5 najhorších rozhodnutí, ktoré môžete urobiť, pokiaľ ide o vaše peniaze

Ľudia pri narábaní so svojimi peniazmi nerobia vždy len uvážené rozhodnutia. Občas sa stane, že urobia také, ktoré môžu časom ľutovať. Pozrite sa na päť najčastejších chýb, ktoré možno urobiť, pokiaľ ide o peniaze. Sú niektoré z nich známe aj vám? Dajte si na to pozor a vyhnite sa im.

 

 

 

 

  1. Chcete začať zarábať veľké peniaze až keď budete starší
    Ak čakáte, že sa boháčom stanete cez noc, mýlite sa. Určite ste aj vy čítali príbehy úspešných ľudí, ako sa im podarilo zbohatnúť, nemyslite si však, že sa tak stalo zo dňa na deň. Stálo ich to mnoho rokov tvrdej práce a odriekania – a mnohí začali vo veľmi mladom veku. Nemajte prehnané očakávania, uvažujte racionálne. Ak chcete zbohatnúť, nastavte si reálne dosiahnuteľné ciele: aké sú vaše možnosti prilepšenia a získania väčšieho množstva peňazí? Nečakajte však, že sa k vám peniaze „pohrnú“ len tak, budete si ich musieť zaslúžiť drinou a odhodlaním. Je tiež možné, že vám vaše prvotné pokusy nevyjdú – tým by ste sa ale nemali nechať odradiť.
  2. Chcete si začať odkladať peniaze až potom, ako vám zvýšia plat
    Takto sa však môže stať, že budete čakať tak dlho, až bude neskoro. Tvrdiť, že máte nízky plat, síce môže byť pravdou, je však nebezpečné, ak si nevytvárate rezervu aj z mála. Pokúste sa odkladať, koľko môžete a snažte sa zlepšiť svoju finančnú situáciu, aby sa tieto sumy zväčšovali. Mnoho ľudí si k nízkemu platu privyrába pečením, ponúka rôzne drobné služby – porozmýšľajte, ktoré vaše zručnosti by sa dali speňažiť.
  3. Myslíte si, že nemáte vlohy na podnikanie
    Nemusíte vlastniť podnik na to, aby ste mohli o sebe povedať, že viete podnikať. Každý z nás je v podstate šéfom – šéfom samého seba. Rozhodujeme sa, akým smerom sa bude uberať náš život, vyberáme si kariéru – toto všetko je predmet vášho podnikania. Ako ho doteraz zvládate? Ak ste spokojný, nemali by ste mať problém s naštartovaním vlastného biznisu. Nemusí to byť hneď niečo veľké: začnite v malom a vyskúšajte si, ako zvládnete manažovanie procesov, spracovanie objednávok a všetko to, čo k podnikaniu patrí.
  4. Myslíte si, že peniaze sú zlo
    Pravdou však je, že peniaze sú len nástrojom. A to, čo s nimi človek robí, odhaľuje jeho charakter. Peniaze sú pre život nevyhnutné, nie sú tu však len na to, aby ste si mohli dovoliť luxusné dovolenky, drahé autá či obrovské vily. Peniaze môžu byť nástrojom, ktorý vám umožní robiť to, čo chcete: že sa môžete venovať činnosti, ktorá vás baví, no inak by ste za ňu nedostali dobre zaplatené, že môžete pomáhať iným, ktorí sú na tom horšie alebo že sa nebudete musieť obávať, čo sa vami bude v budúcnosti. Je len na konkrétnom človeku, či dokáže využiť peniaze zmysluplne, alebo na prázdne „chválenie sa“.
  5. Myslíte si, že poistenie je pre chorých a starých ľudí
    Možno ste vo veku, kedy sa vám choroby a zranenia vyhýbajú, nikto však nevie, čo prinesie budúcnosť. Čo ak sa vám napríklad stane vážny úraz a prídete o prácu? Alebo dostanete vážnu chorobu? Je lepšie myslieť dopredu a poistiť sa. Dnes je ponuka poistenia široká, sami si zvolíte, čo je pre vás dôležité a akú výšku poistenia by ste boli schopní platiť. 
Viac o téme: Financie Budúcnosť Obavy Chyby Finančná Zarobiť Ako Zbohatnúť Sporiť Peniaze Nasporiť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy