Akú prácu by ste mali robiť? Ak ste sa doteraz v žiadnej nenašli, toto vám pomôže nájsť tú pravú

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ako si vybrať ideálnu prácu? Toto nie je otázka, ktorou sa zaoberajú len mladí ľudia rozhodujúci sa, akou kariérnou cestou sa vybrať. Je veľa ľudí s už rozbehnutou kariérou, ktorí jedného dňa zistia, že to, čo robia, ich vlastne nenapĺňa a nie je to niečo, čo chcú robiť naďalej. Hovorí sa však, že nikdy nie je neskoro. Ak aj vy hľadáte inú, lepšiu prácu, tieto rady vám môžu pomôcť zistiť, aká by bola pre vás tá pravá.

 

 

 

  1. Zistite, či ste si naozaj vybrali nesprávny džob
    Nie je to len chvíľkový pocit po náročnom, stresujúcom období v práci? Po takýchto udalostiach má veľa ľudí pocit, že si vybrali tú najhoršiu možnú prácu a majú chuť s ňou skončiť. Pozrite sa ale na svoju pozíciu objektívne: baví vás väčšinu času to, čo robíte? Máte možnosti rastu? Kam sa v rámci svojej pozície môžete dostať v budúcnosti? Ak sú vaše vyhliadky pozitívne, bolo by chybou opustiť dobrý džob iba pre chvíľkovú nespokojnosť.
  2. Zistite, čo chcete a čo nechcete
    Ľudia skončia s nesprávnou kariérou z rôznych dôvodov. Možno si vybrali danú prácu, aby  urobili radosť svojej rodine, aby dosiahli istý spoločenský status, alebo sa im to v danom momente zdalo ako dobrý nápad. Bol to aj váš prípad? Zistili ste po čase, že daná práca nebola váš sen, ale niekoho iného? Ak máte pocit, že zmena je nevyhnutná, odborníci radia pri hľadaní novej kariéry odpovedať na tieto otázky:
    - Robenie akých veci si užívate?
    - Aké zručnosti používate, keď robíte veci, ktoré vás bavia?
    - Čo pre vás veľa znamená?
    - V čom ste naozaj dobrý?
    - Čo na vás ľudia obdivujú a prečo?

    ​Odpovede získané týmito otázkami vám pomôžu ľahšie sa rozhodnúť, aká práca je pre vás vhodná.
  3. Spoznajte sám seba a svoju osobnosť
    Bez toho sa totiž nepohnete. Ak si hľadáte novú prácu, musíte vziať do úvahy dva najdôležitejšie faktory – to, čo máte za sebou (vzdelanie, skúsenosti, praktické zručnosti) a vašu osobnosť (povahové črty, záujmy, hodnoty). Na oba tieto fakty by ste mali prihliadať, keď sa rozhodujete o tej správnej kariérnej ceste. Odpovedzte si: aké sú možnosti využitia vášho vzdelania, praxe a schopností? Kde by ste vedeli uplatniť svoje črty, záujmy a hodnoty?
  4. Požiadajte o radu, ale neriaďte sa ňou vždy
    Závisí totiž, kto vám túto radu dá. Vaša rodina, priatelia či kolegovia pre vás môžu mať kopec rád, neznamená to však, že od každého z nich si ich musíte vziať k srdcu. Môžu vám pomôcť určiť smerovanie, prípadne vás navedú k oblasti, o ktorej by ste pred tým neuvažovali. Vždy však myslite na to, že sú to len ich odporúčania – jediný, kto môže urobiť rozhodnutie ohľadom vašej kariéry, ste vy. Dobre si to preto rozmyslite.
  5. Buďte otvorený všetkému
    ​Nezáleží na tom, v akej fáze vášho kariérneho života ste, odborníci tvrdia, že je dôležité vybrať si prácu, ktorá vám zaistí otvorené možnosti. Ak ešte len vstupujete na pracovný trh, venujte dostatok času preskúmaniu toho, čo vás najviac baví a v akej práci by sa to dalo uplatniť. Pre ľudí, ktorí chcú úplne zmeniť kariéru, zas platí, že nikdy nie je neskoro uplatniť sa v novej oblasti. Nečakajte, že to bude jednoduché, zistite si však, čo všetko pre to bude nutné urobiť.
Viac o téme: V Zmena Smutný Práce Nájsť Zmeniť Ako Si Chcem Prácu Práci Správnu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessnewsdaily; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy