Nebuďte v práci sivou myškou: Ukážte všetkým, aký dôležitý ste pre firmu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Tým, že ste získali prácu, sa to v zamestnaní nekončí. Nerátajte, že tým, že vás vybrali, máte automaticky vyhraté. V práci musíte dokazovať, že ste si dané miesto naozaj zaslúžili a ste správnou voľbou. Nestaňte sa sivou myškou, nezapadnite do sivého priemeru – škodíte tým len sám sebe. Ak totiž budete vystupovať ako kvalitný a šikovný zamestnanec, môžete získať množstvo výhod. A to napríklad v podobe povýšenia, lepšej pozície či vyššieho platu. Ako na to? Naučte sa, ako sa v práci predať.

 

  1. Príďte s novým nápadom
    Nič nevzbudí pozornosť šéfa a vašich kolegov viac, ako vaša aktivita. Tú môžete prejaviť napríklad tým, že prídete s novým nápadom či zlepšovákom. Napadlo vám, ako možno zjednodušiť procesy vo firme? Ako si uľahčiť prácu? Kde je medzera na trhu, ktorú by vaša firma mohla využiť? Myslíte si, že je vec, ktorá by vás odlíšila od konkurencie? Nenechajte si to len pre seba, vyberte sa s tým za šéfom a porozprávajte sa o vašom nápade.
  2. Pustite sa do projektu, ktorý nikto iný nechce riešiť
    Ak vás doteraz ostatní považovali za priemerného, môžete im ukázať, že sa nebojíte výziev a zvládnete niečo, na čo si iní netrúfli. Pri tomto projekte buďte 110%-ný, aby sa podaril a vy ste si tak mohli pripísať na konto úspech, ktorým sa vám podarí zapísať u šéfa, ale aj u ostatných kolegov.
  3. Ukážte, že si zaslúžite rešpekt
    Ak už máte dosť toho, že vás nikto neberie vážne a váš názor nie je dostatočne relevantný, ukážte, že si rešpekt zaslúžite. Začnite byť dostatočne asertívny, neustupujte, ak s názorom nesúhlasíte, naopak – vstúpte do argumentácie. Ak ste o niečom presvedčený, že by to tak malo byť, trvajte na svojom a snažte sa presadiť svoje. Nechoďte zbytočne hlavou proti múru, nenechajte sa však ani zahnať do kúta – verte si!
  4. Začnite častejšie komunikovať s nadriadeným
    Nečakajte, že sa váš šéf bude sám zaujímať, čo sa vám podarilo a či práve rozbiehate prácu na väčšom projekte či zákazke. Musíte sa pochváliť sám. Či už mu pošlete e-mail s výsledkami, alebo sa uňho zastavíte a zreferujete mu, ako projekt vyzerá či ako dopadol, je to rozhodne lepšie ako sedieť na mieste a čakať, že si váš nadriadený zázrakom všimne, že práve vaša práca je výnimočná. Myslite na to, že nezodpovedá len za vás, ale aj za ostatných kolegov, ktorých môžu byť - v závislosti od veľkosti firmy, aj stovky. Pripomeňte sa mu a ukážte, čo dokážete.
  5. Rozprávajte o svojej práci a úspechoch viacerým
    Vaši kolegovia majú dosť svojich povinností, nemajú teda čas sledovať, na čom pracujete vy. Niekedy sa vo firmách stáva, že si ľudia o sebe navzájom myslia, že sú to prvotriedni ulievači a lenivci. Ak nepatríte medzi výrazné typy, ktorých je na pracovisku často počuť a vidieť, môžu si vaši kolegovia myslieť, že ste len šedý priemer. Skúste sa preto radšej pri rozhovoroch s kolegami sem-tam pochváliť, na čom pracujete, čo vás čaká, prípadne čo ste úspešne zvládli. Budujte si meno šikovného kolegu, nikdy neviete, či sa to nedostane aj do uší vášho nadriadeného.
Viac o téme: Sa V Práca Hanblivý Predať Získať Šéfa Tichý Ako Šéf U Si Prácu Práci Uspieť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy