Meškáte pravidelne do práce? Vedci zistili, čím to je: Tento dôvod akceptuje aj váš šéf

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ľudia, ktorí majú pravidelne problém prísť načas do práce, sú často označovaní za lenivých či nespoľahlivých. Určite máte takých kolegov či známych aj vy. A hoci sa vám to možno nezdá, ľudia, ktorí si nevedia rady s dochvíľnosťou, väčšinou nemeškajú zámerne, nerobia to naschvál. Kým pre niektorých ľudí je časový manažment hračkou, pre týchto ľudí otázka harmonogramov vôbec nie je dôležitá. Prečo?

Ľudia, ktorí sú dochvíľni, nevedia pochopiť správanie tých, ktorí vždy a všade meškajú. Nie je to obľúbené správanie ani u zamestnávateľov. Predovšetkým v dnešných časoch – v rýchlej dobe, je meškanie považované za neprofesionálne a bezočivé. V tomto článku sa však dozviete, že tento zlozvyk nemusí byť nutne zlozvykom.

Meškanie nie je vždy prejavom nerešpektovania

Nie všetci tí, ktorí pravidelne prichádzajú do práce neskoro, sú automaticky leniví. Veľmi často je dôvodom to, že toho majú jednoducho príliš veľa. Multitasking u nich spôsobuje, že strácajú pojem o čase. A síce niektoré štúdie spochybňujú efektivitu multitaskingu, úspešní ľudia majú bežne vo zvyku robiť viac vecí naraz. Mnohí z nich popri práci riešia vlastné projekty, sledujú novinky, angažujú sa aj v rôznych iných oblastiach.

Nestíhate, lebo myslíte pozitívne a vnímate svet inak

Ak máte problém s dochvíľnosťou, môže to byť napríklad aj preto, že ste optimista. Áno, čítate správne. Vysvetlenie je celkom jednoduché. Ak ste optimista, inklinujete k predstave, že máte na prácu a všetky činnosti či úlohy dostatok času a nemusíte sa ponáhľať. Avšak práve tento prístup môže viesť k úspechu. Štúdia realizovaná medzi predajcami a obchodníkmi ukázala, že ľudia s optimistickým - a niekedy aj skresleným, vnímaním času zrealizujú až o 88% viac objednávok než ich kolegovia. Tento argument pokojne môžete použiť pred vaším nadriadeným: ak podávate nadpriemerné výkony, vaša krivkajúca dochádzka by nemala byť pre nikoho tŕňom v oku.

V 50. rokoch sa tiež realizoval výskum, ktorý rozdelil ľudí do dvoch skupín podľa ich osobnosti: na typ A alebo typ B. Do prvej patria ľudia súťaživí a netrpezliví, do druhej zas tí pokojnejší a kreatívnejší. Ak sa teda väčšinou nikam neponáhľate, s veľkou pravdepodobnosťou máte osobnosť typu B. Je tiež zaujímavé, že ľudia patriaci do tejto skupiny majú preukázateľne odlišné vnímanie času. Ukázalo sa totiž, že si napríklad neuvedomujú, koľko času reálne strávia prácou na nejakej úlohe. Nie je teda celkom ich chybou, ak zvyknú meškať: ich vnímanie sveta je jednoducho odlišné ako v prípade bežných ľudí.


Prečítajte si tiež: Zbytočné povolania: Ľudia, ktorí ich majú, trpia: Patríte medzi nich aj vy?


Ak sa večné meškanie týka aj vás, teraz už môžete ľahko argumentovať všetkým tým, ktorí majú na vás pre tento váš zlozvyk ťažké srdce. Patríte totiž medzi ľudí, ktorí vidia svet „vo veľkom“ a nechcú sa nechať rozptyľovať detailmi. Ak meškáte na stretnutia, je to veľmi často práve preto, že vám popri príprave na stretnutie a cestou naň napadol fantastický nápad, ako zvýšiť predaje alebo ako odprezentovať novú značku. Ako by sa na vás mohol niekto pre toto hnevať?

Viac o téme: Meškanie Úspech Time Manažment Meškať Management
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy