Žabky, minisukne, tričká nad pupok: Takto si zaistíte faux pas v práci

Vyzerá každé vaše ráno tak, že sa zobudíte a hodíte na seba prvé, čo nájdete? Tento zvyk sa týka predovšetkým pánov, avšak bez ohľadu na to, kto sa v ňom našiel, mali by ste sa s ním rýchlo rozlúčiť. Prečo? Môžete si tým totiž prekaziť šance na kariérny rast.

Ak sa totiž do práce obliekate vhodne, zvyšujú sa vaše šance na úspech. Pravdepodobne poznáte známu vetu „Obliekaj sa pre prácu, akú chceš, nie pre tú, ktorú máš“. A práve toto je ten princíp.

Obliekať sa do práce vhodne a dbať na to, čo si na seba vezmete, má aj psychologický dôvod: ak si oblečiete vhodný odev, dodá vám to sebavedomie. Svojím oblečením zároveň vysielate signál aj svojmu okoliu: ako k vám má pristupovať a kam si vás má zaradiť. Možno tomu neveríte, ale to, ako sa obliekate, o vás veľa hovorí. Naozaj platí staré známe „šaty robia človeka“.

S takýmto oblečením vás v práci nebudú brať vážne

Ak chcete, aby vás v práci brali vážne, rešpektovali vaše názory a vnímali vás ako profesionála, mali by ste tomu prispôsobiť aj svoje oblečenie. Len ťažko sa vám podarí získať klientov, ak prídete na stretnutie v žabkách, plážových šortkách a tielku. Ženy zas budú len ťažko presviedčať kolegov o svojich kompetenciách, ak chodia do práce v tielkach nad pupok a mini šortkách, ktoré viac odhaľujú než zahaľujú.

Možno si poviete, že na oblečení predsa až tak nezáleží a že vám príde zbytočné míňať peniaze na zmenu šatníka. To však robiť nemusíte. Dobrý dojem o sebe totiž môžete vybudovať celkom jednoducho a bez toho, aby ste minuli stovky eur. Základom je, aby bolo vaše oblečenie čisté, upravené a zodpovedalo pozícii, ktorú zastávate. Nemusíte nosiť oblek či kostým, oblečte si to, v čom sa cítite príjemne, ale dbajte o to, aby bolo oblečenie slušné a vhodné.


Prečítajte si tiež: Kľajete ako pohan? Používanie vulgarizmov je znakom inteligencie, tvrdia vedci


Že máte vyššie ambície v kariére?  Radi by ste sa dostali na vedúcu pozíciu? Pomôcť tomu môžete aj prispôsobením vášho odevu. Mnohé výskumy totiž potvrdili, že ak si napríklad muž oblečie oblek, začne sa správať inak. Oblek údajne dodáva pocit sily a moci a mení to, ako človek pristupuje k svojmu okoliu.

Ak sa teda nabudúce budete sťažovať, že kolegovia váš názor, odporúčania či rady neakceptujú, skúste sa zamyslieť, či to nie je aj tým, ako na nich pôsobíte svojim zovňajškom. Začnite venovať pozornosť tomu, ako ste vnímaný a zmeňte to. Páni, zabudnite na rovnaké tričko počas celého týždňa, nahraďte ho ležérnou košeľou, dámy, plážové šortky vymeňte za slušnú sukňu a uvidíte rozdiel. 

Viac o téme: Sa Oblečenie Minisukňa Žabky Pas Práce Do Nevhodné Ako Obliecť Faux
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy