Firma bez šéfa? Takto vraj budú fungovať podniky v budúcnosti: Sci-fi alebo realita?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Máte v zamestnaní zlého nadriadeného? V budúcnosti by sa už nič také nemalo stať. Aspoň to sľubuje nový typ organizácií, ktoré by mali fungovať bez konateľov, manažérov či priamych nadriadených. Je táto situácia reálna? Pozrite sa, ako si tvorcovia tohto nápadu predstavujú prácu budúcnosti.

Princíp, na ktorom by mali fungovať firmy v budúcnosti, je nazvaný skratkou DAO, z anglického Decentralized Autonomous Organizations (Decentralizované autonómne organizácie). Tieto spoločnosti nemajú žiadnych manažérov, šéfov či tímlídrov, neplatí v nich žiadna hierarchia. Samozrejme, sú stanovené isté pravidlá, rozdiel však spočíva v tom, že pracujúci nedostávajú príkazy a nie sú kontrolovaní nadriadeným tak ako to býva v bežných firmách. Na manažovanie by mal v takejto firme slúžiť blockchain.


Prečítajte si tiež: Tieto veci si do firemného počítača neukladajte: Vyhnite sa vážnym nepríjemnostiam


Blockchain je pojem z informatiky, ktorý predstavuje databázu, najčastejšiu spájanú s menou, peniazmi a platobným systémom nazvaným bitcoin. Databáza blockchain, alebo inak povedané aj obchodná kniha, zaznamenáva všetky transakcie. Každý môže tieto záznamy sledovať, nemôže ich však upravovať ani meniť – blockchain je totiž silne chránený. A práve blockchain by sa mal stať súčasťou firiem v budúcnosti.

Firmy budúcnosti – v čom budú iné?

Firma typu DAO by mala byť založená na kombinácii počítačového kódu, blockchainu, pracovných zmlúv a, samozrejme, ľudí. Pozrite sa, ako si zakladatelia DAO predstavujú, ako by to v takomto type firmy malo fungovať.

V DAO firme nie je predstavenstvo či vrcholoví manažéri, namiesto toho má akcionárov, ktorí vlastnia tokeny – kvázi platobné žetóny, ktoré reprezentujú ich podiel v spoločnosti. A práve akcionári, držitelia tokenov, rozhodujú o všetkom. Hlasujú o jednotlivých otázkach a problémoch, ale napríklad aj o tom, koho do firmy prijmú. V takejto spoločnosti by ste neboli typickým zamestnancom, pracovali by ste na zmluvu na konkrétnom projekte.


Prečítajte si tiež: Finančný plán pre tých, ktorí zarábajú málo: Takto si aj vy našetríte až 1 456 eur


Rozdiel v takejto firme je aj v spôsobe riešenia problémov. Ak sa dnes nesprávate k svojim kolegom slušne, alebo opakovane nedodržiavate termíny, váš šéf si s vami pravdepodobne sadne a pohrozí vám, aby ste to zmenili: pristupovali k práci zodpovedne a preukazovali rešpekt svojim spolupracovníkom. V DAO firme by to však bolo iné. Ak by ste boli neúctivý a drzý a opakovane si neplnili svoje povinnosti, akcionári vám jednoducho zrušia zmluvu. Ak však budete podávať skvelé výkony, získate množstvo výhod.

Zbohom, zlý šéf?

Každý z nás sa pravdepodobne stretol so zlým nadriadeným. Pracovať pod človekom, ktorý nie je kompetentný, s ktorým nevychádzate, prípadne ktorý vám komplikuje život v práci, je naozaj frustrujúce. V DAO firme by sa však tento problém nemal objaviť. Nemali by ste totiž žiadneho šéfa, iba úlohy, na ktorých by ste mali pracovať a pracovať na nich zodpovedne.  

Samozrejme, koncept DAO firiem je ešte len vo svojich zárodkoch a určite má mnoho nedostatkov, otvára však zaujímavý pohľad na prácu v budúcnosti.

Viac o téme: Bez Budúcnosť Podnik Firma Nadriadený Podniky Šéfa Šéf Budúcnosti Spoločnosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: venturebeat.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy