Nástrahy kancelárskej práce: Takto vám dokáže zničiť zdravie, na čo si dať pozor?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Každá práca prináša svoje riziká. V bezpečí nie sú ľudia, ktorí pracujú v exteriéri, úplne spokojne sa však nemôžu cítiť ani tí, ktorí sedia v kancelárii. Sú síce chránení pred zimou, dažďom či horúcim slnkom, hrozia im však rôzne zdravotné problémy, a to nielen fyzického charakteru. Pozrite si 11 najčastejších problémov, ktoré sa týkajú všetkých, ktorí pracujú v kancelárii.


 

 

  1. Celodenné sedenie vám uberá roky života
    Dlhodobé sedenie je totiž pre vaše telo zničujúce. Človeku, ktorý má sedavé zamestnanie, hrozí obezita, cukrovka, rakovina, ale napríklad aj ochorenia srdca. Je dôležité prerušovať sedavú činnosť pravidelne, ideálne každú hodinu.
  2. Nesprávne sedenie vedie k bolestiam chrbta a hlavy
    Viete, ako sedieť na stoličke správne? Ak sa hrbíte ale sedíte krivo, vaše svaly a väzy sú preťažené, čo môže viesť k bolestiam hlavy, chrbta a iným problémom.
  3. Ak dochádzate ďaleko za prácou, zle spíte, zvyšuje sa vám cholesterol a ste v ohrození mať depresiu
    Ak dochádzate za prácou autom, ktorá je vzdialená viac než 10 km, môže to spôsobovať, že sa vám zvýši cholesterol, ale napríklad aj cukor v krvi. Lepšie to však nie je ani ak si vyberiete spôsob dopravu MHD-čkou. Ľudia, ktorí cestujú spojmi mestskej hromadnej dopravy zhruba pol hodinu, údajne pociťujú nižšiu spokojnosť so životom.
  4. Zlý vzduch na pracovisku spôsobuje choroby a znižuje vašu produktivitu
    Nevetrané pracovisko, zanedbaná klimatizácia – toto všetko môže byť ideálne na šírenie chorôb, zároveň sa to však prejaví aj na kvalite vašej práce.
  5. Ak pracujete viac než 55 hodín týždenne, hrozí vám mŕtvica
  6. Ak máte zlého šéfa, môžete si privodiť infarkt
    A to nie je všetko. Mnohé štúdie tvrdia, že ak pracujete pod nečestným či nespravodlivým nadriadeným, hrozia vám depresie, problémy so spánkom, vysoký krvný tlak či nadváha.
  7. Ak pracujete v noci, hrozí vám obezita
    Máte totiž prevrátený režim, čo spôsobuje, že sa o slovo hlásia hormóny zodpovedné za poriadny apetít, a tým pádom sa ľahko začnete prejedať. Výsledkom dlhodobej práce v netradičných hodinách je u mnohých ľudí nadváha.
  8. Nepretržité pozeranie do monitora môže spôsobiť (dočasné) zhoršenie zraku
    Máte často unavené oči, prípadne vás občas pobolievajú? Toto všetko je spôsobené celodenným civením na obrazovku počítača. Ak sa týmto problémom chcete vyhnúť, doprajte si pravidelné prestávky.
  9. Mnoho pracovných stolov a klávesníc sú ideálnym prostredím pre baktérie
    Ako často si čísíte klávesnicu a stôl, ktoré každý deň používate? Na klávesnici, myši, ale aj pracovnom stole sa vraj nachádzajú až milióny baktérií. Ak sa preto chcete vyhnúť častým PN-kám, dezinfikujte si vaše pracovné pomôcky pravidelne.
  10. Open-office spôsobí, že budete často chorý
    Veľká spoločná kancelária, v ktorej sedíte s ostatnými kolegami, má iste aj svoje výhody: môžete sa s nimi jednoduchšie spojiť, prebrať naliehavú vec takmer okamžite. Avšak chýbajúce priečky môžu spôsobiť to, že akonáhle príde do práce jeden chorý kolega, ľahko ochoriete od neho vy aj ďalší kolegovia.
  11. Práca s myšou môže spôsobiť preťaženie šliach
    Aj pri kancelárskej práci sa človek dokáže zraniť. Hovoríme o poraneniach z opakovanej činnosti (z anglického repetitive strain injury, RSI). Možno sa vám to nezdá, ale ak používate myš tak, že stojí iba na jednom mieste a vaše zápästie vykonáva stále ten istý pohyb, môžete si spôsobiť zdravotné ťažkosti. Medzi najčastejšie poranenia z opakovanej činnosti patrí syndróm karpálneho tunela či zapálenie šliach.
Viac o téme: Kancelária Práca Zamestnanie Problémy Krysa Zdravotné Office Práce Z Kancelársky Kancelárska Kancelárii
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy