Dať výpoveď v práci alebo zostať? Toto sú dôvody, ktoré vyriešia veľkú dilemu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Niekedy nie je úplne jasné, prečo chcete skončiť v práci. Dôvodov môže byť viacero: možno už nezvládate toxické pracovné prostredie alebo ste jednoducho namrzený z čakania na povýšenie, ktoré neprichádza. Prípadne sa občas vyskytnú dni, počas ktorých sa sami seba pýtate, prečo v tejto práci ešte stále zostávate. Uvažujete, že odídete z vášho aktuálneho zamestnania? Tieto argumenty vám pomôžu rozhodnúť sa, ak váhate.


 

  1. dôvod pre výpoveď: Nudíte sa
    Prídete do práce, urobíte každý deň to isté a idete domov. Takto sa to opakuje týždeň čo týždeň, mesiac čo mesiac. Nič z toho, čo robíte, vám nepríde prekvapujúce, nemusíte zapájať mozog, činnosti, ktoré vykonávate, sú opakované a automatické. Zdá sa vám, že víkendy sú vždy v nedohľadne a keď prídu, utečú rýchlo ako voda.

    Kedy dať výpoveď:
    Ak máte pocit, že sa na danej pozícii nedokážete už nič viac naučiť a nie je šanca ďalej kariérne rásť, áno, potom je správne uvažovať nad výpoveďou.
    Kedy nedať výpoveď: Je dôležité spýtať sa sám seba, či ste naozaj urobili všetko preto, aby vás vaša práca nezačala nudiť. Nevyhýbate sa náhodou úlohám, do ktorých sa vám nechce? Nie je to tak, že vám spomínaná rutina do istej miery aj vyhovuje? Človek si rád veci zjednodušuje, preto si vytvorí cyklus úloh, ktoré zvládne ľahko a rýchlo. Ak si však úprimne zhodnotíte, že máte šancu príležitosť na profesijný rast a k tomu, aby nuda pominula, sa stačí len „rozhýbať“, výpoveď nepodávajte.
  2. dôvod pre výpoveď: Vaša práca vás stresuje
    Vždy v nedeľu večer máte bolesti brucha, cítite sa nervózne a nepokojne, pretože viete, že zajtra musíte ísť do práce? Domov prichádzate psychicky vyčerpaný, ovládajú vás záchvaty hnevu, prípadne sa po príchode rozplačete?

    Kedy dať výpoveď:
    Ak vás vaša práca fyzicky i duševne vyčerpáva, nemusíte váhať s výpoveďou. Žiaden plat nevyváži to, čo poškodzuje vaše zdravie.
    Kedy nedať výpoveď: Ak nemáte iné zdroje príjmu a bez tejto práce by ste neboli schopní zaplatiť účty. Nenechajte však situáciu len tak, snažte sa obzerať po novej práci a nájsť si ju čím skôr. Ďalším riešením môže byť to, že si o vašich pocitoch pohovoríte s HR oddelením.
  3. dôvod pre výpoveď: Túžite robiť niečo iné
    Zobrali ste danú prácu len na chvíľu, pretože ste nemali nič iné? Alebo ste si ju chceli len vyskúšať, no zistili ste, že to nie je pre vás to pravé? Na zmenu kariéry je vždy čas. Otázne je, či je nutné dať preto výpoveď.

    Kedy dať výpoveď:
    Ak sa s vašou prácou nestotožňujete, je vám doslova „proti srsti“ a  viete, že iná pozícia vám v rámci firmy ponúknutá nebude, nestrácajte čas márnením svojej kariéry a pripravte si výpoveď.
    Kedy nedať výpoveď: Pozisťujte si, či je v rámci vašej spoločnosti možný presun na inú pozíciu. Mnohé spoločnosti uvítajú, ak sa ich zamestnanci profesijne vyvíjajú a vyskúšajú si prácu aj na iných oddeleniach či pozíciách.
  4. dôvod pre výpoveď: Máte hrozného šéfa
    Cítite, že to medzi vami a vaším šéfom nefunguje? Zlý či nespravodlivý šéf je jedným z najčastejších dôvodov, pre ktoré zamestnanci opúšťajú firmu.

    Kedy dať výpoveď:  
    Ak je viac než jasné, že vás šéf šikanuje, že uprednostňuje iných zamestnancov, obchádza vás pri dôležitých stretnutiach či informáciách a robím vám obštrukcie v kariére, nemáte na čo čakať. Netrpte to, vážte si samého seba a podajte výpoveď.
    Kedy nedať výpoveď:  Pokiaľ vášho šéfa nemôžete vystáť, no aj napriek tomu dokážete spolupracovať, situáciu by ste nemali riešiť výpoveďou. Váš nadriadený vám nemusí sedieť ľudsky, dôležité je, aby ste spolu vedeli vychádzať pracovne.
Viac o téme: Práce Výpoveď Z Podať Dôvody Výpovede Dať Odísť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: fastcompany; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy