Týchto ľudí zamestnávajú TOP firmy na svete: Odpustia im všetko, stačí, že sú šikovní

Na to, aby mohla vzniknúť celosvetovo úspešná firma, je dôležité do nej dosadiť top talenty a dostatočne ich zaplatiť. Väčšina známych spoločností, ktorých meno pozná snáď každý na svete, si uvedomuje potrebu pritiahnuť k sebe tých najlepších, najšikovnejších a najtalentovanejších ľudí. Vedia totiž, že vďaka nim budú ďalej rásť, zlepšovať sa a, logicky, aj zarábať viac.

 

 

 

Firmy však vedia, že nie je inžinier ako inžinier – a platí to aj pri iných pozíciách. Tí najlepší vo svojej oblasti môžu byť ocenený niekoľkokrát viac než obyčajní zamestnanci, ktorí vykonávajú rovnakú pozíciu ako oni. Prečo je to tak?

Najlepší zamestnanci sú platení za svoje prednosti

To, čo robí z talentovaných a šikovných zamestnancov tých najlepších, nie sú ani tak ich schopnosti a zručnosti. Ich prácu by pravdepodobne zvládli aj ľudia s podobným vzdelaním či skúsenosťami. Avšak to, čo ich robí výnimočnými, je práve ich schopnosť originálneho, kreatívneho myslenia a nadanie vyriešiť problémy tak, ako to nedokáže nikto iný.

Tie najznámejšie spoločnosti sa pri hľadaní nových ľudí zaoberajú predovšetkým tým, aby našli tie najväčšie talenty, nielen niekoho, kto ovláda napríklad programovací jazyk. Robia všetko preto, aby tých najlepších objavili, získali a keď sa im to podarí, snažia sa ich udržať za každú cenu.

Talentovaným rastie ego a sebavedomie

Svoju výhodnú pozíciu na trhu si títo ľudia veľmi dobre uvedomujú. Vzniklo tak prostredie, v ktorom si môžu dovoliť vyjednávať o platových podmienkach a vypýtať si naozaj pekné peniaze. Ak ich jedna spoločnosť odmietne zaplatiť podľa ich predstáv, nemajú najmenší problém zbaliť sa a ísť k druhému zamestnávateľovi.

Pozícia, v ktorej sa títo ľudia nachádzajú, však často spôsobuje, že niektorým z nich narástlo poriadne sebavedomie a ego. Stáva sa preto, že firmy sa, v snahe vybudovať pre svojich top zamestnancov najlepšie pracovné prostredie, vyberú úplne opačným smerom. Ovplyvňuje ich totiž nie vždy najpríjemnejšia osobnosť ich hviezdnych zamestnancov.

Mnoho firiem tvrdí, že chcú do svojho tímu šikovného a talentovaného človeka, ktorý však musí „zapasovať“ aj osobnostne. Pravdou však je, že spoločnosti sú ochotné ignorovať charakter a osobnosť uchádzača, ak vidia, že je profesionál a špičkový odborník vo svojej oblasti. Preto nie je výnimočné, že vo firmách s takýmito zamestnancami nevládne vždy najprívetivejšia atmosféra: na pracovisku sú bežné roztržky, hádky či vzájomná nevraživosť. Predovšetkým ľudia označení za talenty firmy majú mnohokrát problém vychádzať so svojimi kolegami a často im sťažujú prácu. 


Prečítajte si tiež: Týchto 10 viet v práci nevyslovte: Inak budete za hlupáka


Asi neexistuje spoločnosť, ktorá by o sebe netvrdila, že ponúka príjemné pracovné prostredie. Prekvapivé však je, že v poslednej dobe čoraz viac počúvame príbehy – najčastejšie bývalých zamestnancov veľkých a známych spoločností, ktorí hovoria o firemnej kultúre strachu, modrín či kultúre agresivity. To, ako to v danej firme vyzerá, ovplyvňujú aj samotní zamestnanci. A tak ako spoločnosti dokážu najtalentovanejší pracovníci svojimi schopnosťami pomôcť rásť, svojou osobnosťou zas môžu prispieť aj k tomu, že ostatným kolegom bude v práci na nevydržanie.

Viac o téme: Najlepší Talent Firmy Zamestnanci Talenty Firiem Šikovný Talentovaný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy