Boj o klimatizáciu či zapáchajúci kolega: Tieto problémy riešia v lete v každej firme

Leto sa nespája vždy len s dovolenkami, ale aj s horúčavami, ktoré dokážu byť niekedy poriadne neznesiteľné. Viete, ako na vás môžu vplývať vysoké teploty, ako vydržať v práci, aj keď vás to ťahá von a ako vyhrať vojnu o klimatizáciu? Pozrite sa, aké najčastejšie problémy sa riešia s príchodom leta v každej firme a ako sa dajú šikovne vyriešiť.

 

 

 

  1.  Nárast agresivity
    Vedeli ste, že horúce počasie spôsobuje nárast agresivity? Nejde o žiaden výmysel, tento fakt potvrdili aj vedci – vysoké teploty môžu za to, že sú ľudia zlostnejší; majú doslova horúce hlavy a častejšie sa hádajú. Všimli ste si aj sám na sebe, že ste počas týchto horúčav agresívnejší a rýchlejšie sa rozhneváte? Príčinou môže byť práve tropické teploty.
    Riešenie?
    Naučte sa meditovať a načerpať pokoj počas obedovej prestávky. Skúste sa tiež vybrať von, do parku, vyhľadávajte zeleň – hoci len na pár minút. Pomôže vám upokojiť sa a vydržať v práci oveľa pokojnejší.
  2. Boje o termostat
    Súboje o zapínanie a vypínanie klimatizácie sú bežnou súčasťou pracovného dňa v mnohých firmách. Proti sebe totiž stoja ľudia, ktorí sú umiestnení blízko klimatizácie a zažili si, aké to je, keď ich „ofúkne“. Stuhnuté svalstvo či bolesti v krížoch sú niečo, čomu sa chcú vyhnúť, preto urputne bojujú o vypnutú klimatizáciu. Proti nim však stoja potom oblievaní kolegovia, ktorí odpadávajú od dusna a horúčavy. Rozdielne názory na teplotu na pracovisku majú tiež ženy a muži.
    Riešenie?
    Pre tých, ktorí sedia blízko klimatizácie, je potrebné zabezpečiť deku, prípadne oblečenie, ktoré zabráni „ofúknutiu.“ Prípadne by im malo byť umožnené presadiť sa na iné miesto, kde budú mimo dosahu klimatizačnej jednotky. Ak sa v práci medzi sebou neviete dohodnúť, či by mala byť klíma zapnutá, je potrebné myslieť na predpísané hodnoty tepla, ktoré zamestnávateľom musia byť zabezpečené na pracovisku. Aké sú optimálne a prípustné hodnoty pre jednotlivé pracovné triedy sa dozviete tu.
  3. Odpočítavanie času do skončenia pracovnej doby
    Klimatizácia nepomáha, ako by mala, prípadne znášate horúčavy horšie než ostatní? Alebo jednoducho trpíte tým, že kým je vonku tak krásne, vy musíte byť zatvorený v budove? Potom asi poznáte hypnotizovanie času a snahu o jeho posun dopredu.
    Riešenie?
    Ak vás trápi, že sa nemôžete ísť ochladiť na kúpalisko či do jazera, príďte do práce skôr. Tým pádom aj budete môcť odísť skôr (platí, ak máte pružnú pracovnú dobu). Voľný čas, ktorí získate, môžete stráviť pri vode. V prípade, že vám horúčavy nerobia dobre, požiadajte zamestnávateľa o možnosť práce z domu, predovšetkým počas dní, kedy predpovede hlásia tropické teploty.
  4. Zapáchajúci kolegovia
    Myslíte si, že toto sa dnes už jednoducho nemôže stať? Môže. Niektorí ľudia sa totiž „necítia“, prípadne sa potia tak, že im bežné antiperspiranty a deodoranty nepomôžu, potrebujú ich použiť opakovane. Trápi aj vás zápach potu vanúci od kolegu?
    Riešenie?
    Prísť za kolegom a otvorene mu povedať, že by mal riešiť túto nepríjemnú situáciu, závisí od toho, aký vzťah s ním máte. V prípade, že v práci panuje uvoľnená atmosféra a ste si s daným kolegom dosť blízky, úprimnosťou mu len pomôžete. Ak to ale takto riešiť nemôžete, skúste umiestniť na toalety antiperspirant, ktorý bude prístupný pre všetkých a dúfajte, že ho použije aj daný kolega. Prípadne sa skúste obrátiť na HR oddelenie, ktoré by malo dokázať vyriešiť tento problém diskrétne a tak, aby sa daná osoba cítila čo najmenej dotknutá.
  5. Nevhodné oblečenie neuvedomelých kolegov
    Letná móda dnes viac odhaľuje ako zahaľuje. To všetko je v poriadku, ak idete len tak do mesta. Horšie však je, ak pracujete s kolegami, ktorí si pomýlia pracovisko s kúpaliskom. Šortky, ktoré ukazujú viac, než by ste chceli vidieť, tielka či tričká, ktoré sú len kúskom oblečenia – toto všetko sa do práce naozaj nehodí. Samostatnou kapitolou sú aj žabky, ktoré sú schopné si na seba vziať niektorí kolegovia. Táto obuv je, hoci má určite aj pozitíva, do práce skutočne nevhodná.
    Riešenie?
    Firma by mala mať nastavený istý dress code, prípadne si stanoviť podmienky, aké oblečenie je vhodné a ktoré je už za hranicou.
Viac o téme: Dovolenka Klimatizácia Leto Práca Dovolenky Zamestnaní Práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: enterpreneur; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy