Zamestnaní Práci Pracovisku Tyrana
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy