Kedy sme v živote najšťastnejší? Najkrajšie obdobie prichádza v tomto veku

Zdroj: thinkstockphotos.com

Myslíte si, že najšťastnejšie obdobie života človeka je vo veku 20 alebo 30 rokov, keď je človek mladý, zdravý a plný ideálov? Nemusí to byť celkom pravda. Skutočné šťastie vraj – podľa vedcov, prichádza o niečo neskôr. V ktorom veku sme najšťastnejší?

Istá finančná spoločnosť sa rozhodla zrealizovať prieskum, ktorým chcela odhaliť, v ktorom veku sa ľudia cítia najšťastnejšie a najspokojnejšie. Výsledok? Ľudia nad 50 rokov sú údajne šťastnejší, bohatší a kariérne stabilnejší než v akomkoľvek inom veku. Do spomínanej štúdie bolo zapojených 50-tisíc ľudí. Ukázalo sa tiež, že ľudia po päťdesiatke sa dokonca cítia mentálne mladší, než je ich reálny vek.

Účastníci prieskumu tiež prezradili, že ich život po päťdesiatke sa oveľa zlepšil – viac ako polovica z nich začala cestovať, 20% z nich sa plánovalo naučiť nový jazyk, 10% z nich sa chcelo naučiť hrať na hudobný nástroj. Až 61% respondentov vo veku nad 50 rokov priznalo, že si svoj život užívajú viac, pretože majú oveľa viac času, ktorý môžu vyplniť zaujímavými aktivitami. A nie je to len o tom. Mnohí z opýtaných 50+ prezradili, že v tomto veku zažili najlepší sex vo svojom živote.


Prečítajte si tiež: Chcete byť skutočne šťastný? Týchto 13 činností zaraďte do svojho života: Zmenu pocítite okamžite


Toto však nie je prvá štúdia, ktorá potvrdila, že ako človek starne, stáva sa šťastnejším. V roku 2016 sa uskutočnil výskum, ktorý prišiel so záverom, že najkrajšie obdobie života je dokonca vo veku 65-79 rokov.

Tento výskum skúmal 300-tisíc dospelých vo Veľkej Británii a zameriaval sa na spokojnosť so životom. Zistil, že najvýraznejšiu spokojnosť prejavili ľudia blížiaci sa k veku 80 rokov. Na druhej strane štyridsiatnici sa ukázali menej šťastnými a s vyššími pocitmi stresu a nervozity. Jedným z vysvetlení môže byť dôvod, že ľudia okolo 40 rokov sa často musia starať o svojich starých rodičov, zároveň sú aj sami rodičmi – čo môže byť veľmi náročné a vyčerpávajúce na zvládanie.

Psychológiva však tvrdia, že definícia šťastia je niečo naozaj komplikované. Šťastie môže byť moment v kľúčových okamihoch vášho života alebo je to len dávka pozitívnej energie, ktorá sa z času na čas objaví. A vraj sa táto dávka objavuje stále častejšie v priebehu toho, ako nám pribúdajú roky.

Štúdia tiež ukázala, že ľudia vo svojich 20 a 30 rokoch sú viac-menej stabilne šťastní. Vo veku okolo štyridsiatky pocit šťastia klesá, no s blížiacou sa päťdesiatkou a vyšším vekom sa situácia začína zlepšovať – vrchol je údajne od 60-69 rokov.


Prečítajte si tiež: Synovia chceli ukázať, ako si vážia svoju mamu: 5 rokov sporili, aby jej splnili sen VIDEO


Samozrejme, tieto výsledky sú relatívne, nedá sa jednoznačne určiť u každého človeka, v akom veku bude šťastný. Avšak je fajn vedieť, že spokojnosť a radosť sa znásobujú pribúdajúcim vekom. 

Viac o téme: V Ľudia Život Šťastný Šťastní Vek Po Byť Ako Päťdesiatke Veku Živote Akom
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy