Strašiak menom skúšobná doba: Nenechajte sa vyhodiť, takto zvládnete prvé mesiace v novej práci

Zdroj: thinkstockphotos.com

Konečne sa vám podarilo nájsť si prácu? Gratulujeme! Hoci vás prijali do nového zamestnania, nemali by ste sa nechať uniesť prílišným entuziazmom. Pravdepodobne vás totiž čaká skúšobná doba, počas ktorej by ste mali ukázať, že sa vo výbere nezmýlili a ste tou správnou osobou na správnom mieste. Ako zvládnuť skúšobnú dobu tak, aby ste v novej práci zotrvali aj po jej uplynutí? Pomôže vám týchto šesť rád.

 

 

  1. Buďte slušný
    V novom prostredí ešte neviete, čo všetko si môžete dovoliť. Voľte preto radšej namiesto odvážnych vtipov umiernené. Časom možno zistíte, že atmosféra na pracovisku je uvoľnená a budete sa môcť „prejaviť“. Každý z kolegov ale môže byť iný, doprajte si preto radšej dostatok času, aby ste ich dobre spoznali. Zo začiatku sa preto radšej správajte slušne.
  2. Pýtajte sa
    Ste v práci nový a preto je úplne jasné, že nemusíte mať ani tušenia, ako veci fungujú, kam sa obrátiť, ak potrebujete vyriešiť to či ono. Necíťte sa trápne ani hlúpo, otázky sa od vás očakávajú. Problémom však môže byť, ak sa pýtate viackrát na rovnakú vec. Vtedy už môžete vyznieť, že sa nesnažíte si informácie zapamätať. Ak sa bojíte, že vám dôležité údaje a pokyny vyfučia z hlavy, zapíšte si ich.
  3. Vyhnite sa chybám
    Chyby robí každý, nie sú však najlepšou súčasťou skúšobnej doby. Skúste sa vyvarovať obzvlášť závažným prešľapom. Ak si niečím nie ste istý, radšej sa spýtajte, nekonajte na vlastnú päsť s tým, že to snáď dobre dopadne. Takáto chyba vás totiž môže stáť prácu a ocitnete sa tam, kde pred tým.
  4. Buďte dôsledný
    Pravidelné neskoré príchody, pridlhé obedy, viac súkromných hovoroch než tých s klientmi – toto všetko sa nehodí nielen počas skúšobnej doby, nevhodné je to aj u bežného, dlhoročného zamestnanca.
  5. Buďte zodpovedný
    Keď ste sa rozhodli prijať pracovnú ponuku, súhlasili ste tak aj s prevzatím zodpovednosti. Zaviazli ste sa vykonávať prácu svedomito a čo najlepšie, za čo vám bude patriť odmena. Ukážte potenciálnemu zamestnávateľovi, že viete prijať zodpovednosť. Čudovali by ste sa, je však veľa ľudí, ktorí aj prácu získajú, no zodpovednosť prevziať nechcú.
  6. Snažte sa čo najviac prispôsobiť firemnej kultúre
    Nie je to totiž len o vašich schopnostiach a skúsenostiach, mnohým firmám tiež záleží na tom, ako dokážete zapasovať do kolektívu a nastavenej firemnej kultúry. Pozorne sledujte, ako to na vašom novom pracovisku funguje a prispôsobte sa tomu.
Viac o téme: Výpoveď Doba Vyhodiť Skúšobná Počas Dobu Doby Skúšobnej Skúšobnú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: undercoverrecruiter.com; Text: es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy