Agresívni, nervózni, zúriví: Toto s nami robia vysoké teploty

Aj vy často počúvate od ľudí, že sa tešia na horúce letné počasie a ako si ho užívajú? Ukazuje sa však, že takéto počasie na ľudí nevplýva najlepšie. Ako sa zvyšujú teploty na teplomeri, ľudia sú údajne viac agresívnejší, nervózni a správajú sa násilnejšie. Čo spôsobuje, že horúčavy robia z ľudí zúrivcov?




 

Možno ste si na sebe všimli, že ste počas horúčav netrpezlivý a výbušnejší než inokedy. Rozčuľuje vás pomalý kolega, meškajúca MHD či dopravná zápcha, hoci inokedy tieto situácie zvládate pokojne? Predovšetkým v krajinách, v ktorých nie sú bežné vysoké teploty, môžu mať ľudia problémy so znášaním tepla. Áno, mnohí z nás vyhľadávajú tropické raje, problém môže nastať, ak sa nachádzame v prostredí, v ktorom sú horúčavy nepretržité a nevieme z nich uniknúť.
 

Prečo sme z horúčav nervózni?

Teória, že ľudia sú z tepla viac nepriateľskí, vychádza čiastočne aj z rôznych záznamov a analýz kriminalistiky. Ukázalo sa totiž, že zločiny, najmä tie násilné, sú na vzostupe predovšetkým počas leta, a to obzvlášť počas horúcich dní. Samozrejme, mnohí môžu namietať: počas leta je v uliciach viac ľudí, školy sú zatvorené, takže sa adolescenti „nudia“, ponúka sa viac príležitostí... To všetko je pravda. Bolo by preto nesprávne tvrdiť, že len toto je dôvodom.

Niektorí zas v súvislosti s nárastom agresivity z dôvodu vysokých teplôt argumentujú, že fyzické reakcie na teplo sú úplne prirodzené. Vysoké teploty totiž zvyšujú tep srdca, testosterón a tiež metabolické reakcie, ktoré spúšťajú sympatikový nervový systém. Ten je zodpovedný za naše inštinktívne reakcie a práve horúčavy spôsobia, že reagujeme skôr podráždene.


Prečítajte si tiež: Horúčavy na pracovisku? Netrpte v práci, toto vám musí zamestnávateľ zabezpečiť


O vplyve tepla na naše správanie tiež hovorí niekoľko psychologických teórií. Jedna je založená na diskomoforte: pokiaľ človek nemá prístup ku klimatizačnej jednotke (alebo spôsobu, ako sa zbaviť tepla), len veľmi ťažko unikne vysokým teplotám. Pre porovnanie – ak je mu zima, je v jednoduchšej situácii. Stačí si na seba obliecť vrstvu oblečenia a pocit chladu sa stratí. Avšak v horúcich teplotách človek nemá kam utiecť. To spôsobuje, že môže byť nervózny, agresívny až zúrivý. Ľahšie ho tak môžu rozčúliť veci či situácie, ktoré by za iných okolností riešil pokojne. Často preto napríklad v zamestnaní vznikajú hádky medzi kolegami, ak sa rieši klimatizácia: tí, ktorým je horúco, môžu reagovať agresívnejšie pri presadzovaní jej zapnutia.


Na každého teplo pôsobí inak

Samozrejme, na každého teplo a horúce teploty pôsobia inak. Závisí od toho, koľko energie spotrebuje telo pri regulácii telesnej teploty – táto energia totiž potom nie je k dispozícii na potlačenie agresívnych prejavov. Taktiež to neznamená, že ľudia žijúci v krajinách s teplým podnebím sú automaticky viac agresívnejší. Možná agresivita či zúrivosť môže byť relatívne prepojená aj s vyššími teplotami. Ak však na sebe cítite, že reagujete počas extrémnych horúčav podráždenejšie a ste prekvapený zo svojich agresívnych reakcií, môže to byť spôsobené práve aj vaším zlým znášaním tepla.

Viac o téme: Na V Horúčavy Zamestnaní Práci Pracovisku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: theguardian; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy