Vulgárny, no múdry: Podľa vedcov sú nadávky znakom inteligencie

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Že sú nadávky vo vašom slovníku úplne bežné? Nemusíte sa za ne hanbiť, výsledky nedávneho výskumu naznačujú, že používanie vulgarizmov je typické pre ľudí s vysokým IQ. Prekvapujúce? Pozrite sa, ako vedci toto tvrdenie odôvodňujú.

Výskumníci z Marist College v New Yorku tvrdia, že ak človek používa v bežnom prejave „šťavnatý“ slovník, svedčí to o jeho skvelých rétorických schopnostiach. Tí, ktorí dokážu za minútu vymenovať čo najviac nadávok, majú tým pádom aj väčšiu slovnú zásobu. Tieto zistenia tak vyvracajú stereotyp, že ľudia používajú vulgarizmy preto, že nevedia nájsť inteligentné výrazy namiesto nich.

Štúdia zistila, že existuje prepojenie medzi tým, ako plynule vie človek rozprávať a ako plynule vie používať nadávky.

„Ľudia, ktorí používajú vulgarizmy, ukazujú svoje nadpriemerné vyjadrovacie schopnosti,“ tvrdia vedci. Prvého experimentu sa zúčastnilo 43 respondentov (30 z nich boli ženy). Ich úlohou bolo vymenovať za minútu čo najviac nadávok a vulgarizmov. Podarilo sa im dať dohromady 533 nevhodných slov.

Do druhého experimentu sa zapojilo 49 respondentov (34 z nich boli ženy), vo veku 18-22 rokov. Aj oni dostali veľmi podobnú úlohu: tento raz mali za minútu napísať čo najviac nadávok. Podmienkou však bolo, že vulgarizmy museli začínať na písmeno A.


Prečítajte si tiež: Kolega má vyšší plat, sused lepšie auto? Nedajte sa zničiť závisťou, takto ju odstránite zo svojho života


Každý z respondentov tiež absolvoval test, ako plynule vie rozprávať. Výsledky sa následne porovnali s vypracovanými úlohami zo spomínaných dvoch experimentov. Ukázalo sa, že tí, ktorí dosiahli najvyššie skóre v testoch plynulosti rozprávania, dopadli rovnako dobre aj v „chrlení“ nadávok. Naopak tí, ktorí mali problém vymenovať vulgarizmy, tiež mali problém aj so slovnou zásobou.

Používanie nadávok sa tak ukazuje ako schopnosť pracovať s jazykom inak, ako to robia bežní ľudia. Zvykli ste aj vy ľudí odsúdiť na základe ich slovníka? Ak najbližšie budete niekoho počuť nadávať, prehodnoťte svoje uvažovanie. 

Viac o téme: Test Prejav Inteligentný IQ Inteligencie Znak
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: huffingtonpost, sciencealert; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy